Podroby stały się mało docenianym produktem w kuchni, a szkoda. Na przykład wątróbka drobiowa jest bogata w żelazo, cynk, selen oraz kwas foliowy. Szczególnie żelazo przyda się tym osobom, które jedzą niewiele mięsa.

Wątróbka nie ma jednak wielu miłośników głównie przez to, że źle przyrządzona jest gorzka oraz twarda. Da się tego z łatwością uniknąć w prosty sposób - i wcale nie chodzi o mleko. Wypróbujcie go, a nawet największy przeciwnik wątróbki się na nią skusi. 

Trik na mięciutką wątróbkę bez namaczania

Zwykle wątróbkę należy przed smażeniem moczyć w mleku przez minimum godzinę. Ten zabieg wyciąga przykry smak goryczki z mięsa oraz sprawia, że jest ono bardziej miękkie. Jeśli zależy wam na czasie, możecie wykorzystać inny trik. Jest jeszcze szybszy i tańszy, ponieważ potrzebujecie do tego tylko wody, koniecznie wrzącej.

Zobacz także:

Po prostu po oczyszczeniu wątróbki i podzieleniu jej na porcje, zalejcie ją wrzątkiem i odstawcie na 10 minut. Tyle czasu wystarczy, by zmiękła. Teraz pozostaje ją tylko ostrożnie odcedzić, osuszyć (np. papierowym ręcznikiem) i usmażyć. Polecamy do tego przepis, który znajdziecie poniżej. 

Szybki przepis na smażoną wątróbkę

Składniki:

  • pół kg wątróbki drobiowej

  • 3 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki śmietany

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyszczoną wątróbkę pokrójcie na mniejsze kawałki i zalejcie wrzątkiem. Odstawcie na 10 minut.

  2. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w krążki i wrzućcie na patelnię, na rozgrzany olej. Smażcie, aż się zeszkli i zarumieni. Doprawcie solą i odrobiną cukru.

  3. Pod koniec smażenia cebuli, wrzućcie pokrojony drobno czosnek. Smażcie jeszcze krótką chwilę. 

  4. Następnie wrzućcie na patelnię namoczoną wątróbkę. Doprawcie solą, zmniejszcie ogień i duście przez 3 minuty pod przykryciem.

  5. W misce wymieszajcie śmietanę z musztardą. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, wlejcie 1-2 łyżki wody.

  6. Wlejcie sos na patelnię z wątróbką. Wymieszajcie i duście jeszcze przez 10 minut. Smacznego!