Jeśli macie w domu słoik ogórków kiszonych, to już połowa sukcesu jeżeli chodzi o ten prosty przepis. Najlepsza sałatka tego rodzaju powstanie oczywiście z domowych ogórków kiszonych. Jeśli nie posiadacie ich w domowej spiżarce, nie ma problemu – równie dobrze nadadzą się ogórki kiszone ze sklepu.
Co można zrobić z ogórków kiszonych?
Sukces tej surówki stanowią dobre ogórki kiszone. Wybierzcie takie, które będą twarde i mięsiste. Do tego rodzaju surówek raczej nie nadadzą się za to ogórki konserwowe, tak zwane korniszony, chociaż nie zamykamy oczywiście wam drogi do kulinarnych eksperymentów w tym własnie kierunku.
Tak czy owak, cały pomysł na ten prosty dodatek do drugiego dania zawiera się w połączeniu kwaśnych ogórków i ostrej, świeżej cebuli. Całość świetnie spaja smak musztardy. Choć na pierwszy rzut oka może wyglądać to dziwnie, razem smakuje naprawdę doskonale. Wypróbujcie sami.
Składniki na surówkę z ogórków kiszonych
Składniki:
- Kilka ogórków kiszonych ok. 7 sztuk
- 1 duża Cebula
- Płaska łyżka musztardy delikatesowej
- 2 łyżki oleju np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Mała szczypta cukru
Przygotowanie:
- Odsączcie ogórki z zalewy np. na sitku. Pokrójcie drobno ogórki w kostkę i ponownie przełóżcie na sitko do odcieknięcia.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie także drobno. Jeśli nie lubicie cebuli o zbyt intensywnym smaku, po pokrojeniu sparzcie ją wrzątkiem.
- Do miski wrzućcie odsączone ogórki, cebulę, dodajcie musztardę. Wymieszajcie.
- Skropcie surówkę oliwą z oliwek. Doprawcie solą (uważajcie, gdyż ogórki mogą być wystarczająco słone) i pieprzem.
- Wymieszajcie całość dokładnie, do połączenia składników.
- Odstawcie surówkę do lodówki, żeby produkty połączyły się i nabrały lepszego smaku. Możecie pominąć ten krok, ale surówka będzie wtedy mniej intensywna.
Do czego zaserwować surówkę z ogórków kiszonych i cebuli?
Przedstawiona surówka dzięki swojemu kwaśnemu smakowi, będzie idealnie współgrała z wszelkimi mięsami. Zaserwujcie ją do pieczeni, do gulaszu, jako dodatek do placków po węgiersku.
Zobacz także:
Taka surówka to też idealna sałatka na grilla. Podkreśli smak tłustszych mięs, np. karkówki czy boczku z grilla. Wiele osób zajada się tą surówką także osobno – traktując ją jako przekąskę. Jest ona zdrowa i niskokaloryczna, jeśli wam posmakuje, jedzcie ją więc bez wyrzutów sumienia często i bez ograniczeń.