Jest kilka potraw, których na wielkanocnym stole zabraknąć po prostu nie może. To rzecz jasna żurek, jajka przygotowane na różne sposoby, baba wielkanocna, a także mazurek.
To dość specyficzne i typowe dla polskiej kuchni ciasto - bardzo słodkie, pięknie udekorowane i zrobione na kruchym spodzie. Ewa Wachowicz co roku piecze spody na mazurek na Wielkanoc ze swojego własnego, sprawdzonego przepisu.
Sekret kruchego ciasta Ewy Wachowicz
Ciasto w mazurku powinno być idealnie kruche i chrupiące. Aby osiągnąć taki efekt, dobrze jest użyć do niego dobrze schłodzonego masła i szybko wymieszać składniki, by nie zdążyły się rozgrzać od ciepła naszych dłoni. Ewa Wachowicz ma swój sposób na to, by dodatkowo obniżyć temperaturę ciasta kruchego w trakcie wyrabiania.
Zanim je wymiesza, dodaje 2 łyżki bardzo zimnej wody. Później wystarczy ciasto zagnieść, schłodzić i brać się za przygotowanie słodkiej masy do mazurka. Po upieczeniu taki spód jest idealny - kruchy, ale nie bardzo miękki. Po prostu w sam raz.
Zobacz także:
Przepis na mazurek kajmakowy Ewy Wachowicz
Składniki:
- 200 g maki pszennej tortowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 puszka kajmaku
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- dżem z czarnej porzeczki
- szczypta soli
Oraz pestki dyni, prażone migdały i kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji.
Przygotowanie:
- Przesiejcie mąkę na stolnicę. Wsypcie cukier puder, szczyptę soli. Dodajcie zimne masło i zagniećcie.
- Z powstałej kruszonki zróbcie kopczyk, a następnie wgłębienie na środku.
- Oddzielcie żółtko od białka. Do dołka w kopczyku wlejcie żółtko oraz 2 łyżki bardzo zimnej wody.
- Wymieszajcie wstępnie nożem, a następnie wyróbcie je szybko. Owińcie ciasto w folię spożywczą i odłóżcie do lodówki na pół godziny lub do zamrażalnika na 10 minut.
- Po tym czasie rozwałkujcie ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Połóżcie na nim spód tortownicy i wytnijcie tak, by dopasować ciasto do jej kształtu. Ułóżcie na spodzie tortownicy.
- Resztę ciasta uformujcie w cienki wałeczek i posmarujcie go białkiem jajka.
- Białkiem posmarujcie także brzegi ciasta znajdującego się na spodzie. Ułóżcie na nim wałeczek i delikatnie przyciśnijcie. Ponownie posmarujcie białkiem.
- Nakłujcie spód widelcem, połóżcie na nim papier do pieczenia i wysypcie np. fasolę, która dociąży papier.
- Pieczcie spód przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza na złoto.
- Gotowy spód posmarujcie dżemem porzeczkowym, a następnie wyłóżcie masę kajmakową. Udekorujcie z wierzchu wybranymi dodatkami. Smacznego!