Myśleliście, że faworki to tylko polski przysmak? Błąd! Te smażone w głębokim tłuszczu ciastka znane są też w innych krajach, w tym we Włoszech. Tam noszą nazwę „chiacchiere”, co można przetłumaczyć jako „plotki” czy „gadanie”.
Podobnie jak w Polsce, takie faworki robi się w okresie karnawału w całych Włoszech, choć ich nazwa jest nieco inna w zależności od regionu. Ciacchiere robi się w Lombardii, ale za to w Wenecji Euganejskiej ten sam przysmak nosi nazwę galani. Z kolei w Toskanii na faworki mówi się donzelle lub cenci.
Jak zrobić bąbelkowe faworki?
Co jednak sprawia, że włoskie faworki są tak wyjątkowe? Chodzi tutaj o ciasto. Aby je zrobić, potrzeba specjalnej mąki typu 00 - często sprzedaje się ją u nas jako mąkę na pizzę.
Jest bardzo drobno zmielona, dzięki czemu faworki wychodzą później niezwykle delikatne, kruche, a na ich powierzchni w trakcie smażenia tworzą się charakterystyczne bąbelki. Ponadto, do ciasta zamiast spirytusu Włosi wlewają niewielką ilość grappy, czyli trunku z winogron lub białego wina.
Zobacz także:
Przepis na faworki 1000 bąbelków
Składniki:
- 300 g mąki typ 00
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 30 g miękkiego masła
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 30 ml grappy lub białego wina
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Przesiejcie mąkę na stolnicę tworząc kopczyk.
- Do małej miseczki wbijcie jajka (w temperaturze pokojowej). Zróbcie nią wgłębienie w kopczyku z mąki.
- Do środka wlejcie jajka, dodajcie cukier i wymieszajcie.
- Następnie dodajcie ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny i zacznijcie mieszać jajka z mąką.
- W trakcie wlejcie 30 ml grappy albo białego wina (ostatecznie spirytusu).
- Dodajcie jeszcze miękkie masło, szczyptę soli i powoli łączcie wszystkie składniki.
- Wyróbcie dobrze ciasto. Gdy będzie już gładkie, uformujcie z niego kulę, zawińcie ją w folię spożywczą i odłóżcie na godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie podzielcie ciasto na 3 równe części. 2 zawińcie z powrotem w folię, a 1 rozwałkujcie na cienki, podłużny placek.
- Złóżcie go brzegami do środka, ponownie rozwałkujcie i tak jeszcze kilka razy.
- W końcu rozwałkujcie ciasto na cieniutki placek o grubości 2-3 mm. Na brzegach zróbcie wzorek radełkiem.
- Za pomocą tego samego narzędzia wytnijcie ciasto w romby o szerokości ok. 3 cm. Na środku każdego z nich zróbcie 2 podłużne nacięcia. Powtórzcie czynność z pozostałymi 2 kawałkami ciasta.
- W garnku lub głębokiej patelni rozgrzejcie olej roślinny. Smażcie w nim faworki po kilka minut z obu stron, aż się ozłocą.
- Po usmażeniu możecie je posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową. Smacznego!
Źródło: Cucina con Paolina - Ricette facili e veloci