Większości z nas „nóżki” w kontekście gotowania kojarzy się nieodmiennie z wieprzowymi kończynami, które są nieodzownym składnikiem galarety, nie od rzeczy zwanej przecież zimnymi nóżkami.
Jednak gdyby przyjrzeć się sprawie nazewnictwa danych części mięsa z innej perspektywy, nie od rzeczy będzie nazwanie nóżkami także udek i podudzi drobiowych, w tym nogom indyka, które są podstawą naszej dzisiejszej bohaterki, czyli pysznej mięsno-warzywnej zupy na nóżkach.
Skąd wzięła się nazwa zupy na nóżkach?
Jeszcze więcej zamieszania w kontekście wyglądu i charakterystyki tej zupki robi kolejny główny jej składnik, czyli fasolka szparagowa. Chociaż nie ma ona nic wspólnego z jakimikolwiek odnóżami, jej pociągły wygląd również może przywodzić na myśl właśnie nóżki. Mamy „nóżki” indycze, mamy „nóżki” jarzynowe, nazwa zupy jest więc już w pełni jasna!
Jej przygotowanie jest proste jak drut. Jednak warto zwrócić uwagę na to, by wybrać mięsne kawałki indyka, czyli właśnie smaczne podudzia, które potem będą stanowiły wkładkę do zupy. W połączeniu z fasolką szparagową i innymi jarzynami smakują świetnie i są sycące. Talerz takiej zupy skutecznie wybija z głowy myślenie o drugim daniu!
Zobacz także:
Przepis na zupę na nóżkach
Składniki:
- Ok. 50 dag podudzi z indyka
- Ok. 30 dag fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej
- 3-4 ziemniaki
- 2-3 marchewki
- 1-2 korzenie pietruszki
- Ćwiartka selera
- Opcjonalnie: por
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Gruboziarnisty pieprz
- Sól
- Pieprz
- Świeża natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania bulionu z indyczych nóżek. Podudzia oczyśćcie, w razie potrzeby zdejmijcie skórę. Gotujcie przez ok. 1 godzinę z liściem laurowym i zielem angieslkim, szumując wywar.
- Po tym czasie dodajcie pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler.
- Po ok. 20-30 minutach pora na pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę szparagową. Doprawcie przyprawami. W tym czasie można wyjąc z zupy już ugotowane podudzia i „wyluzować” z nich mięso, które następnie w kawałkach powinno trafić do zupy.
- Podawajcie ze świeżą natką pietruszki.
Smacznego!