Jesienią i zimą, gdy pogoda jest bardzo zdradliwa, nietrudno się przeziębić. Wystarczy wyjść z domu bez szalika i na drugi dzień chrypka gotowa. Częstym infekcjom sprzyja też to, że wtedy więcej czasu spędzamy z innymi ludźmi w zamkniętych pomieszczeniach, a to w końcu idealne warunki do tego, by zarazić się grypą czy przeziębieniem.

Dlatego tak ważne jest wzmacnianie swojego organizmu - trzeba się zdrowo odżywiać i nie zaszkodzi wspomóc się domowymi miksturami na odporność. A gdy już dopadnie was kaszel, zróbcie prosty i niezawodny syrop z liścia laurowego. 

Właściwości liści laurowych

Taki syrop łączy w sobie moc cytryny oraz liści laurowych. Wykazują się one wieloma prozdrowotnymi właściwościami - łagodzą kaszel i ból gardła, działają wspomagająco przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i nie tylko.

Napar z liści laurowych pomoże przy bólu brzucha, wzdęciach czy biegunce, a także zadziała uspokajająco i pomoże przy bezsenności. Poniżej znajdziecie prosty przepis na domowy syrop z liści laurowych, który będzie w sam raz, gdy dopadnie was kaszel i chrypka. Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Zobacz także:

Przepis na syrop z liścia laurowego 

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 cytryna
  • 10 liści laurowych
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie ostudzoną, przegotowaną wodę i wsypcie liście laurowe. Wymieszajcie i opłuczcie każdy liść. Osuszcie je na papierowym ręczniku.
  2. W kolejnym kroku do rondelka wlejcie niewielką ilość wody - tylko tyle, by przykryła dno. Wsypcie 1 szklankę cukru (białego lub brązowego).  
  3. Postawcie garnek na gazie i podgrzejcie jego zawartość na małym ogniu. Mieszajcie, aż cukier się skarmelizuje.
  4. Gdy roztopiony cukier będzie już miał jednolitą konsystencję i złoto-brązowy kolor, wlejcie do niego 1 szklankę wrzątku. Wymieszajcie.
  5. Teraz wsypcie liście laurowe i ponownie zamieszajcie miksturę.
  6. Gotujcie całość na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie odłóżcie rondelek na bok, do ostygnięcia.
  7. W międzyczasie do drugiej miski wlejcie wodę i wymieszajcie z 1 łyżką sody oczyszczonej.
  8. Zanurzcie w niej ręcznik papierowy i dokładnie umyjcie nim cytrynę. Możecie też zamiast tego sparzyć owoc w gorącej wodzie. 
  9. Opłuczcie cytrynę, wytrzyjcie do sucha. Połowę pokrójcie na plastry, a z drugiej połowy wyciśnijcie sok. 
  10. Kiedy syrop w garnku wystygnie, wlejcie go do słoika przez sitko. Dodajcie plastry cytryny oraz sok. Zakręćcie i odłóżcie do lodówki. 
  11. Gdy dopadnie was kaszel, pijcie ten syrop 3 razy dziennie po 1 łyżce.