Główny Inspektorat Sanitarny otrzymał informację z Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofywaniu części partii lodów ze sprzedaży przez francuską firmę Häagen-Dazs. Okazało się, że zostały one skażone przez tlenek etylenu, szkodliwy składnik o działaniu rakotwórczym. Szczegóły poniżej.
Tlenek etylenu w lodach waniliowych
Skąd tlenek etylenu wziął się w lodach? Substancja ta znalazła się w jednym ze składników stosowanych do produkcji lodów Häagen-Dazs, w ekstrakcie waniliowym. Importer tych produktów na rynku polskim, firma IGLOTEX SA podjęła decyzję o wycofaniu ze sprzedaży tych partii zanieczyszczonego produktu, które trafiły już do sprzedaży.
Zobacz także:
Poniżej podajemy szczegóły na temat lodów zanieczyszczonych tlenkiem etylenu oraz numery wycofywanych partii:
Nazwa produktu: Vanille ice cream 460 ml
Producent: Häagen-Dazs
Dystrybutor: IGLOTEX S.A., ul. Leśna 2, 80-220 Skórcz
Numery partii i data minimalnej trwałości:
-
4284602, 08.05.2023
-
4166999, 24.08.2022
-
4154886, 26.07.2022
-
4241137, 27.01.2023
-
4251427, 27.02.2023
-
4265875, 21.03.2023
Proces wycofywania powyższych produktów z obrotu jest nadzorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Osobom, które kupiły ten produkt zaleca się, by go nie spożywały.
Co to jest tlenek etylenu?
Tlenek etylenu to organiczny związek chemiczny, który stosowany jest w przemyśle np. w płynach zapobiegających zamarzaniu, do zwalczania grzybów i bakterii w pielęgnacji starych książek czy do sterylizacji narzędzi chirurgicznych. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem umieściła tlenek etylenu na liście substancji rakotwórczych - może on powodować raka piersi, a także problemy z płodnością.
Skąd tlenek etylenu bierze się w żywności?
Podejrzewa się, że tlenek etylenu pojawia się w żywności na skutek walki z salmonellą i innymi patogenami w krajach trzeciego świata, które zaopatrują m.in. kraje Unii Europejskiej w żywność.
Tlenek etylenu najczęściej znajduje się w mączce chleba świętojańskiego i gumie guar, składnikach stosowanych powszechnie w żywności. Właśnie tą drogą najprawdopodobniej substancja ta dostaje się do produktów spożywczych.
Źródło: zdrowie.wprost.pl, gov.pl