Mówi się, że trudno o inne danie tak mocno związane z austriacką, cesarsko-królewską przeszłością. Austriacy uważają, że to ważna część ich historii i jedna z najlepszych potraw w ogóle. O co zatem chodzi?
Po takim wstępie wielu z was nastawiło się pewnie na coś wyjątkowo spektakularnego. Jednak bardziej niż o składniki i sposób wykonania chodzi o smak Kaiserschmarrn i jego dworską historię.
Skąd wziął się przepis na omlet cesarski?
Przepis na danie opracowano w 1854 roku na dworze Habsburgów w pałacu Schonbrunn. Nadworny kucharz wymyślił nową potrawę specjalnie dla słynnej cesarzowej Sisi, żony nie mniej słynnego, długowiecznego cesarza Franciszka Józefa.
Po otrzymaniu na talerzu nowego dania do spróbowania w postaci porwanego na kawałki czegoś na kształt omletu, najjaśniejszy pan miał powiedzieć do swojej żony: „Co to za nonsens”? W języku niemieckim nonsens brzmi nie inaczej jak właśnie „Schmarrn”, stąd nazwa nowego dania, które koniec końców przypadło jednak do gustu koronowanym głowom i stąd przeszło później na stoły ludu.
Zobacz także:
Przepis na omlet cesarski
- 4 jajka
- 400 ml mleka
- Szczypta soli
- 2-3 łyżki stołowe cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g mąki (nieco ponad 1 szklanka)
- Garść rodzynek (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki masła do smażenia
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka ubijcie z częścią cukru i z cukrem waniliowym, dodajcie do żółtek następnie mleko i mąkę. Utrzyjcie razem na gładką masę za pomocą trzepaczki.
- Ubijcie mikserem białka na pianę z dodatkiem szczypty soli. Wmieszajcie pianę do ciasta, tak by nie pozostało żadnych białych elementów w masie. Jednocześnie postarajcie się nie zlikwidować pęcherzyków powietrza z ciasta – w tym celu należy używać drewnianej szpatułki i ograniczyć się do spokojnych, kolistych ruchów.
- Gotową masę wylejcie na rozgrzane masło i smażcie z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu „omleta” poszarpcie go widelcem i posypcie drugą połową cukru. Podsmażcie jeszcze przez chwilę, by skarmelizował. Posypcie gotowy omlet cesarski cukrem pudrem i podawajcie najlepiej z powidłami śliwkowymi.
Smacznego!