
Klasyczne, polskie gołąbki będą smakowały jeszcze lepiej, gdy dodacie do nich szczyptę przyprawy stosowanej głównie w kuchni hiszpańskiej i bliskowschodniej. Dzięki temu ryż będzie smakował obłędnie! Sprawdźcie sami.
Sekretna przyprawa do gołąbków
Stosowany już w starożytnym Egipcie szafran, może się poszczycić tytułem najdroższej przyprawy na świecie. Wynika to z faktu, że jego uprawa jest żmudna i bardzo trudna. Szafran pozyskuje się z kielichów kwiatów krokusa uprawnego.
Można to robić tylko bardzo wcześnie rano, gdy kwiaty się otwierają. Naturalnie w jednym krokusie jest bardzo mało szafranu, dlatego jest on tak drogi w przeliczeniu na kilogramy – trzeba zebrać szafran z aż 150 tysięcy kwiatów, by uzyskać zaledwie kilogram tej przyprawy!
Zastosowanie szafranu
Szafran jest szeroko stosowany w wielu kuchniach świata. Ma lekko cierpki smak, opisywany jako połączenie miodu i siana. Nadaje potrawom pomarańczowy kolor i z tego powodu często dodaje się go podczas gotowania różnych dań, by nadać im ciekawą barwę.
Przepis na pyszny farsz do gołąbków
By przygotować bardzo aromatyczny farsz na gołąbki, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 700 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
- 1 torebka białego ryżu
- 2 cebule
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- Pół szklanki suszonych grzybów
- 1 łyżeczka oregano
- Pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- Szczypta szafranu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Suszone grzyby włóżcie do miski i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na pół godziny.
- Po tym czasie odcedźcie grzyby i pokrójcie je drobno w kostkę.
- W osolonej wodzie ugotujcie jedną torebkę ryżu z dodatkiem szczypty szafranu. Odstawcie do lekkiego przestudzenia.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki masła i zeszklijcie cebulę.
- Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie ugotowany ryż, grzyby oraz zeszkloną cebulę.
- Doprawcie oregano, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dodajcie 5 łyżek koncentratu pomidorowego i dokładnie zamieszajcie.
- Tak przygotowany farsz zawijajcie w podgotowane liście białej kapusty i ugotujcie w garnku zalane bulionem warzywnym. Podawajcie z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Smacznego!
Czytaj także: