Jak zrobić sałatkę ze świeżego ogórka, aby miała więcej smaku i aromatu niż zwykła mizeria? Odpowiedź jest prosta, bo wystarczy tylko 1 owocowy dodatek. Choć może to brzmieć dziwnie, takie połączenie genialnie łączy się na talerzu i zachwyca nie tylko smakiem, ale i piękną prezentacją. Zobaczcie przepis na surówkę z ogórków w nietypowej wersji.

Jak zrobić surówkę z ogórków inaczej? Postawcie na słodki dodatek

Myśląc o surówce z ogórków, od razu na myśl przychodzi nam klasyczna mizeria, jednak to tylko początek pomysłów na smaczny dodatek do obiadu. Zamiast więc znów kroić ogórka w cienkie plasterki i mieszać ze śmietaną, spróbujcie go w zupełnie innym i znacznie ciekawszym wydaniu. Mało kto słyszał o ogórkowej sałatce z dodatkiem mango, a okazuje się, że ten słodki owoc idealnie komponuje się z ogórkiem. Do tego potrzebny jest jednak wyrazisty sos, dzięki któremu całość nabierze jeszcze więcej smaku i idealnie się razem połączy. Zobaczcie, jak go zrobić. 

surówka z ogórka i mango

Źródło: AdobeStock

Zobacz także:

Surówka z ogórków i mango - sos

Surówka z ogórka i mango najlepiej smakuje z charakternym dressingiem w stylu azjatyckim, a żeby go przyrządzić, potrzebujemy odrobinę oleju sezamowego, sosu rybnego oraz chili, imbiru i soku z limonki. Do tego jeszcze tylko posiekana świeża kolendra, a taka mieszanka składników stworzy prawdziwą bombę smaków i aromatów.

Ten prosty i smakowity przepis na surówkę z ogórków i mango podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @mediterraneandiet.challenge. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.

Przepis na surówkę ogórków i mango

Składniki:

  • 1 ogórek,
  • 1 dojrzałe mango,
  • 2 cebulki dymki,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 limonka,
  • garść świeżej kolendry.

Przygotowanie:

  1. Ogórka dokładnie myjemy, a mango obieramy ze skórki. Następnie oba produkty kroimy obieraczką w cienkie wstążki. Wszystko przekładamy do dużej miski i dodajemy posiekaną dymkę oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.
  2. W drugim naczyniu mieszamy składniki na sos, czyli olej sezamowy, sos rybny, starty na drobnych oczkach imbir oraz sok wyciśnięty z jednej limonki. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę i dokładnie łączymy całość.
  3. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy wstążki ogórka i mango, a na koniec w razie potrzeby dosalamy całość do smaku. 
     

Źródło: Instagram.com/mediterraneandiet.challenge/