Mówi się, że trudno o inne danie tak mocno związane z austriacką, cesarsko-królewską przeszłością. Austriacy uważają, że to ważna część ich historii i jedna z najlepszych potraw w ogóle. O co zatem chodzi?

Po takim wstępie wielu z was nastawiło się pewnie na coś wyjątkowo spektakularnego. Jednak bardziej niż o składniki i sposób wykonania chodzi o smak Kaiserschmarrn i jego dworską historię.

Skąd wziął się przepis na omlet cesarski?

Przepis na danie opracowano w 1854 roku na dworze Habsburgów w pałacu Schonbrunn. Nadworny kucharz wymyślił nową potrawę specjalnie dla słynnej cesarzowej Sisi, żony nie mniej słynnego, długowiecznego cesarza Franciszka Józefa. 

Po otrzymaniu na talerzu nowego dania do spróbowania w postaci porwanego na kawałki czegoś na kształt omletu, najjaśniejszy pan miał powiedzieć do swojej żony: „Co to za nonsens”? W języku niemieckim nonsens brzmi nie inaczej jak właśnie „Schmarrn”, stąd nazwa nowego dania, które koniec końców przypadło jednak do gustu koronowanym głowom i stąd przeszło później na stoły ludu.

Zobacz także:

Przepis na omlet cesarski

  • 4 jajka
  • 400 ml mleka
  • Szczypta soli
  • 2-3 łyżki stołowe cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g mąki (nieco ponad 1 szklanka)
  • Garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki masła do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka ubijcie z częścią cukru i z cukrem waniliowym, dodajcie do żółtek następnie mleko i mąkę. Utrzyjcie razem na gładką masę za pomocą trzepaczki.
  2. Ubijcie mikserem białka na pianę z dodatkiem szczypty soli. Wmieszajcie pianę do ciasta, tak by nie pozostało żadnych białych elementów w masie. Jednocześnie postarajcie się nie zlikwidować pęcherzyków powietrza z ciasta – w tym celu należy używać drewnianej szpatułki i ograniczyć się do spokojnych, kolistych ruchów.
  3. Gotową masę wylejcie na rozgrzane masło i smażcie z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu „omleta” poszarpcie go widelcem i posypcie drugą połową cukru. Podsmażcie jeszcze przez chwilę, by skarmelizował. Posypcie gotowy omlet cesarski cukrem pudrem i podawajcie najlepiej z powidłami śliwkowymi.

Smacznego!