Coraz częściej zdarza się, że osoby w średnim wieku, zamiast szykować się na emeryturę, całkowicie się przebranżawiają i ani myślą o odpoczynku od pracy. Tak się stało w przypadku znanego aktora, Marka Kondrata. Pamiętny kelner z „Zaklętych rewirów”, Olgierd Halski z „Ekstradycji” czy Adaś Miauczyński z „Dnia świra”, kilka lat temu postanowił porzucić aktorstwo i zająć się czymś całkiem nowym.
Kulinarne przedsięwzięcia Marka Kondrata
Niestety pierwsze podejście do restauracyjnego biznesu aktora nie okazało się sukcesem. Lokal „Prohibicja" był spółką, do której aktor zaprosił kolegów: Bogusława Lindę, Zbigniewa Zamachowskiego i Wojciecha Malajkata. W czasie gdy restauracja startowała, czyli w 2003 roku, tak o powodach inwestycji w restaurację opowiadał portalowi „Wyborcza.pl”:
- Wielu aktorów na świecie inwestuje w gastronomię, bo jest im łatwiej zapewnić dobry marketing, firmując działalność własnym nazwiskiem. Jest to sposób na rozwijanie życia towarzyskiego, na spotkania, dyskusje w miłej, przyjaznej atmosferze. To też koncepcja na poszukiwanie i odnajdywanie kontaktu z naszym widzem.
Niestety, projekt nie przetrwał. Drugim przedsięwzięciem, które aktor prowadzi do dziś jest winiarnia, a właściwie skład win, które 71-latek wraz ze swoim zespołem selekcjonuje i importuje. Organizuje też degustacje i szkolenia.
Zobacz także:
250 zł za kolację degustacyjna z Markiem Kondratem. To dużo?
Winiarnia działająca w ramach składu Marka Konrada ogłosiła niedawno nabór chętnych na kolację z udziałem aktora. Koszt dla jednej osoby to 250 zł. Podczas kolacji zostaną zaprezentowane cztery rodzaje francuskiego szampana, produkcji Henriot z regionu Champagne, do którego dobrane będzie menu degustacyjne.
Potrawy dla gości będą opracowane i dobrane przez szefa kuchni „BARaWINO” Jacka Kuźmickiego. Kolacja będzie czterodniowa, do każdego z nich zostanie podana lampka specjalnie dobranego szampana, a uroczystość uświetni popularny aktor i właściciel miejsca.
Kolacja odbędzie się 28 lutego 2022 r. Wszystkie bilety zostały już sprzedane.
Źródło: Facebook/barawino, O2