Kruche ciasto jest doskonałą, prostą w przygotowaniu bazą nie tylko do sernika, ale również do mazurka wielkanocnego czy szarlotki i wielu owocowych tart. Sposób na prasowanie spodu na pewno przyda wam się przy wielu wypiekach na słodko - od święta i na co dzień.

W przypadku sernika, szczególnie odświętnego, oprócz smaku ważna jest też estetyka. Okruchy i rozpadające się podczas krojenia ciasto denerwuje szczególnie cukierników-perfekcjonistów.

Sprawdźcie, jak utwardzić spód z kruchego ciasta, który zwykle jest delikatny i lubi się kruszyć, nawet już grubo po wystudzeniu. Wystarczy jeden trik, by stał się bardziej zwarty. Smak i wygląd ciasta tym razem będą ze sobą współgrać. Sernik na kruchym spodzie w przekroju wreszcie będzie idealny. 

Jak zrobić prasowany spód kruchego ciasta?

Klasyczne kruche ciasto przygotowuje się z mieszanki mąki, tłuszczu i cukru w proporcjach 3:2:1. Istnieją jednak jeszcze inne warianty tego ciasta, w tym półkruche i kruche z dodatkami. Taki wariant ciasta przygotujecie wg takiego właśnie, lekko podkręconego przepisu. Ręcznie lub robotem ze specjalną końcówką (hakiem) wyrabiamy mąkę, masło i cukier oraz jajko i kakao na gęstą masę. Jeśli jest za mało plastyczna, należy dodać 2 łyżki zimnej wody - wtedy zacznie się lepiej łączyć.

Zobacz także:

Powstałym ciastem o jednolitej, gładkiej konsystencji od razu wylepiamy dno formy i rolujemy. W tym celu sięgamy po szklaną butelkę lub mały wałek do ciasta i rozwałkowujemy (prasujemy) ciasto kilka razy, dociskając wałek, jak na pierogi. Dzięki temu spód sernika na kruchym cieście będzie równy jak stół. Potem pozostaje tylko przygotować masę serową, wylać ją na przeprasowany spód, upiec i cieszyć się pięknym i smacznym efektem. 

Sernik na kruchym cieście z prasowanym spodem - przepis

Składniki na spód (na formę 26 x 18 cm): 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki wody (opcjonalnie, można pominąć)

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru (lub nieco więcej, jeśli wolicie słodsze serniki)
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 

Dodatkowo: cukier puder do posypania wystudzonego ciasta. 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od spodu. Wszystkie składniki na spód wyróbcie ręcznie lub w robocie z hakiem do wyrabiania ciasta na jednolitą, gładką konsystencję.
  2. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Wylepcie dno formy i rozwałkujcie szklaną butelką lub wałkiem w odpowiednim rozmiarze, lekko dociskając do spodu.
  3. Odłóżcie na bok i zajmijcie się masą serową. Rozpuśćcie i wystudźcie masło. Jajka utrzyjcie z cukrem na puszysty i jasny kogel-mogel. 
  4. Dodajcie do masy jajecznej wystudzone masło oraz stopniowo twaróg i proszek budyniowy. Miksujcie do połączenia się składników. 
  5. Wylejcie masę serową na prasowany spód. 
  6. Pieczcie ok. 75 minut w temp. 170 st. C, w opcji góra-dół. Nie otwierajcie drzwiczek w trakcie pieczenia. 
  7. Studźcie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Wystudzony sernik posypcie cukrem pudrem i gotowe. 

Podawajcie z sosem owocowym, konfiturą, migdałami lub bez dodatków - jedynie oprószony cukrem pudrem.