Od kilku tygodni w Polsce są otwarte restauracje. Z tej okazji informujemy was o sztuczkach stosowanych przez osoby odpowiedzialne za wygląd menu i wystrój lokalu, które mają sprawić, że zostawicie w nim więcej pieniędzy. Bądźcie na nie wyczuleni.

Triki i sztuczki restauratorów w tworzeniu menu

Jeśli wydaje się wam, że menu to tylko spis dań i posiłków, jesteście w błędzie! W praktyce, nad opracowaniem menu stoi (lub powinno stać) wielu profesjonalistów. Pewnie nie będzie dotyczyło to małych barów lub skromnych jadłodajni, ale restauratorzy, którzy wiedzą, co robią, już na pewno zastosują te sztuczki w menu.

Specjalne miejsce w menu

Według badań, każdy z was zawiesza oko na prawym górnym roku menu. Wiedzą o tym wszyscy odpowiedzialni za tworzenie menu i to w tym miejscu umieszczają zazwyczaj dania, które chcą sprzedać. Będą to na przykład specjalne oferty szefa, często dość drogie.

Pogrubiona czcionka i specjalny druk

Nie będzie to dla was zdziwieniem, ale czcionka, pogrubiony druk i wielkość napisów mają znaczenie. Niektóre spisy dań są tak skonstruowane, żebyście wybrali konkretne potrawy!

Zobacz także:

Wyróżnione dania

Czasem projektanci menu decydują się dosłownie na zakreślenie jakiejś pozycji. Może być to „oferta specjalna” np. kawa + śniadanie w okazyjnej cenie. Ma to zachęcić was do rozszerzania zamówienia, bo pomyślicie, że to dobra oferta, nawet jeśli nie macie ochoty na śniadanie, a w dane miejsce przyszliście tylko na kawę.

Specjalne kolory

Nie jest tajemnicą, że kolory oddziałują na ludzkie emocje i mocno na nie wpływają.

  • Czerwony i niebieski pobudzają apetyt
  • Kolor czerwony łapie spojrzenie
  • Zielony uspokaja i przywodzi na myśl zdrowe jedzenie
  • Niebieski jest stosowany do menu na bazie ryb, gdyż kojarzy się z morzem i falami

Pobudzają nostalgie

Nazwy potraw tworzone są, by brzmiały apetycznie, nie ma w tym przecież nic złego. Bądźcie jednak świadomi, że „Babcine kluseczki” to tak naprawdę zwykłe kluski, a „Aromatyczny bulion mięsno-warzywny z pastą” może okazać się najzwyklejszym rosołem.

Czytaj także: