
Kopytka, to obok klusków śląskich, jeden z ulubionych dodatków Polaków do obiadu, zwłaszcza w postaci mięsnego sosu. Jesteście ciekawi, jak przygotowuje je Magda Gessler i co robi, żeby zawsze były one idealne miękkie i sprężyste?
Sekret idealnych kopytek Magdy Gessler
Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kwestiach kulinarnych. Jakiś czas temu królowa polskiej gastronomii zdradziła swój autorski przepis na kopytka. Ich sekret tkwi w dwóch prostych trikach. Gwiazda zawsze pilnuje odpowiednich proporcji mąki i bardzo starannie wyrabia ciasto. Kopytka przygotowane według jej proporcji wychodzą miękkie i wyjątkowo apetyczne. Koniecznie sprawdźcie jak smakuje to danie.
Przepis na ciasto na kopytka według Magdy Gessler
Składniki:
- 1.5 kg ziemniaków mączystych
- około 200 g mąki pszennej
- 2 nieduże jajka
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie.
- Ostudzone ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub maszynkę do mielenia.
- Do zmielonych i ostudzonych ziemniaków dodajcie jajka, pół szklanki mąki oraz mąkę ziemniaczaną (uważajcie na ilość mąki - gdy dacie jej za dużo, ciasto na kopytka wyjdzie twarde. Jeśli ziemniaki są mocno mączyste, jak te w przepisie Magdy Gessler, warto dodać nieco mniej mąki).
- Ciasto wyrabiajcie, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk (róbcie to w miarę szybko, dzięki czemu kopytka będą delikatne).
- Stolnicę podsypcie mąką i wyłóżcie na nią ciasto podzielone na kilka części.
- Z każdej części wałkujcie rulon, z którego następnie wytnijcie kluseczki.
- Kopytka wrzućcie na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju, co zapobiegnie sklejeniu się kopytek.
- Po wrzuceniu koniecznie mieszajcie je od dna, by nie przywarły do garnka (pamiętajcie, by gotować kopytka w dużej ilości wody, dzięki czemu się nie skleją).
- Kiedy kopytka wypłyną na wierzch, gotujcie je jeszcze około trzech minut.
Źródło: msn.com.pl