Tradycyjny przepis na pączki powstaje z ciasta drożdżowego, a to wymaga nieco pracy i poświęconego czasu. Jeśli jednak nie macie cierpliwości na czekanie, aż zaczyn zacznie pracować, a potem zostawiać jeszcze gotową masę do wyrośnięcia na godzinę, to mamy znacznie prostszą alternatywę. Zobaczcie, jak zrobić pączki bez wyrastania ciasta i tylko z 2 tanich składników. 

Jak zrobić pączki bez drożdży, mleka i jajek?

Mało kto wie, że genialne ciasto na pączki można zrobić tylko z 2 składników, czyli banana i mąki. Taki prosty i niedrogi duet w zupełności wystarczy, aby otrzymać przepyszny deser. Nie potrzeba tu już żadnego jajka, gdyż bananowe puree idealnie "sklei" całość i pozwoli uzyskać zwartą masę o idealnej konsystencji. Co więcej, uzyskamy w ten sposób pączki wegańskie, które mogą zajadać ze smakiem nawet osoby, które nie jedzą składników odzwierzęcych.

pączki bananowe przepis

Źródło: Getty/iStock

Zobacz także:

Jak zrobić pączki z banana?

Oczywiście owoc musimy obrać i rozgnieść na gładką papkę, a potem wymieszać z mąką samorosnącą (lub zwykłą mąką 450 z dodatkiem proszku do pieczenia w proporcji 3 łyżeczki na pół kilograma) i ciasto na pączki gotowe. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kuleczki i wkładamy je do piekarnika lub smażymy na głębokim tłuszczu. Aby takie minipączusie, wyglądem przypominały popularne pączki serowe, można je dodatkowo obtoczyć w cukrze pudrze lub mieszance zwykłego cukru z cynamonem.

Ten genialny w swojej prostocie przepis pochodzi z Instagramowego profilu @veganrecipe_4u. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Spróbujcie, a będziecie powtarzali ten przepis za każdym razem, gdy nabierzecie ochoty na szybki deser.

Najprostszy przepis na pączki bananowe

Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan,
  • około 3/4 szklanki mąki samorosnącej (lub zwykłej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia),
  • opcjonalnie: olej kokosowy i cukier z cynamonem do dekoracji.

Przygotowanie:

Dojrzałego banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na gładki mus. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę i mieszamy masę, aż stanie się gęsta i plastyczna. Gotowe ciasto na pączki odrywamy dłońmi, zwilżonymi wodą lub olejem i formujemy z nich niewielkie kuleczki.

Tak przygotowane pączki wrzucamy na rozgrzany olej lub pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. Gotowe pączki bananowe możemy dodatkowo posmarować cienką warstwą oleju kokosowego i obtoczyć w cukrze z cynamonem. 
 

Źródło: Instagram.com/veganrecipe_4u