Gwiazda programu „Kuchenne rewolucje” i „Masterchef” oraz właścicielka kilkunastu restauracji znana jest z talentu do prowadzenia biznesu, ciętego języka i burzy loków. To właśnie ta charakterystyczna fryzura często wzbudza kontrowersje wśród widzów. Magda Gessler nareszcie zdradziła, dlaczego nie związuje włosów w kuchni!

Czy czepek jest obowiązkowy w kuchni?

Każdy, kto pracował w gastronomii, doskonale wie, że w kuchni obowiązują ścisłe przepisy sanitarne. Należy nosić odpowiednią odzież, stale myć ręce, a niektóre elementy stroju czy wyglądu są absolutnie zakazane. Nie wolno na przykład nosić tipsów ani mieć pomalowanych paznokci – powinny być krótko obcięte, czyste i niepomalowane żadnym lakierem.

 Oto niektóre z obowiązkowych elementów ubioru w kuchni:

  • Fartuch – chroni ubranie przed plamami i tryskającym tłuszczem, a do tego zwykle jest wyposażony w kieszenie, do których można schować najpotrzebniejsze rzeczy.
  • Wygodne buty – koniecznie z antypoślizgową podeszwą, aby zapobiegać upadkom. I oczywiście bez obcasów.
  • Nakrycie głowy – pracownicy kuchni noszą czapki kucharskie, czepki i inne nakrycia głowy po to, by zapobiec wpadnięciu włosów do jedzenia. Nie ma nic gorszego niż znalezienie pływających w zupie włosów! Nie wszystkie lokale wymagają noszenia czepków albo czapek, jednak wówczas należy mieć ciasno związane włosy i spięte spinkami lub opaską tak, by nie przeszkadzały w gotowaniu.

Dlaczego Magda Gessler nie związuje włosów?

Wydaje się jednak, że te zasady nie dotyczą znanej restauratorki. Widzowie programu „Kuchenne rewolucje” dobrze wiedzą, że Magda Gessler praktycznie nigdy nie związuje włosów podczas przygotowywania posiłków. Gwiazda wyjaśniła, dlaczego tak nie robi. Z rozbrajającą szczerością stwierdziła, że spina włosów, ponieważ… nie ma łupieżu i nie wypadają jej włosy. A poza tym inni znani kucharze również nie wiążą włosów. Przekonuje was takie tłumaczenie?

Zobacz także: