Polska kuchnia kryje w sobie wiele nieodkrytych skarbów. Zapytacie nie bez racji: a to niby jakich? Nie chodzi tutaj oczywiście o przepis na klasyczne pierogi ruskie czy kotleta schabowego. Prawdziwe perły skrywane są w polskich kuchniach regionalnych. Odmianą takiej kuchni są przepisy ze Śląska - niekoniecznie tylko Górnego. Jednym z przykładów tego typu gotowania mogą być poleśniki.
Lubicie placki ziemniaczane i gołąbki? Wspomniane poleśniki będą strzałem w dziesiątkę na waszych stołach. Wystarczy tylko kilka tanich składników i parę prostych kroków przygotowania, a wygląd i smak gotowej potrawy zachwyca wszystkich. Tak przed laty gotowało się w rejonie Beskidu Śląskiego czy Cieszyńskiego.
Co to są poleśniki?
Poleśniki to nic innego jak placki ziemniaczane zapiekane w piekarniku na liściach kapusty. Dzięki tej nietypowej technice nie tylko genialnie wyglądają, ale i absolutnie przepysznie smakują i godzą wielbicieli ziemniaków oraz kapusty. Dodatkowo są znacznie zdrowsze niż klasyczne placki ziemniaczane smażone w hektolitrach oleju.
Jak zrobić poleśniki? Przepis ten zaczyna się podobnie jak klasyczna receptura na chrupiące, smażone placki, jednak gotowe ziemniaczane ciasto nakłada się na jeden liść kapusty i przykrywa drugim. Tak przygotowane poleśniki zapiekamy potem na blaszce, a gotowe podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i skwarkami.
Zobacz także:
Przepis na poleśniki
Składniki:
- ok 160 g liści białej kapusty,
- 1 kg ziemniaków,
- 2 białe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 80 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oliwy,
- po 1 szczypcie soli i pieprzu,
- świeży koperek.
Przygotowanie:
- Z kapusty oddzielamy kilka dużych, ładnych liści. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody, ale nie wylewamy jej. Odstawiamy ten płyn na chwilę, aż na dnie miski osadzi się skrobia. W tym momencie delikatnie zlewamy wodę, a pozostałą skrobię przekładamy do startych ziemniaków.
- Cebulę obieramy i również ścieramy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko dodajemy do ziemniaków, razem z posiekanym koperkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
- Liście kapusty układamy na blaszce, wysmarowanej odrobiną oliwy. Następnie każdy listek wypełniamy ziemniaczaną masą i przykrywamy drugim kapuścianym liściem. Gotowe poleśniki zapiekamy w 180 stopniach przez około 40 minut. W połowie czasu pieczenia należy jednak ostrożnie odwrócić je na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły.