Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole pojawi się makowiec z bakaliami, sernik, a także szarlotka i inne ciasta, jakie zwykle z tej okazji przyrządza się w waszych domach. Wszystkie te wypieki wymagają sporo czasu, ale my mamy pomysł na to, jak skrócić czas przygotowań.
Możecie zrobić na przykład karpatkę w wersji ekspresowej - ciasto będzie gotowe, zanim się obejrzycie. I to bez włączania piekarnika. Ten przepis przyda się na święta, ale też na inne okazje, gdy macie ochotę na smaczne i szybkie ciasto.
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia?
Karpatka to na pozór nic skomplikowanego. Dwa upieczone blaty z ciasta parzonego przełożone delikatnym kremem. Wierzch jest pofałdowany i układa się w charakterystyczny kształt, który przypomina górskie pasma - stąd też prawdopodobnie nazwa „karpatka”. Co do tego nie ma jednak pewności, a pierwszy raz słowo to w kontekście ciasta pojawiło się w 1972 roku, w skrypcie dla studentów polonistyki.
Karpatkę o wiele łatwiej można też zrobić w wersji bez pieczenia. Blaty ciasta zastępuje się wówczas groszkiem ptysiowym lub słomkami ptysiowymi. Taka karpatka jest lekko chrupiąca, delikatna i ekspresowa w przygotowaniu.
Zobacz także:
Przepis na karpatkę w 15 min
Składniki:
- 1 kostka masła
- 150 g groszku ptysiowego lub słomki ptysiowej
- 2,5 szklanki mleka
- ¼ szklanki cukru
- 2 paczki budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym
Przygotowanie:
- Odlejcie z mleka pół szklanki. Resztę wlejcie do rondelka, wsypcie cukier i zagotujcie, co jakiś czas mieszając.
- Do kubka wlejcie pozostałe pół szklanki, wsypcie oba budynie i wymieszajcie. Wlejcie do mleka, gdy zacznie wrzeć.
- Zmniejszcie ogień i mieszajcie do uzyskania konsystencji gęstego, gładkiego budyniu.
- Przykryjcie go folią spożywczą i odłóżcie na bok do ostudzenia.
- Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Podzielcie porcję groszku ptysiowego na pół. Jedną część wysypcie na dno tortownicy tak, by groszek utworzył spód.
- W misce ubijcie masło na puch. Następnie, powoli i cały czas mieszając, dodawajcie do niego ostygnięty budyń. Całość należy mieszać do momentu, aż powstanie gładki krem.
- Wyłóżcie go szpatułką do tortownicy, na spód z groszku i przykryjcie drugą porcją kulek.
- Przykryjcie tortownicę folią i odłóżcie do lodówki na całą noc. Na końcu całość można posypać cukrem pudrem.