Drożdżowy placek to absolutny klasyk. To puchate, lekkie ciasto wymaga jednak trochę wprawy, ponieważ już mały błąd może je zepsuć. Zdarza się, że nie wyrasta, lub wręcz przeciwnie - jest przerośnięte i brzydko pachnie drożdżami.

Ci, którzy mają już doświadczenie w kuchni zgodzą się, że w tym przypadku gwarancją udanego ciasta jest sprawdzona metoda. Każdy ma inną, ale zasada jest taka, że swojej złotej proporcji należy się mocno trzymać - tylko wtedy ciasto drożdżowe się uda. Trzeba też pamiętać o jeszcze jednej rzeczy, która zagwarantuje wam udany wypiek. 

Zasada C-C-C na pyszne ciasto drożdżowe

Chodzi tutaj o dość tajemniczo brzmiącą metodę C-C-C. Nie ma w niej nic skomplikowanego - jeśli będziecie jej przestrzegać, na pewno wasze drożdżowe ciasta upieką się tak, jak należy. Składają się na nią trzy ważne zasady:

  • Czas: ciasta drożdżowe trzeba wyrabiać długo i cierpliwie, przynajmniej przez kwadrans. Tak długie zagniatanie jest potrzebne do tego, by wytworzył się gluten - wówczas ciasto jest idealnie sprężyste.
  • Ciepło: drożdże wymagają ciepła do tego, by mogły zacząć pracować. Koniecznie ogrzejcie dłonie przed wyrabianiem ciasta, a później pamiętajcie o tym, by odłożyć je do wyrastania w dość ciepłe miejsce.
  • Cierpliwość: wyrastania ciasta drożdżowego nie da się szczególnie przyspieszyć. Trzeba odczekać co najmniej godzinę, by dobrze wyrosło i wyszło idealne. Pamiętajmy, że ciasto musi podwoić swoją objętość. 

Przepis na doskonałe ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5 łyżek cukru
  • pół szklanki mleka
  • 3 żółtka

Zaczyn:

  • 35 g drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Do dużego kubka wsypcie pokruszone drożdże. Dodajcie po 1 łyżce mąki oraz cukru, pół szklanki ciepłego mleka i wymieszajcie. Odstawcie na 15 minut.
  2. W tym czasie oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek wsypcie cukier i utrzyjcie. 
  3. W momencie, gdy żółtka będą już ubite, wlejcie do nich jeszcze pół szklanki mleka, ostudzone i rozpuszczone masło, zaczyn oraz przesianą mąkę. Wymieszajcie i wyrabiajcie przez 15 minut.
  4. Ciasto włóżcie do miski, przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. 
  5. Po tym czasie ciasto należy jeszcze raz zagnieść, nie podsypując zbyt dużo mąki, koniecznie ciepłymi dłońmi. Włóżcie je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjcie i jeszcze raz odstawcie do wyrośnięcia, tym razem na ok. pół godziny. 
  6. Teraz pozostaje wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec je przez 40 minut. I gotowe!

Z powyższego przepisu zrobicie najbardziej podstawowe ciasto drożdżowe bez dodatków. Możecie udekorować je przed wstawieniem do piekarnika kruszonką, dżemem lub świeżymi owocami. 

Zobacz także: