Jak powiada Pan Tomek, „niby nic takiego, a jednak”. Wiele osób wspomina jednak ciasto drożdżowe jak najlepiej i wielu kojarzy się z dzieciństwem. Im wyższy wypiek i więcej kruszonki, tym lepiej. Niektórzy przedkładają ją nawet nad ciasto i wybaczają mniejszą pulchność czy wysokość, jeśli jest jej odpowiednio dużo.

Jak robi ciasto drożdżowe Tomasz Strzelczyk? Drożdżówka w jego wykonaniu wyróżnia się kilkoma detalami. Gdyby przyznawano z tej dziedziny profesurę, Pan Tomek już dawno by ją otrzymał. 

Jak Pan Tomek robi ciasto drożdżowe?

Kucharz przypomina, że ciasto na drożdżówkę musi być dobrze wyrobione, ale jednocześnie dość luźne w konsystencji. To niezbędne, by wyrosło pulchne, dobrze napowietrzone i wysokie. Roztopione masło dodajemy na sam koniec, gdy reszta ciasta będzie już dobrze wyrobiona. Masło należy wmieszać w ciasto, aż drożdżówka wchłonie je w całości. Pan Tomek wskazuje też, że gotowe do wyrastania ciasto powinno lekko lepić się do rąk. Wtedy upieczona już drożdżówka będzie wyjątkowo pulchna. 

Pan Tomek nawet kruszonkę robi inaczej niż wszyscy. Możecie klasycznie, wymieszać mąkę i cukier z bardzo zimnym, pokrojonym masłem prosto z lodówki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją metodą Strzelczyka. Do mąki pszennej wymieszanej z krupczatką i cukrem waniliowym oraz zwykłym wlewamy roztopione wcześniej i przestudzone masło. Zagniatamy palcami w nieregularne grudki i takimi grudkami posypujemy wierzch ciasta posmarowany jajkiem z mlekiem - dla ładniejszego koloru. Krupczatka w kruszonce jest niezbędna. Sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca niż zwykle. 

Zobacz także:

Na pewno pamiętacie z dzieciństwa ciasta drożdżowe, które wyrastały ponad blaszkę. Do pieczenia użyjcie najlepiej prostokątnej formy, w której da się odpiąć boki. Wtedy wyjmiecie ciasto w całości, bez ryzyka uszkodzenia. Drożdżówka wychodzi delikatna, puszysta i pulchniutka, a jednocześnie wysoka na 4 palce.

Przepis na drożdżówkę z kruszonką Tomasza Strzelczyka

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 100 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 15 g cukru waniliowego
  • 150 g cukru

Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i jajko rozmącone z 1 łyżką mleka do posmarowania drożdżówki z wierzchu. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie rozczyn: do ciepłego mleka wkruszcie drożdże, dodajcie 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszajcie. Oddzielcie 250 g mąki i wsypcie do rozczynu.
  2. Wymieszajcie. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. 
  3. Odczekajcie 20 minut i poczekajcie, aż rozczyn z mąką urosną. 
  4. Roztopcie masło i odłóżcie na bok.
  5. Dodajcie do rozczynu 2 całe jajka i 3 żółtka oraz resztę cukru, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wymieszajcie. 
  6. Przesiejcie do środka partiami resztę mąki, jednocześnie mieszając łyżką. 
  7. Gdy wsypiecie całą mąkę wyróbcie ciasto ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodajcie roztopione masło i wyrabiajcie dalej, aż ciasto wchłonie całe masło. 
  8. Przykryjcie ściereczką i odstawcie na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. 
  9. Tuż przed końcem wyrastania ciasta zróbcie kruszonkę: roztopcie masło na kruszonkę. wsypcie do miski mąkę pszenną i dodajcie krupczatkę, cukier i cukier waniliowy. Przemieszajcie. Wlejcie 200 g roztopionego masła i ściskając, wyrabiajcie kruszonkę na większe i mniejsze, nieregularne grudki. 
  10. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blaszkę wysmarowaną masłem.
  11. Nagrzejcie piekarnik do 170 st. C. 
  12. Przykryjcie ściereczką i zostawcie na 15 minut. Wysmarujcie wierzch ciasta jajkiem rozkłóconym z wodą.
  13. Posypcie kruszonką i włóżcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie ok. 1 godzinę, aż drożdżówka się zrumieni. 
  14. Po wyjęciu z piekarnika odczekajcie ok. 10-15 minut. Opukajcie nożem boki blachy z każdej strony i wyjmijcie ciasto. Wyjdzie delikatne i puszyste. 

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).