Jesienią i zimą, gdy pogoda jest bardzo zdradliwa, nietrudno się przeziębić. Wystarczy wyjść z domu bez szalika i na drugi dzień chrypka gotowa. Częstym infekcjom sprzyja też to, że wtedy więcej czasu spędzamy z innymi ludźmi w zamkniętych pomieszczeniach, a to w końcu idealne warunki do tego, by zarazić się grypą czy przeziębieniem.
Dlatego tak ważne jest wzmacnianie swojego organizmu - trzeba się zdrowo odżywiać i nie zaszkodzi wspomóc się domowymi miksturami na odporność. A gdy już dopadnie was kaszel, zróbcie prosty i niezawodny syrop z liścia laurowego.
Właściwości liści laurowych
Taki syrop łączy w sobie moc cytryny oraz liści laurowych. Wykazują się one wieloma prozdrowotnymi właściwościami - łagodzą kaszel i ból gardła, działają wspomagająco przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i nie tylko.
Napar z liści laurowych pomoże przy bólu brzucha, wzdęciach czy biegunce, a także zadziała uspokajająco i pomoże przy bezsenności. Poniżej znajdziecie prosty przepis na domowy syrop z liści laurowych, który będzie w sam raz, gdy dopadnie was kaszel i chrypka. Sprawdźcie, jak go przygotować.
Zobacz także:
Przepis na syrop z liścia laurowego
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wrzątku
- 1 cytryna
- 10 liści laurowych
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Do miski wlejcie ostudzoną, przegotowaną wodę i wsypcie liście laurowe. Wymieszajcie i opłuczcie każdy liść. Osuszcie je na papierowym ręczniku.
- W kolejnym kroku do rondelka wlejcie niewielką ilość wody - tylko tyle, by przykryła dno. Wsypcie 1 szklankę cukru (białego lub brązowego).
- Postawcie garnek na gazie i podgrzejcie jego zawartość na małym ogniu. Mieszajcie, aż cukier się skarmelizuje.
- Gdy roztopiony cukier będzie już miał jednolitą konsystencję i złoto-brązowy kolor, wlejcie do niego 1 szklankę wrzątku. Wymieszajcie.
- Teraz wsypcie liście laurowe i ponownie zamieszajcie miksturę.
- Gotujcie całość na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie odłóżcie rondelek na bok, do ostygnięcia.
- W międzyczasie do drugiej miski wlejcie wodę i wymieszajcie z 1 łyżką sody oczyszczonej.
- Zanurzcie w niej ręcznik papierowy i dokładnie umyjcie nim cytrynę. Możecie też zamiast tego sparzyć owoc w gorącej wodzie.
- Opłuczcie cytrynę, wytrzyjcie do sucha. Połowę pokrójcie na plastry, a z drugiej połowy wyciśnijcie sok.
- Kiedy syrop w garnku wystygnie, wlejcie go do słoika przez sitko. Dodajcie plastry cytryny oraz sok. Zakręćcie i odłóżcie do lodówki.
- Gdy dopadnie was kaszel, pijcie ten syrop 3 razy dziennie po 1 łyżce.