Pilne
Gotujmy.pl
Newsy

Pilne ostrzeżenie. GIS wycofuje popularny produkt dla dzieci. Może wywołać niepożądaną reakcję

Niektóre produkty znikają z półek szybciej niż w oka mgnieniu. Na straży poprawności ich składu stoi Główny Inspektorat Sanitarny.

Spożycie niektórych produktów może przynieść opłakane konsekwencje dla waszego zdrowia. Żeby temu zapobiec, warto śledzić na bieżąco komunikaty GIS. Tym razem wycofywany jest produkt dla dzieci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS ostrzega przed kupowaniem produktów niezdatnych do konsumpcji

Główny Inspektorat Sanitarny ma za zadanie strzec poprawności składu produktów i w porę wycofywać je z rynku. Szczególnie te, których spożywanie może grozić waszemu zdrowiu. Jak się okazuje, nie jest ich wcale tak mało. Do listy produktów wykluczonych dochodzą wciąż nowe pozycje.

Popularny produkt dla dzieci może wywoływać niepożądaną reakcję

Alergia to dolegliwość, której znaczenie pochodzi od greckich wyrazów allos i ergon. Można je przetłumaczyć jako inne działanie. Alergia oznacza więc nadwrażliwość, oznaczającą nadmierną reakcję organizmu przy kontakcie z alergenami.

Mogą być nimi bakterie, wirusy, środki chemiczne, pokarmy i leki. Alergia jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Niemożliwe jest trwałe i całkowite wyleczenie niektórych jej postaci. To niewłaściwa reakcja układu odpornościowego człowieka na alergeny, które dosyć licznie występują w środowisku.

U zdrowych osób alergeny nie powodują żadnych objawów ani uczulenia. Układ odpornościowy odpowiedzialny jest za kontrolowanie, czy obce cząsteczki mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i podejmuje ewentualne działania, aby chronić organizm.

W Polsce najczęściej uczulają cytrusy, pyłki roślin, sierść psów, kurz, jad pszczół, ale i jajka, ryby, orzechy oraz krowie mleko. Na szczęście rynek spożywczy oferuje dużo zastępników klasycznych produktów, które w żaden sposób nie pozbawią was przyjemności konsumowania, nie narażając jednocześnie na alergię.

Rodzaje alergii

Pewne produkty mogą powodować daleko idące konsekwencje. Szczególnie, jeśli jesteście na coś uczuleni. Alergiczny może być katar sienny będący reakcją na pyłki i grzyby. Organizm może wam dać znać o uczuleniu na daną substancję również w postaci pokrzywki, kiedy to na skórze pojawią się bąble pokrzywkowe.

Najgorszym i najgroźniejszym rodzajem alergii jest wstrząs anafilaktyczny. Występuje nagle i polega na zaburzeniach ze strony licznych narządów. Może pojawić się w wyniku kontaktu krwi z obcym białkiem. W przebiegu ciężkiej postaci alergii może dojść do utraty przytomności oraz zapaści.

Alergia pokarmowa występuje najczęściej u dzieci. Może się jednak pojawić nawet u osoby dorosłej. Najczęściej przyczyną jest uczulenie na białka mleka krowiego, a właściwie na jego składniki. Czy właśnie one będą wpływać na wasze pociechy, jeśli kupiliście kaszkę wycofywaną aktualnie przez GIS?

Kaszka, która może wywoływać alergię

Z obrotu na terenie Polski GIS wycofuje partię kaszki dla dzieci ze względu na wykrycie składnika alergennego. Jej spożywanie może wywołać reakcję alergiczną. Sprawdźcie koniecznie, czy macie taką kaszkę w domu. Chodzi o partię produktu Mniam Kaszka kukurydziano-ryżowa z tapioką 250 g. 

Numer partii: 03.10.2021 CG
Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa

Firma poinformowała swoich klientów o stwierdzonej niezgodności oraz konieczności zwrotu produktu. W kaszce wykryto obecność soi, która nie znajduje się na etykiecie produktu, a może powodować nieprzyjemne zmiany alergiczne w waszym organizmie. 

 

Macie takie objawy? Nie powinniście jeść pomidorów
AdobeStock
Newsy
Macie takie objawy? Nie powinniście jeść pomidorów
Choć alergia na pomidory nie występuje tak często, jak na inne produkty spożywcze, może być równie uciążliwa.

Alergia na pomidory bywa lekceważona, ponieważ występuje dość rzadko. Jednak gdy pojawią się pewne objawy, które wskazują na uczulenie na pomidory, powinniście zachować ostrożność! Objawy alergii na pomidory Najczęściej, w przypadku alergii na pomidory, dochodzi do alergii krzyżowej. Oznacza to, że osoby uczulone na te warzywa mają także wysoką wrażliwość na cytrusy, melony, ananasy, banany i arbuza. Wszystko przez fakt, że zawierają one białko - profilinę. Najczęstsze objawy uczulenia na pomidory to: Szczypanie skóry na rękach Uczucie pieczenia i swędzenia warg Pieczenie oczu Gorzki posmak w ustach Odbijanie (refluks) Uczucie guli w gardle Rzadziej pojawiają się ataki duszności, kaszel, biegunka, pokrzywka i wyprysk kontaktowy. Jak w przypadku każdej alergii, również przy uczuleniu na pomidory może dojść do bardzo niebezpiecznego wstrząsu anafilaktycznego, choć występuje on stosunkowo rzadko u osób z alergią na pomidory. U kogo najczęściej występuje alergia na pomidory? Często alergia na pomidory pojawia się u osób, które zawodowo pracują w gastronomii, przy sortowaniu lub sprzedaży warzyw i mają codzienny kontakt z alergenem. Występuje ona również u małych dzieci, najczęściej w postaci wysypki na całym ciele. Zwykle alergia na pomidory jest alergią kontaktową, tj. pojawia się po kontakcie z pomidorami. Rzadziej jest to alergia pokarmowa, która objawia się bólami brzucha, biegunką czy wymiotami. Jak można leczyć alergię na pomidory? Uczulenia na pomidory nie można niestety wyleczyć – jest to przypadłość na całe życie. Sposobem na poradzenie sobie z alergią jest stosowanie diety eliminacyjnej, czyli całkowite odstawienie pomidorów ze swojej diety. Można po jakimś czasie, na przykład po roku, spróbować ponownie włączyć...

Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!
Adobe Stock
Newsy
Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!
Słyszeliście kiedyś o alergiach krzyżowych? To niesłychanie powszechny problem, przez który wiele osób męczy się każdego roku. Koniecznie przeczytajcie i podajcie informacje dalej!

Alergie na pyłki są bardzo rozpowszechnione w naszym społeczeństwie. Od wczesnej wiosny do późnego lata, kiedy rośliny pylą, wiele osób zmaga się z przykrymi objawami alergicznymi. Wieczny katar, łzawiące oczy i zatkany nos potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Czy jedyną opcją walki z alergiami na pyłki jest unikanie natury i branie leków przeciwalergicznych? Zdecydowanie nie! Okazuje się, że są pokarmy, które mogą być odpowiedzialne za wzmocnienie objawów alergii. Alergie krzyżowe – co to jest? Alergie krzyżowe zachodzą wtedy, gdy dany alergen ma podobną budowę, co inny. Oznacza to, że osoba uczulona na pyłki brzozy może w okresie pylenia być uczulona także na jabłka, przez to że alergeny są podobne do siebie strukturalnie. Częste alergie pomiędzy pokarmami i pyłkami Pyłki drzew, traw i bylin są bardzo podobne strukturalnie do cząsteczek niektórych pokarmów. Jeśli macie alergię na któryś z nich, unikajcie wymienionych niżej pokarmów w trakcie pylenia i największego nasilenia alergii. Pyłki drzew Jabłko Orzechy laskowe Nektarynki i brzoskwinie Kiwi Seler Soja Orzechy ziemne Pyłki bylicy Seler Rumianek Marchewka Winogrona Brzoskwinie Musztarda Pietruszka Jabłko Papryka Pyłki brzozy Gruszka Jabłko Migdały i orzechy laskowe Soja Brzoskwinia Seler Jak widzicie, alergeny te powtarzają się dość często. Wszystkie wymienione pokarmy dają częste alergiczne reakcje krzyżowe z pyłkami. Takich pokarmów jest jeszcze więcej, warto obserwować więc swój organizm i być czujnym. Czy trzeba unikać wszystkich tych produktów? Niestety nie ma idealnej metody na wykrycie alergii krzyżowych. Testy skórne bywają mylące. Powyższa lista jest dobrą...

Lubicie miód? Oto objawy, które świadczą o tym, że możecie mieć na niego uczulenie
Adobe Stock
Newsy
Lubicie miód? Oto objawy, które świadczą o tym, że możecie mieć na niego uczulenie
Nie każda zdrowa żywność jest tak samo zdrowa dla każdego. Jeśli po zjedzeniu miodu występują u was opisane tu reakcje alergiczne, nie jedzcie go więcej.

Swoją moc miód zawdzięcza składowi: kwasom fenolowym, flawonoidom, kwasom organicznym i olejkom eterycznym. Miód zawiera też mnóstwo witamin i minerałów. Dzięki temu uważany jest za zdrową żywność. Jednak nawet jedzenie zdrowego miodu może wywoływać niepożądane objawy. Są sytuacje i schorzenia, w których dopiero co otwarty słoik miodu najlepiej podarować sąsiadce... Objawy uczulenia na miód Uczulenie na pyłki kwiatowe i miód nie jest częstym objawem alergii. Najczęściej występuje w grupie osób uczulonych na alergeny powietrznopochodne takie jak pyłki drzew, traw, chwastów oraz zarodniki grzybów. Rodzaj miodu, który najczęściej uczula to miód spadziowy. Spadź to słodka, lepka ciecz pojawiająca na liściach i gałązkach niektórych gatunków drzew, krzewów i roślin zielnych. Nie jest to więc miód kwiatowy. Rzadziej uczulają miody wielokwiatowe czy akacjowe. Uczulenia na miód dotyczą z reguły przewodu pokarmowego, układu oddechowego i skóry. Bardzo rzadko po zjedzeniu miodu powstają reakcje ogólnoustrojowe. Reakcje uczuleniowe mogące wystąpić po zjedzeniu miodu: Wymioty Biegunka Nudności Świąd skóry Wysypka Pokrzywka Obrzęk gardła Duszności Kaszel Kto nie powinien jeść miodu? Pomimo tego, że miód jest zdrowy, w pewnych sytuacjach i dolegliwościach nie jest wskazany. To produkt wysokocukrowy i wysokokaloryczny. Jasne, wiosenne miody w 100 g mają 300 kalorii, ciemne i ciężkie mogą mieć do 400 kalorii. W takiej samej ilości miodu znajduje się aż 82 g cukru. Nie jest to co prawda sam cukier, jak niektórzy uważają, ale nie do ukrycia jest jednak duża zawartość w nim cukru. Z tego powodu miód nie powinien być jedzony przez osoby z cukrzycą oraz walczące z...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych. Niektórzy nie powinni tego jeść
Ostrzeżenie GIS dotyczy składnika, który może wywoływać silne reakcje alergiczne. Szczegóły poniżej.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące popularnych cukierków czekoladowych. Wykryto, że informacje podane na etykiecie w języku polskim wprowadzały konsumentów w błąd - nie wskazano w nich obecności pewnego składnika, który może wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób. Poznajcie szczegóły. Alergen w cukierkach czekoladowych Ostrzeżenie dotyczy popularnych wśród dzieci cukierków Lentilky. Produkt ten w Polsce jest sprzedawany jako bezglutenowy. Jednak na etykiecie w języku czeskim (firma Orion produkująca Lentilky pochodzi z Czech) znajduje się informacja o zawartości glutenu. Poniżej podajemy pełne informacje dotyczące produktu oraz zdjęcia: Nazwa produktu: Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g Wszystkie produkty bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości Dystrybutor: „BOS” Bogumił Saniewski, Józefów, ul. Poziomkowa 50, 05-119 Legionowo Zjedzenie glutenu może wywołać reakcję alergiczną u osób z nietolerancją i nadwrażliwością na gluten. Podjęto decyzję o wycofaniu z obrotu produktu z błędną etykietą, a cały proces jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenie o niespożywaniu cukierków Lentilky w przypadku uczulenia na gluten. Alergia na gluten Uczulenie na gluten staje się coraz częstszą dolegliwością. Białko to występuje powszechnie w żywności - można je znaleźć w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień, a także kaszach: pęczak, kuskus, a także jęczmiennej. Ale gluten znajduje się w wielu innych produktach dostępnych na sklepowych półkach - na przykład w kawie rozpuszczalnej, budyniach, a nawet wędlinach! Dzieje się tak, gdy dana żywność jest produkowana w tym samym zakładzie, co produkty glutenowe i dochodzi do zanieczyszczenia.  Objawy alergii na...