Jeżeli bywacie na świątecznych jarmarkach lub spędziliście wakacje w Turcji, na pewno spotkaliście się z lokum. Pod tą egzotyczną nazwą kryje się przysmak typowy dla krajów Bliskiego Wschodu oraz Bałkanów.  Coraz częściej lokum można kupić w Polsce właśnie na świątecznych jarmarkach, międzynarodowych targach, a także w sklepach z żywnością z całego świata. 

Dla tych, którzy przepadają za lokum, mamy dobrą wiadomość - jeśli nie macie gdzie kupić tych pyszności, możecie zrobić je sami w domu. Przepis jest bardzo prosty i każdy może go wypróbować. 

Co to jest lokum?

Lokum, znane także jako rachatłukum, to słodki deser w konsystencji przypominający bardzo słodkie galaretki. Robię się go z mąki pszennej, cukru oraz dodatków, które nadają kolor i smak. Są to na przykład wanilia, sok pomarańczowy, woda różana, mięta, a nawet orzechy, jak fistaszki, migdały albo pistacje. Do lokum dodaje się także sezonowe owoce, jak cytryny czy truskawki. 

Lokum znane jest w Polsce nie od dziś. Jeszcze przed drugą wojną światową można było kupić ten przysmak w sklepach żydowskich i kolonialnych, pod nazwą „chleb turecki”. Sprawdźcie poniżej, jak możecie przygotować lokum samodzielnie, w domowym zaciszu. 

Zobacz także:

Przepis na tureckie lokum

Składniki:

  • 600 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (ok. 3 szklanek)
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Najpierw wyciśnijcie sok z pomarańczy. Najlepiej za pomocą wyciskarki, żeby sok był klarowny. 
  2. Przesiejcie mąkę ziemniaczaną do garnka. Wlejcie do niej sok pomarańczowy przez sitko, by zatrzymać na nim kawałki miąższu. Wymieszajcie rózgą kuchenną.
  3. Wsypcie cukier i ponownie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. 
  4. Postawcie garnek na kuchence. Podgrzejcie jego zawartość na małym ogniu, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania, gotujcie na najniższym ustawieniu palnika przez ok. 25 minut, nie przerywając mieszania. 
  5. Kiedy konsystencja będzie już bardzo gęsta, zdejmijcie garnek z kuchenki.
  6. Do szklanego, głębokiego i prostokątnego naczynia wlejcie trochę wody, zamieszajcie i wylejcie. Nie osuszajcie już ścianek i dna naczynia, powinny zostać wilgotne.
  7. Do środka przełóżcie gęstą masę z garnka. Rozprowadźcie ją po całym naczyniu i wyrównajcie z wierzchu szpatułką. 
  8. Przykryjcie naczynie folią spożywczą po ostygnięciu i włóżcie do lodówki na dobę. 
  9. Posypcie tackę wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem. Delikatnie wyjmijcie masę z naczynia i przełóżcie na tackę. 
  10. Oprószcie lokum wiórkami również z wierzchu i pokrójcie w dużą kostkę. Smacznego!