Zanim przejdziemy do przepisu na zupę, przyjrzyjmy się bliżej autorce tej wyjątkowej receptury. Sylwia Majcher to autorka książki o niemarnowaniu jedzenia. Ma zatem spore doświadczenie w wykorzystywaniu żywności do ostatniego okruszka. Także tej, która przejadła się domownikom przez święta i nie wcisną już ani jednej łyżki. Na swoim Instagramie radzi jak wykorzystywać resztki.
Sylwia Majcher radzi jak nie marnować jedzenia po świętach
Autorka pisze o sobie je jest edukatorką ekologiczną, dziennikarką i autorką kilku książek, w tym wspomnianego bestsellera. Po świętach radzi tym, którym zostało jedzenie w lodówce:
- Co zrobić ze świątecznymi resztkami? Sporo z nich wciąż ma szansę na wykorzystanie. I tu nie chodzi tylko o to, by z uporem maniaka i stratą energii przerabiać pozostałości w nowe dania, tylko racjonalnie zaopiekować się tym, czego jednak było za dużo lub nie cieszyło się oczekiwanym zainteresowaniem - zauważa Majcher.
Co według ekspertki od niemarnowania jest najważniejsze? Wymienia kilka punktów:
- Selekcja. Chodzi o to, żeby z nadmiarowej żywności wybrać tę, której nie zamrozicie, a która zepsuje się najszybciej. I to jedzcie w pierwszej kolejności
- Metamorfoza. Burgery z warzyw po barszczu, paszteciki z farszem z bigosu lub zupa z sałatki jarzynowej to przykłady kompletnego przeobrażenia i wykorzystania do końca dań, które przejadły się rodzinie
- Przedłużenie terminu ważności. Czyli po prostu zamrożenie tego, co dobrze zniesie mrożenie np. bigos, pierogi
- Podzielenie się. Czego nie dacie rady zjeść, przekażcie do jadłodzielni, które obecnie są z reguły przy urzędach gmin i miast w niemal całej Polsce
Jak zrobić zupę z sałatki jarzynowej?
Wspomniana zupa z sałatki jarzynowej wyjdzie wam nawet z jednego składnika. Wystarczy zmielić ją blenderem ręcznym, podgrzać i dolać do środka odrobinkę wody. Jeśli jednak chcecie, by nabrała nieco więcej szlachetnego charakteru, dodajcie do niej kilka składników, tak jak w poniższym przepisie Sylwii Majcher.
Zobacz także:
Przepis na zupę krem z sałatki jarzynowej
Składniki:
- 1 szklanka sałatki jarzynowej
- 1 cebula
- 1-2 kromki suchego pieczywa
- 3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka wody
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażcie w garnku poszatkowaną cebulę i kromkę (lub dwie) pieczywa.
- Dodajcie sałatkę, wodę i gotujcie przez 10 minut na niedużym ogniu.
- Wszystkie składniki zblendujcie na jednolitą kremowa masę, przyprawcie sola i pieprzem.
- Podawajcie z grzankami lub bez, posypane poszatkowaną świeżą natką pietruszki.
Źródło: Instagram/Sylwia Majcher