Ciasto karpatka ma duże grono zwolenników. Połączenie słodkiego i gładkiego kremu z wyśmienitym ciastem parzonym to po prostu coś genialnego, przepis na który musiała wpaść doprawdy tęga głowa.
Czy można zrobić nietłustą karpatkę?
Ten klasyczny polski wypiek ma jednak jeden mały minus. A przynajmniej chodzi o klasyczną jego wersję z kremem budyniowo-maślanym w roli głównej. Chodzi oczywiście o to, że jest wybitnie ciężki. 1-2 małe kawałki wystarczą, by szybko się „zapchać”, nie mogąc delektować się wspaniałym smakiem.
Co z tym fantem począć? Wcale nie trzeba rezygnować z pieczenia karpatki. Leciutkie parzone ciasto z jajek, tłuszczu i mąki wspaniale „współpracuje” także z innymi kremami. Doskonałą opcją dla osób, które nie mogą jeść karpatki w dużych ilościach będzie odchudzenie kremu karpatkowego.
Przepis na „odchudzoną” karpatkę
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 6 jajek
- ¾ kostki masła
- 1 szklanka wody
- Składniki na krem budyniowy
- 1 litr mleka
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- ¼ kostki masła
- Pół szklanki cukru
- Cukier waniliowy bądź ekstrakt waniliowy
- Szczypta soli
- 5 g żelatyny i łyżka wody
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania budyniu. Zagotujcie mleko z wanilią.
- Jajka zmiksujcie z cukrem, następnie zmieszajcie razem z mąkami. Żelatynę zmieszajcie z wodą i podgrzejcie do rozpuszczenia.
- Do gotującego się mleka wlejcie mieszankę mączno-jajeczną, zagotujcie budyń do uzyskania bąbelków. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę, wymieszajcie i na końcu dodajcie miękkie masło, ucierając wszystko razem. Przykryjcie krem folią.
- Pora na ciasto. Rozpuśćcie na gazie masło z wodą, następnie zagotujcie i dodajcie do środka mąkę.
- Powstałą mączno-tłuszczową masę ostudźcie i następnie połączcie z jajkami za pomocą miksera.
- Pieczcie 2 spody w temperaturze ok. 200-210 st. C przez ok. 10 min na blachach o wymiarach 36x24 cm.
- Ostudzone spody przekładajcie kremem. Krem przed przełożeniem należy jeszcze raz ubić za pomocą miksera, by stał się bardziej gładki.