Sernika nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Jeżeli lubicie to ciasto, koniecznie musicie spróbować syrniczków (lub też serniczków), czyli twarogowych placuszków z patelni.
Są bardzo popularne u naszych sąsiadów ze Wschodu i tradycyjnie robi się je z tłustego twarogu w kostce. Takie placki są mięciutkie, słodkie i pięknie pachną. A do tego są bardzo pożywne - w końcu zawarte w twarogu białko zapewnia na długo uczucie sytości.
Jak zrobić serniczki z wiaderka?
Placuszki można zrobić ze zwykłego twarogu w kostce, ale my polecamy wam wypróbować przepis na syrniczki w nieco innej odsłonie.
W poniższym przepisie wykorzystuje się drobno zmielony twaróg do sernika, zwany potocznie twarogiem z wiaderka. Jego konsystencja sprawia, że placuszki są po usmażeniu niezwykle delikatne i aksamitne. Kupując taki twaróg upewnijcie się, że jest on wysokiej jakości, bez niepotrzebnych ulepszaczy, aromatów i innych tego rodzaju „dodatków”.
Zobacz także:
Przepis na serniczki z wiaderka
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 g kaszy manny
- 100 g cukru
- 4 jajka
- mąka do obtoczenia placuszków
- olej do smażenia
Z podanych składników wyjdzie wam bardzo duża porcja, czyli ok. 20 sporych serniczków. Możecie ich przygotować oczywiście mniej - zamysł naszego przepisu jest taki, by wykorzystać od razu całe opakowanie sera z wiaderka, by nic się nie zmarnowało.
Przygotowanie:
- Do miski przełóżcie całą zawartość wiaderka z serem. Dodajcie cukier, jajka oraz kaszę (można ją zastąpić mąką pszenną).
- Wymieszajcie ciasto i wyróbcie. Będzie dość rzadkie, ale nie musicie się tym przejmować.
- Do osobnej miski wsypcie mąkę. Za pomocą łyżki nabierzcie porcję ciasta, wrzućcie do miski z mąką. Wyjmijcie je i w dłoniach uformujcie z ciasta zgrabny placuszek.
- Połóżcie serniczki na patelni, na rozgrzanym oleju. Smażcie je po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
- Odłóżcie je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami - wchłoną nadmiar oleju ze smażenia.
- Gotowe serniczki podajcie z ulubionymi dodatkami - na przykład cukrem pudrem, dżemem, śmietaną albo świeżymi owocami. Smacznego!
Źródło: Madame Edith