Kurkuma nazywana jest „kuzynką imbiru”. Z powodu koloru wykorzystywana jest do nadawania intensywnych, apetycznych barw potrawom. Dodana do ciasta czy makaronu, pomoże sprawić wrażenie, że ciasto zawiera w składzie więcej jajek.

Ze względu na wartości zdrowotne powinna być na stałe włączona do naszego jadłospisu. I choć sama zawiera masę składników odżywczych, w towarzystwie czarnego pieprzu działa jeszcze lepiej. Jak działa kurkuma sama, a jak z dodatkiem pieprzu?

Zdrowotne walory kurkumy

Ważnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Udowodniono skuteczność tego składnika z terapii zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i zaburzeń metabolicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera i depresji. Zmniejsza ryzyko udarów. Ma także właściwości:

  • Przeciwzapalne
  • Przeciwnowotworowe
  • Przeciwwirusowe
  • Antyoksydacyjnymi 

Dzięki temu, że może hamować obrzęk płuc i włóknienie płuc, może być pomocna zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu COVID – 19.

Zobacz także:

Używa się jej do leczenia zaburzeń żołądkowo – jelitowych:

  • Niestrawności
  • Zapalenia jelit
  • Zapalenia trzustki
  • Nowotworach układu pokarmowego

Dzięki temu, że pobudza wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Kurkumina jest także wykorzystywana w terapiach odchudzających. Jej długotrwałe przyjmowanie, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej.

Wartości zdrowotne czarnego pieprzu

W pieprzu z kolei występuje ważny składnik – piperyna. Dzięki tej substancji, pieprz to znacznie więcej niż tylko popularna przyprawa. Ma silne działanie lecznicze i odchudzające. Wzmacnia także układ odpornościowy.

Koreańscy naukowcy odkryli pewną właściwość piperyny, która jak twierdzą, przyczyni się do zwalczenia problemu otyłości na świecie. Otóż substancja ta likwiduje tkankę tłuszczową. Działa w ten sposób, że zakłóca aktywność genów w organizmie, które są odpowiedzialne za tworzenie się komórek tłuszczowych.

Jak działa kurkuma w połączeniu z pieprzem?

Połączenie piperyny występującej w pieprzu z kurkuminą z kurkumy, zwiększa wchłanialność kurkumy nawet o 2000%. To oznacza, że korzystne dla zdrowia działania kurkuminy możemy wykorzystać w pełni. Dzieje się tak dlatego, że piperyna ułatwia przechodzenie kurkuminy przez ścianę jelit do krwiobiegu. Jednocześnie spowalnia rozkład kurkuminy przez wątrobę, także pozwalając dotrzeć substancji do krwi i rozpocząć jej działania prozdrowotne.

Na rynku farmaceutycznych znajduje się wiele suplementów wykorzystujących dobre dla zdrowia działania kurkumy. Część z nich zawiera drugi składnik – czarny pieprz, aby wykorzystać synergię kurkumy i pieprzu i zwiększyć korzystne działanie każdego z nich.

Badania co prawda wykazały, że wchłanianie kurkuminy z kurkumy zwiększa się także w obecności tłuszczu,  możemy więc do potraw dodawać zarówno kurkumę jak i olej, jednak najmocniejsze wzmocnienie działania pojawia się gdy połączymy kurkumę właśnie z pieprzem.

Źródło: O2, muscle-zone.pl, colfarm.pl, abczdrowie.pl