Drożdżowy placek to absolutny klasyk. To puchate, lekkie ciasto wymaga jednak trochę wprawy, ponieważ już mały błąd może je zepsuć. Zdarza się, że nie wyrasta, lub wręcz przeciwnie - jest przerośnięte i brzydko pachnie drożdżami.
Ci, którzy mają już doświadczenie w kuchni zgodzą się, że w tym przypadku gwarancją udanego ciasta jest sprawdzona metoda. Każdy ma inną, ale zasada jest taka, że swojej złotej proporcji należy się mocno trzymać - tylko wtedy ciasto drożdżowe się uda. Trzeba też pamiętać o jeszcze jednej rzeczy, która zagwarantuje wam udany wypiek.
Zasada C-C-C na pyszne ciasto drożdżowe
Chodzi tutaj o dość tajemniczo brzmiącą metodę C-C-C. Nie ma w niej nic skomplikowanego - jeśli będziecie jej przestrzegać, na pewno wasze drożdżowe ciasta upieką się tak, jak należy. Składają się na nią trzy ważne zasady:
- Czas: ciasta drożdżowe trzeba wyrabiać długo i cierpliwie, przynajmniej przez kwadrans. Tak długie zagniatanie jest potrzebne do tego, by wytworzył się gluten - wówczas ciasto jest idealnie sprężyste.
- Ciepło: drożdże wymagają ciepła do tego, by mogły zacząć pracować. Koniecznie ogrzejcie dłonie przed wyrabianiem ciasta, a później pamiętajcie o tym, by odłożyć je do wyrastania w dość ciepłe miejsce.
- Cierpliwość: wyrastania ciasta drożdżowego nie da się szczególnie przyspieszyć. Trzeba odczekać co najmniej godzinę, by dobrze wyrosło i wyszło idealne. Pamiętajmy, że ciasto musi podwoić swoją objętość.
Przepis na doskonałe ciasto drożdżowe
Składniki:
- 400 g mąki
- 100 g rozpuszczonego masła
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki mleka
- 3 żółtka
Zaczyn:
- 35 g drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki mleka
Przygotowanie:
- Do dużego kubka wsypcie pokruszone drożdże. Dodajcie po 1 łyżce mąki oraz cukru, pół szklanki ciepłego mleka i wymieszajcie. Odstawcie na 15 minut.
- W tym czasie oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek wsypcie cukier i utrzyjcie.
- W momencie, gdy żółtka będą już ubite, wlejcie do nich jeszcze pół szklanki mleka, ostudzone i rozpuszczone masło, zaczyn oraz przesianą mąkę. Wymieszajcie i wyrabiajcie przez 15 minut.
- Ciasto włóżcie do miski, przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
- Po tym czasie ciasto należy jeszcze raz zagnieść, nie podsypując zbyt dużo mąki, koniecznie ciepłymi dłońmi. Włóżcie je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjcie i jeszcze raz odstawcie do wyrośnięcia, tym razem na ok. pół godziny.
- Teraz pozostaje wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec je przez 40 minut. I gotowe!
Z powyższego przepisu zrobicie najbardziej podstawowe ciasto drożdżowe bez dodatków. Możecie udekorować je przed wstawieniem do piekarnika kruszonką, dżemem lub świeżymi owocami.