Ciasto karpatka ma duże grono zwolenników. Połączenie słodkiego i gładkiego kremu z wyśmienitym ciastem parzonym to po prostu coś genialnego, przepis na który musiała wpaść doprawdy tęga głowa.

Czy można zrobić nietłustą karpatkę?

Ten klasyczny polski wypiek ma jednak jeden mały minus. A przynajmniej chodzi o klasyczną jego wersję z kremem budyniowo-maślanym w roli głównej. Chodzi oczywiście o to, że jest wybitnie ciężki. 1-2 małe kawałki wystarczą, by szybko się „zapchać”, nie mogąc delektować się wspaniałym smakiem.

Co z tym fantem począć? Wcale nie trzeba rezygnować z pieczenia karpatki. Leciutkie parzone ciasto z jajek, tłuszczu i mąki wspaniale „współpracuje” także z innymi kremami. Doskonałą opcją dla osób, które nie mogą jeść karpatki w dużych ilościach będzie odchudzenie kremu karpatkowego.

Przepis na „odchudzoną” karpatkę

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 6 jajek
  • ¾ kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • Składniki na krem budyniowy
  • 1 litr mleka
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ¼ kostki masła
  • Pół szklanki cukru
  • Cukier waniliowy bądź ekstrakt waniliowy
  • Szczypta soli
  • 5 g żelatyny i łyżka wody

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania budyniu. Zagotujcie mleko z wanilią.
  2. Jajka zmiksujcie z cukrem, następnie zmieszajcie razem z mąkami. Żelatynę zmieszajcie z wodą i podgrzejcie do rozpuszczenia.
  3. Do gotującego się mleka wlejcie mieszankę mączno-jajeczną, zagotujcie budyń do uzyskania bąbelków. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę, wymieszajcie i na końcu dodajcie miękkie masło, ucierając wszystko razem. Przykryjcie krem folią.
  4. Pora na ciasto. Rozpuśćcie na gazie masło z wodą, następnie zagotujcie i dodajcie do środka mąkę.
  5. Powstałą mączno-tłuszczową masę ostudźcie i następnie połączcie z jajkami za pomocą miksera.
  6. Pieczcie 2 spody w temperaturze ok. 200-210 st. C przez ok. 10 min na blachach o wymiarach 36x24 cm.
  7. Ostudzone spody przekładajcie kremem. Krem przed przełożeniem należy jeszcze raz ubić za pomocą miksera, by stał się bardziej gładki.