Pilne
Gotujmy.pl
Newsy

Pilne ostrzeżenie. GIS wycofuje popularny produkt dla dzieci. Może wywołać niepożądaną reakcję

Niektóre produkty znikają z półek szybciej niż w oka mgnieniu. Na straży poprawności ich składu stoi Główny Inspektorat Sanitarny.

Spożycie niektórych produktów może przynieść opłakane konsekwencje dla waszego zdrowia. Żeby temu zapobiec, warto śledzić na bieżąco komunikaty GIS. Tym razem wycofywany jest produkt dla dzieci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS ostrzega przed kupowaniem produktów niezdatnych do konsumpcji

Główny Inspektorat Sanitarny ma za zadanie strzec poprawności składu produktów i w porę wycofywać je z rynku. Szczególnie te, których spożywanie może grozić waszemu zdrowiu. Jak się okazuje, nie jest ich wcale tak mało. Do listy produktów wykluczonych dochodzą wciąż nowe pozycje.

Popularny produkt dla dzieci może wywoływać niepożądaną reakcję

Alergia to dolegliwość, której znaczenie pochodzi od greckich wyrazów allos i ergon. Można je przetłumaczyć jako inne działanie. Alergia oznacza więc nadwrażliwość, oznaczającą nadmierną reakcję organizmu przy kontakcie z alergenami.

Mogą być nimi bakterie, wirusy, środki chemiczne, pokarmy i leki. Alergia jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Niemożliwe jest trwałe i całkowite wyleczenie niektórych jej postaci. To niewłaściwa reakcja układu odpornościowego człowieka na alergeny, które dosyć licznie występują w środowisku.

U zdrowych osób alergeny nie powodują żadnych objawów ani uczulenia. Układ odpornościowy odpowiedzialny jest za kontrolowanie, czy obce cząsteczki mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i podejmuje ewentualne działania, aby chronić organizm.

W Polsce najczęściej uczulają cytrusy, pyłki roślin, sierść psów, kurz, jad pszczół, ale i jajka, ryby, orzechy oraz krowie mleko. Na szczęście rynek spożywczy oferuje dużo zastępników klasycznych produktów, które w żaden sposób nie pozbawią was przyjemności konsumowania, nie narażając jednocześnie na alergię.

Rodzaje alergii

Pewne produkty mogą powodować daleko idące konsekwencje. Szczególnie, jeśli jesteście na coś uczuleni. Alergiczny może być katar sienny będący reakcją na pyłki i grzyby. Organizm może wam dać znać o uczuleniu na daną substancję również w postaci pokrzywki, kiedy to na skórze pojawią się bąble pokrzywkowe.

Najgorszym i najgroźniejszym rodzajem alergii jest wstrząs anafilaktyczny. Występuje nagle i polega na zaburzeniach ze strony licznych narządów. Może pojawić się w wyniku kontaktu krwi z obcym białkiem. W przebiegu ciężkiej postaci alergii może dojść do utraty przytomności oraz zapaści.

Alergia pokarmowa występuje najczęściej u dzieci. Może się jednak pojawić nawet u osoby dorosłej. Najczęściej przyczyną jest uczulenie na białka mleka krowiego, a właściwie na jego składniki. Czy właśnie one będą wpływać na wasze pociechy, jeśli kupiliście kaszkę wycofywaną aktualnie przez GIS?

Kaszka, która może wywoływać alergię

Z obrotu na terenie Polski GIS wycofuje partię kaszki dla dzieci ze względu na wykrycie składnika alergennego. Jej spożywanie może wywołać reakcję alergiczną. Sprawdźcie koniecznie, czy macie taką kaszkę w domu. Chodzi o partię produktu Mniam Kaszka kukurydziano-ryżowa z tapioką 250 g. 

Numer partii: 03.10.2021 CG
Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa

Firma poinformowała swoich klientów o stwierdzonej niezgodności oraz konieczności zwrotu produktu. W kaszce wykryto obecność soi, która nie znajduje się na etykiecie produktu, a może powodować nieprzyjemne zmiany alergiczne w waszym organizmie. 

 

Macie takie objawy? Nie powinniście jeść pomidorów
AdobeStock
Newsy
Macie takie objawy? Nie powinniście jeść pomidorów
Choć alergia na pomidory nie występuje tak często, jak na inne produkty spożywcze, może być równie uciążliwa.

Alergia na pomidory bywa lekceważona, ponieważ występuje dość rzadko. Jednak gdy pojawią się pewne objawy, które wskazują na uczulenie na pomidory, powinniście zachować ostrożność! Objawy alergii na pomidory Najczęściej, w przypadku alergii na pomidory, dochodzi do alergii krzyżowej. Oznacza to, że osoby uczulone na te warzywa mają także wysoką wrażliwość na cytrusy, melony, ananasy, banany i arbuza. Wszystko przez fakt, że zawierają one białko - profilinę. Najczęstsze objawy uczulenia na pomidory to: Szczypanie skóry na rękach Uczucie pieczenia i swędzenia warg Pieczenie oczu Gorzki posmak w ustach Odbijanie (refluks) Uczucie guli w gardle Rzadziej pojawiają się ataki duszności, kaszel, biegunka, pokrzywka i wyprysk kontaktowy. Jak w przypadku każdej alergii, również przy uczuleniu na pomidory może dojść do bardzo niebezpiecznego wstrząsu anafilaktycznego, choć występuje on stosunkowo rzadko u osób z alergią na pomidory. U kogo najczęściej występuje alergia na pomidory? Często alergia na pomidory pojawia się u osób, które zawodowo pracują w gastronomii, przy sortowaniu lub sprzedaży warzyw i mają codzienny kontakt z alergenem. Występuje ona również u małych dzieci, najczęściej w postaci wysypki na całym ciele. Zwykle alergia na pomidory jest alergią kontaktową, tj. pojawia się po kontakcie z pomidorami. Rzadziej jest to alergia pokarmowa, która objawia się bólami brzucha, biegunką czy wymiotami. Jak można leczyć alergię na pomidory? Uczulenia na pomidory nie można niestety wyleczyć – jest to przypadłość na całe życie. Sposobem na poradzenie sobie z alergią jest stosowanie diety eliminacyjnej, czyli całkowite odstawienie pomidorów ze swojej diety. Można po jakimś czasie, na przykład po roku, spróbować ponownie włączyć...

Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!
Adobe Stock
Newsy
Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!
Słyszeliście kiedyś o alergiach krzyżowych? To niesłychanie powszechny problem, przez który wiele osób męczy się każdego roku. Koniecznie przeczytajcie i podajcie informacje dalej!

Alergie na pyłki są bardzo rozpowszechnione w naszym społeczeństwie. Od wczesnej wiosny do późnego lata, kiedy rośliny pylą, wiele osób zmaga się z przykrymi objawami alergicznymi. Wieczny katar, łzawiące oczy i zatkany nos potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Czy jedyną opcją walki z alergiami na pyłki jest unikanie natury i branie leków przeciwalergicznych? Zdecydowanie nie! Okazuje się, że są pokarmy, które mogą być odpowiedzialne za wzmocnienie objawów alergii. Alergie krzyżowe – co to jest? Alergie krzyżowe zachodzą wtedy, gdy dany alergen ma podobną budowę, co inny. Oznacza to, że osoba uczulona na pyłki brzozy może w okresie pylenia być uczulona także na jabłka, przez to że alergeny są podobne do siebie strukturalnie. Częste alergie pomiędzy pokarmami i pyłkami Pyłki drzew, traw i bylin są bardzo podobne strukturalnie do cząsteczek niektórych pokarmów. Jeśli macie alergię na któryś z nich, unikajcie wymienionych niżej pokarmów w trakcie pylenia i największego nasilenia alergii. Pyłki drzew Jabłko Orzechy laskowe Nektarynki i brzoskwinie Kiwi Seler Soja Orzechy ziemne Pyłki bylicy Seler Rumianek Marchewka Winogrona Brzoskwinie Musztarda Pietruszka Jabłko Papryka Pyłki brzozy Gruszka Jabłko Migdały i orzechy laskowe Soja Brzoskwinia Seler Jak widzicie, alergeny te powtarzają się dość często. Wszystkie wymienione pokarmy dają częste alergiczne reakcje krzyżowe z pyłkami. Takich pokarmów jest jeszcze więcej, warto obserwować więc swój organizm i być czujnym. Czy trzeba unikać wszystkich tych produktów? Niestety nie ma idealnej metody na wykrycie alergii krzyżowych. Testy skórne bywają mylące. Powyższa lista jest dobrą...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje tatar wołowy znanej marki. Jest skażony salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu mięso spod znaku popularnej marki. Sprawdźcie, czy macie je w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu popularnego tatara wołowego marki Łuków. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swojej kuchni. Spożywanie tego mięsa może być bardzo niebezpieczne z uwagi na fakt, że odkryto w nim salmonellę. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje tatar wołowy Na stronie oficjalnej GIS-u regularnie pojawiają się komunikaty dotyczące skażonych produktów. Czytajcie je uważnie, ponieważ mogą one dotyczyć jedzenia, które macie u siebie w domach. W takiej sytuacji koniecznie trzeba sprawdzić partię produktu. Zjedzenie skażonego jedzenia może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. Podajemy szczegółowe informacje: Produkt – Tatar wołowy, 200 g Numer partii: 3210312 Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021 Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE Zdjęcie produktu: Jakie podjęto działania w sprawie skażonego tatara? Jak zareagowano na odkrycie salmonelli w partii tatara wołowego? - Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego – donosi GIS. Dlaczego produkty skażone salmonellą są niebezpieczne? Jeśli nabyliście skażony produkt, pod żadnym pozorem go...

Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
AdobeStock
Newsy
Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
U części osób truskawki mogą wywoływać objawy bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Lepiej sprawdźcie, czy was również to dotyczy.

W sezonie na truskawki bardzo trudno jest oprzeć się tym owocom! Nie dość, że są przepyszne, to zawierają mnóstwo witamin. Jednak nie wszyscy mogą je jeść – truskawki są bowiem dość częstym alergenem. Objawy uczulenia na truskawki mogą być na tyle łagodne, że nawet nie zwrócicie na nie uwagi. Czasami jednak alergia na te owoce bywa tak silna, że stanowi zagrożenie dla życia! Sprawdźcie, czy nie pojawiają się u was takie dolegliwości po zjedzeniu truskawek. Objawy uczulenia na truskawki Najczęściej objawy alergii na truskawki widoczne są na skórze i w okolicach jamy ustnej, ale mogą się pojawić także objawy ze strony układu oddechowego – te są najbardziej niebezpieczne. Częste oznaki uczulenia na truskawki to: Wysypka Swędzenie skóry Pokrzywka Atopowe zapalenie skóry Bóle brzucha Biegunka Wymioty Duszności Mrowienie języka Mrowienie ust, podniebienia, uczucie pieczenia w ustach Obrzęki twarzy, ust, gardła i języka Warto wiedzieć, że najmocniej uczulają świeże truskawki. Jeżeli więc odczuwacie lekkie objawy alergii po zjedzeniu świeżych owoców, to możecie spróbować jedzenia np. dżemów truskawkowych lub pieczonych ciast z truskawkami . Dzięki obróbce termicznej owoce te znacznie mniej uczulają. Co zrobić, gdy wystąpią objawy alergii na truskawki? W przypadku łagodnych objawów uczulenia nie należy się przesadnie martwić – wystarczy, że odstawicie truskawki. Jeżeli jednak pojawią się duszności, poty, silne zaczerwienienie twarzy i klatki piersiowej czy kołatanie serca, to należy jak najszybciej wezwać pogotowie ratunkowe. Takie objawy mogą bowiem świadczyć o wystąpieniu wstrząsu anafilaktycznego , bardzo silnej reakcji alergicznej, która pozbawiona odpowiedniej reakcji może skończyć się śmiercią....