Jeżeli bywacie na świątecznych jarmarkach lub spędziliście wakacje w Turcji, na pewno spotkaliście się z lokum. Pod tą egzotyczną nazwą kryje się przysmak typowy dla krajów Bliskiego Wschodu oraz Bałkanów. Coraz częściej lokum można kupić w Polsce właśnie na świątecznych jarmarkach, międzynarodowych targach, a także w sklepach z żywnością z całego świata.
Dla tych, którzy przepadają za lokum, mamy dobrą wiadomość - jeśli nie macie gdzie kupić tych pyszności, możecie zrobić je sami w domu. Przepis jest bardzo prosty i każdy może go wypróbować.
Co to jest lokum?
Lokum, znane także jako rachatłukum, to słodki deser w konsystencji przypominający bardzo słodkie galaretki. Robię się go z mąki pszennej, cukru oraz dodatków, które nadają kolor i smak. Są to na przykład wanilia, sok pomarańczowy, woda różana, mięta, a nawet orzechy, jak fistaszki, migdały albo pistacje. Do lokum dodaje się także sezonowe owoce, jak cytryny czy truskawki.
Lokum znane jest w Polsce nie od dziś. Jeszcze przed drugą wojną światową można było kupić ten przysmak w sklepach żydowskich i kolonialnych, pod nazwą „chleb turecki”. Sprawdźcie poniżej, jak możecie przygotować lokum samodzielnie, w domowym zaciszu.
Zobacz także:
Przepis na tureckie lokum
Składniki:
- 600 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (ok. 3 szklanek)
- 160 g cukru
- 120 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Najpierw wyciśnijcie sok z pomarańczy. Najlepiej za pomocą wyciskarki, żeby sok był klarowny.
- Przesiejcie mąkę ziemniaczaną do garnka. Wlejcie do niej sok pomarańczowy przez sitko, by zatrzymać na nim kawałki miąższu. Wymieszajcie rózgą kuchenną.
- Wsypcie cukier i ponownie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
- Postawcie garnek na kuchence. Podgrzejcie jego zawartość na małym ogniu, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania, gotujcie na najniższym ustawieniu palnika przez ok. 25 minut, nie przerywając mieszania.
- Kiedy konsystencja będzie już bardzo gęsta, zdejmijcie garnek z kuchenki.
- Do szklanego, głębokiego i prostokątnego naczynia wlejcie trochę wody, zamieszajcie i wylejcie. Nie osuszajcie już ścianek i dna naczynia, powinny zostać wilgotne.
- Do środka przełóżcie gęstą masę z garnka. Rozprowadźcie ją po całym naczyniu i wyrównajcie z wierzchu szpatułką.
- Przykryjcie naczynie folią spożywczą po ostygnięciu i włóżcie do lodówki na dobę.
- Posypcie tackę wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem. Delikatnie wyjmijcie masę z naczynia i przełóżcie na tackę.
- Oprószcie lokum wiórkami również z wierzchu i pokrójcie w dużą kostkę. Smacznego!