Większości z nas „nóżki” w kontekście gotowania kojarzy się nieodmiennie z wieprzowymi kończynami, które są nieodzownym składnikiem galarety, nie od rzeczy zwanej przecież zimnymi nóżkami.

Jednak gdyby przyjrzeć się sprawie nazewnictwa danych części mięsa z innej perspektywy, nie od rzeczy będzie nazwanie nóżkami także udek i podudzi drobiowych, w tym nogom indyka, które są podstawą naszej dzisiejszej bohaterki, czyli pysznej mięsno-warzywnej zupy na nóżkach.

Skąd wzięła się nazwa zupy na nóżkach?

Jeszcze więcej zamieszania w kontekście wyglądu i charakterystyki tej zupki robi kolejny główny jej składnik, czyli fasolka szparagowa. Chociaż nie ma ona nic wspólnego z jakimikolwiek odnóżami, jej pociągły wygląd również może przywodzić na myśl właśnie nóżki.  Mamy „nóżki” indycze, mamy „nóżki” jarzynowe, nazwa zupy jest więc już w pełni jasna!

Jej przygotowanie jest proste jak drut. Jednak warto zwrócić uwagę na to, by wybrać mięsne kawałki indyka, czyli właśnie smaczne podudzia, które potem będą stanowiły wkładkę do zupy. W połączeniu z fasolką szparagową i innymi jarzynami smakują świetnie i są sycące. Talerz takiej zupy skutecznie wybija z głowy myślenie o drugim daniu!

Zobacz także:

Przepis na zupę na nóżkach

Składniki:

  • Ok. 50 dag podudzi z indyka 
  • Ok. 30 dag fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 korzenie pietruszki
  • Ćwiartka selera
  • Opcjonalnie: por
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Gruboziarnisty pieprz
  • Sól 
  • Pieprz
  • Świeża natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania bulionu z indyczych nóżek. Podudzia oczyśćcie, w razie potrzeby zdejmijcie skórę. Gotujcie przez ok. 1 godzinę z liściem laurowym i zielem angieslkim, szumując wywar.
  2. Po tym czasie dodajcie pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler.
  3. Po ok. 20-30 minutach pora na pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę szparagową. Doprawcie przyprawami. W tym czasie można wyjąc z zupy już ugotowane podudzia i „wyluzować” z nich mięso, które następnie w kawałkach powinno trafić do zupy.
  4. Podawajcie ze świeżą natką pietruszki.

Smacznego!