Dla wielu osób przepis na jajka z sosem i ziemniakami to nostalgiczna podróż do przeszłości. Zwykle tego typu dania podawano nie tylko w domach, ale także w jadłodajniach czy barach mlecznych.
Klasyczny sos zawierał przede wszystkim chrzan. To jednak tylko jedna z możliwości. Równie dobrze pasuje do jajek na twardo sos na bazie musztardy. Weźcie mleko, masło, śmietankę, parę dodatków i zabierajcie się pracy. Proste danie w kilkanaście minut będzie gotowe, zanim zrobicie się naprawdę głodni!
Skąd pochodzi przepis na jajka w sosie musztardowym?
Zanim jednak zakaszecie rękawy, pora na małą ciekawostkę. Jajka na twardo w sosie musztardowym z ziemniakami to danie, które szczególnie popularne jest w Niemczech, a zwłaszcza w dawnym NRD. I to właśnie tam najprawdopodobniej należy upatrywać ojczyzny tego typu sosu podawanego do jaj. Uwierzylibyście, że nawet i w topornym komunistycznym „enerdówku” całkiem nieźle znali się na gotowaniu?
Przepis na jajka w sosie musztardowym
Składniki:
- 10 jajek (na 3 porcje)
- 5 łyżek mąki
- Ćwierć kostki masła
- 1 mała cebula
- 3 łyżki musztardy
- Pół litra mleka
- 200 g śmietany 30%
- Cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotujcie jajka na twardo z dodatkiem soli, dzięki czemu nie rozbiją się we wrzątku.
- Pora na sos musztardowy. Rozpuście w garnku masło i dodajcie do niego pokrojoną drobno cebulkę, posólcie, dodajcie odrobinę cukru (nie więcej niż łyżeczkę).
- Gdy cebulka zmięknie po krótkim podsmażeniu, wsypcie na patelnię mąkę, wymieszajcie i zaraz wlejcie na patelnię stopniowo mleko i śmietanę, cały czas mieszając.
- Dodajcie do gotującego się na wolnym ogniu sosu musztardę, pieprz.
- Gotujcie do delikatnego zgęstnienia sosu.
- Podawajcie z obranymi jajkami i ziemniakami gotowanymi w dowolny sposób.
- Smacznego!