Gołąbki to absolutna klasyka polskiej kuchni. Nie trzeba nikogo przekonywać także chyba do tego, że prawowitym, klasycznym i ostatecznym przepisem na kapuściane gołąbki jest ten, który przewiduje przygotowanie farszu z mięsa i ryżu. Gołąbki z farszem wyłącznie mięsnym rzeczywiście mają pewne grono swoich amatorów, ale ich smak niebezpiecznie blisko oscyluje wokół... kotletów mielonych - a to już zupełnie inna para kaloszy.

Skoro mamy ryż i mięso, narzuca się podstawowe pytanie. W jakiej proporcji powinno się je wymieszać, robiąc farsz na gołąbki. Tutaj nie znajdziemy jednej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Wydaje się, jednak, że stosunek mięsa do ryżu powinien wynosić 2:1.

Dlaczego? Równa ilość obu składników farszu sprawi, że gołąbki będą mało wyraziste, a za to zapychające. Z kolei zdecydowana większa ilość mięsa sprawi, że danie aż będzie się prosiło o serwowanie z dodatkiem np. ziemniaków. 

Przewaga mięsa nad ryżem już ugotowanym w stosunku 2:1 daje w towarzystwie kapusty poczucie pełnej harmonii gołąbkowego smaku, który przywiedzie wam na myśl domowe obiady u waszej mamy.

Zobacz także:

Czym można wzbogacić smak gołąbków? 

Tymianek, majernek, słodka papryka, czy czosnek - te przyprawy wymienia się jednym tchem obok soli i pieprzu, gdy mówimy o doprawianiu gołąbków. To jednak nie wszystko. Dziś zdradzimy wam, co jeszcze wspaniale może poprawić ich smak. Chodzi o szafran.

Stosowany już w starożytnym Egipcie może się poszczycić tytułem najdroższej przyprawy na świecie. Wynika to z faktu, że jego uprawa jest żmudna i bardzo trudna. Szafran pozyskuje się z kielichów kwiatów krokusa uprawnego.

Można to robić tylko bardzo wcześnie rano, gdy kwiaty się otwierają. Naturalnie w jednym krokusie jest bardzo mało szafranu, dlatego jest on tak drogi w przeliczeniu na kilogramy – trzeba zebrać szafran z aż 150 tysięcy kwiatów, by uzyskać zaledwie kilogram tej przyprawy. 

Przepis na pyszny farsz do gołąbków

By przygotować bardzo aromatyczny farsz na gołąbki, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Ok. 1 kg wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
  • 50 dag ugotowanego ryżu białego (ok. 150 g ryżu suchego)
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotujcie w proporcji 2:1 z osoloną wodą. Pozwólcie ryżowi wchłonąć całą wodę. Następnie pozwólcie mu wystygnąć.
  2. Cebulę zetrzyjcie na tarce.
  3. Mięso zmielcie w maszynce.
  4. Wymieszajcie wszystko razem z mięsem. Doprawcie solą i pieprzem, ewentualnie innymi dodatkami.
  5. Zawijajcie w sparzone liście kapusty i gotujcie lub pieczcie przez ok. 1-2 godziny.
  6. Smacznego!