Nawet gotowany z najbardziej sprawdzonego przepisu gulasz nie zawsze wychodzi. Z czego to wynika? Trudno powiedzieć. Jedni doszukują się przyczyny w mięsie, inni w pogodzie, a jeszcze inny uważają, że to wszystko wina złego dnia kucharza (lub kucharki)...

Rzeczywiście, czasami nawet pomimo długiego duszenia wieprzowego mięsa na patelni, to wciąż jest twarde i niezbyt smaczne. Na szczęście da się tego uniknąć - i to w taki sposób, że mięso wcale nie będzie rozgotowane. Wręcz przeciwnie, wyjdzie dobrze przysmażone, a jednocześnie soczyste i miękkie w środku. Sprawdźcie, jak to zrobić. 

Co zrobić, by mięso było miękkie?

Cała sztuka polega na użyciu octu. Niektórzy dodają go już do marynaty do mięsa, ale my proponujemy wam inną technikę. Co prawda mięso marynowane z dodatkiem octu faktycznie skruszeje, ale może się zdarzyć, że o tym zapomnicie lub po prostu nie ma już na to czasu. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się pewien prosty sposób.

Zobacz także:

Doprawione mięso wrzućcie na rozgrzany na patelni olej i smażcie, jak zwykle. Należy dobrze podsmażyć je ze wszystkich stron, potrwa to kilkanaście minut. Dopiero wtedy, gdy mięso się już przyjemnie podpiecze, wlejcie nieco wody oraz 2 łyżki octu.

Kwas zadziała na włókna w mięsie w taki sposób, że to idealnie się „zamknie” i wszystkie soki pozostaną w środku. W rezultacie, z zewnątrz będzie mięso podsmażone, a w środku zacznie się gotować i wyjdzie soczyste. 

Sprawdzone sposoby na zmiękczenie mięsa

Jak jeszcze można potraktować mięso, by na pewno wyszło miękkie? Poznajcie inne sposoby:

  • Jogurt lub maślanka - należy zanurzyć mięso w jednym z tych produktów, najlepiej z dodatkiem przypraw. Po kilkunastu godzinach w takiej marynacie będzie o wiele bardziej miękkie i kruche. 

  • Cytryna - wybrany kawałek mięsa można obłożyć plastrami cytryny lub dodać sok z tego owocu do marynaty. Na efekt trzeba poczekać 24 godziny.

  • Kiwi lub papaja - owoce te zawierają enzymy, które w naturalny sposób zmiękczają mięso. Podobnie jak w przypadku cytryny, trzeba obłożyć je plastrami tych owoców lub wycisnąć z nich sok. Wystarczą 3 godziny i mięso można smażyć.