Kotlety mielone u mnie w domu były robione hurtem. Przez weekend powstawało ich u nas przynajmniej kilkanaście, na 4 osoby, w tym 2 dzieci. Rodzice znali nasze możliwości i apetyty. Obok samego mięsa, taką samą wagę przykładało się też u nas do dodatków.

Obowiązkowym elementem była bułka maczana w mleku. Do masy dodawało się też zimną wodę. Najczęściej kotlety mielone były u nas wieprzowe. Postanowiłam pokombinować z tymi 3 składnikami i wyszedł prawdziwy cymes. 

Soczyste i delikatne kotlety mielone z „recyklingu”

Kotlety mielone w mojej wersji przygotowuję z mieszanki 2-3 rodzajów mięsa. Wykorzystuję surowe mięso mielone z łopatki lub karkówki (czy też ich miks) i łączę je z mięsem mielonym gotowanym z rosołu. Jest ono smaczne i wielokrotnie wykorzystywałam je już m.in. na farsz na pierogi czy do krokietów. Kotlety będą równie sposobem na jego wykorzystanie.

Masę wyrabiam z dodatkiem chałki moczonej w rosole. Klasyczna chałka drożdżowa z powodzeniem zastąpi kajzerkę. Chałka często i szybko się suszy. To więc idealny moment, by ją namoczyć i wykorzystać w ten sposób, zamiast wyrzucać. 

Zobacz także:

Zimną wodę lub mleko z kolei zastąpi chłodny rosół. Nie dość, że szybciej go zużyjecie, to jeszcze doda głębi smaku i nada soczystość mielonym. Rosół dodaje się również do mięsnej masy w tradycyjnych gruzińskich pierogach chinkali. Robi się to właśnie po to, by farsz zachował soczystość. Podobnie zadziała i tutaj. 

Kotlety mielone z mięsa z chałką moczoną w rosole

Składniki:

  • ok. 700 g mięsa mielonego, najlepiej z łopatki, karkówki lub łączonego
  • ok. 400 g mięsa gotowanego z rosołu (opcjonalnie)
  • Połowa średniej wielkości chałki 
  • ok. 3/4 szklanki rosołu + odrobina do namoczenia chałki
  • 2 duże jajka
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 

Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia i opcjonalnie (można pominąć) bułka tarta do obtoczenia gotowych kotletów przed smażeniem. 

Przygotowanie:

  1. Namoczcie chałkę w odrobinie rosołu. W międzyczasie podsmażcie na złoto posiekaną cebulę. 
  2. Obierzcie kości i chrząstki z rosołu. Mięso zmielcie w maszynce do mięsa lub malakserem. 
  3. W dużej misce wymieszajcie mięso mielone ze zmielonym mięsem z rosołu.
  4. Dodajcie do środka odciśniętą chałkę i podsmażoną cebulę oraz jajka, starty na drobnych oczkach czosnek i pozostałe przyprawy. 
  5. Wyrabiajcie, stopniowo podlewając rosołem. Gdy mięso całkiem wchłonie rosół, dokładnie je uklepcie. 
  6. Zwilżcie dłonie olejem lub wodą. Nabierajcie po porcji mięsa i formujcie z niego owalne kotlety. 
  7. Obtoczcie je opcjonalnie w bułce tartej - możecie jednak pominąć ten krok. 
  8. Rozgrzejcie na patelni sporo tłuszczu. Smażcie kotlety na średnim ogniu, aż z obu stron się zarumienią.