Kurkuma nazywana jest „kuzynką imbiru”. Z powodu koloru wykorzystywana jest do nadawania intensywnych, apetycznych barw potrawom. Dodana do ciasta czy makaronu, pomoże sprawić wrażenie, że ciasto zawiera w składzie więcej jajek.
Ze względu na wartości zdrowotne powinna być na stałe włączona do naszego jadłospisu. I choć sama zawiera masę składników odżywczych, w towarzystwie czarnego pieprzu działa jeszcze lepiej. Jak działa kurkuma sama, a jak z dodatkiem pieprzu?
Zdrowotne walory kurkumy
Ważnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Udowodniono skuteczność tego składnika z terapii zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i zaburzeń metabolicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera i depresji. Zmniejsza ryzyko udarów. Ma także właściwości:
- Przeciwzapalne
- Przeciwnowotworowe
- Przeciwwirusowe
- Antyoksydacyjnymi
Dzięki temu, że może hamować obrzęk płuc i włóknienie płuc, może być pomocna zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu COVID – 19.
Zobacz także:
Używa się jej do leczenia zaburzeń żołądkowo – jelitowych:
- Niestrawności
- Zapalenia jelit
- Zapalenia trzustki
- Nowotworach układu pokarmowego
Dzięki temu, że pobudza wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Kurkumina jest także wykorzystywana w terapiach odchudzających. Jej długotrwałe przyjmowanie, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej.
Wartości zdrowotne czarnego pieprzu
W pieprzu z kolei występuje ważny składnik – piperyna. Dzięki tej substancji, pieprz to znacznie więcej niż tylko popularna przyprawa. Ma silne działanie lecznicze i odchudzające. Wzmacnia także układ odpornościowy.
Koreańscy naukowcy odkryli pewną właściwość piperyny, która jak twierdzą, przyczyni się do zwalczenia problemu otyłości na świecie. Otóż substancja ta likwiduje tkankę tłuszczową. Działa w ten sposób, że zakłóca aktywność genów w organizmie, które są odpowiedzialne za tworzenie się komórek tłuszczowych.
Jak działa kurkuma w połączeniu z pieprzem?
Połączenie piperyny występującej w pieprzu z kurkuminą z kurkumy, zwiększa wchłanialność kurkumy nawet o 2000%. To oznacza, że korzystne dla zdrowia działania kurkuminy możemy wykorzystać w pełni. Dzieje się tak dlatego, że piperyna ułatwia przechodzenie kurkuminy przez ścianę jelit do krwiobiegu. Jednocześnie spowalnia rozkład kurkuminy przez wątrobę, także pozwalając dotrzeć substancji do krwi i rozpocząć jej działania prozdrowotne.
Na rynku farmaceutycznych znajduje się wiele suplementów wykorzystujących dobre dla zdrowia działania kurkumy. Część z nich zawiera drugi składnik – czarny pieprz, aby wykorzystać synergię kurkumy i pieprzu i zwiększyć korzystne działanie każdego z nich.
Badania co prawda wykazały, że wchłanianie kurkuminy z kurkumy zwiększa się także w obecności tłuszczu, możemy więc do potraw dodawać zarówno kurkumę jak i olej, jednak najmocniejsze wzmocnienie działania pojawia się gdy połączymy kurkumę właśnie z pieprzem.
Źródło: O2, muscle-zone.pl, colfarm.pl, abczdrowie.pl