Czy wszystkie lokale nad morzem muszą serwować ryby? Magda Gessler była zdumiona, że tak nie jest
ONS.pl
Newsy

Czy wszystkie lokale nad morzem muszą serwować ryby? Magda Gessler była zdumiona, że tak nie jest

W ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji” Magdę Gessler czekało spore wyzwanie – jak uratować restaurację w trakcie pandemii koronawirusa?

Można by się spodziewać, że restauracje działające w nadmorskich miejscowościach koniecznie powinny mieć w swoim menu dania z ryb. Dotyczy to zwłaszcza trójmiejskich lokali! Jednak w ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji” okazało się, że ryby na stole wcale nie muszą być regułą. Przeczytajcie, jak przebiegła wizyta Magdy Gessler w bistro „Neptun” w Gdyni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdeterminowani właściciele

Prowadzenie restauracji w trakcie pandemii koronawirusa jest ogromnym wyzwaniem. Niektórzy nawet się zastanawiali, czy program „Kuchenne rewolucje” nie zostanie w związku z tym zdjęty z ramówki! Jednak mimo wielu utrudnień, Magda Gessler wciąż jeździ po Polsce i ratuje upadające lokale w 22. już sezonie popularnego show. W ostatnim odcinku wybrała się do trójmiejskiej restauracji „Neptun”, której właścicielka poprosiła Gessler o pomoc.

W Gdyni dawniej funkcjonowało kino „Neptun”, a dziś w tym miejscu znajduje się bistro o tej samej nazwie. Pani Klaudia, właścicielka lokalu wyznała, że była zmuszona zamknąć swoją restaurację przez pandemię koronawirusa, jednak była tak zdeterminowana, że spróbowała ponownie otworzyć bistro. Niestety, miejsce przynosiło same straty.

Zobacz także

Jakie jest ulubione danie Magdy Gessler? Jest pikantne, jak diabli. Podpowiadamy, jak je zrobić!

Rosół u Magdy Gessler kosztuje 60 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?

Rosół u Magdy Gessler kosztuje 50-75 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?

Trudny los restauracji „Neptun”

Bistro radziło sobie tak fatalnie, że obecnie funkcjonuje tylko dzięki mężowi Pani Klaudii, który każdego miesiąca dokłada z własnej pensji 3 tysiące złotych do interesu. Takie poświęcenie nie zrobiło jednak wrażenia na Magdzie Gessler która stwierdziła, że skoro męża nie ma nigdy na miejscu, to nie kocha on swojej żony.

„Rosół z kury przemysłowej” i brak ryb w menu

Jak w każdym odcinku, Magda Gessler odwiedziny restauracji rozpoczyna od spróbowania kilku dań z karty. Była nimi ogromnie rozczarowana – stwierdziła, że kotlet śmierdzi, naleśnik był „smażony na nie wiadomo czym”, a rosół smakuje, jakby był zrobiony „z kury przemysłowej”. Jednak to, co najbardziej zaskoczyło Gessler był fakt, że restauracja znajdująca się w Gdyni w ogóle nie serwuje dań z ryb!

Rewolucja mimo pandemii

Ostatecznie Magda Gessler postanowiła zmienić nazwę restauracji na „Niezłe Kino” i wprowadzić do menu ulubione dania sławnych aktorek i aktorów. Niestety, z powodu pandemii zamiast uroczystej kolacji zorganizowano degustację nowych potraw na zewnątrz. Po kilku tygodniach Gessler odwiedziła lokal ponownie i była zachwycona tym, jak sobie radzi po jej rewolucji. Powiedziała, że „nigdzie w Polsce nie jadła lepszego de volaille’a”.  

Czytaj także:

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler
Wikimedia Commons, AdobeStock
Newsy
Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler
W najnowszym odcinku „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler podała przepis Kaliny Jędrusik na jej ulubioną sałatkę. Wypróbujcie go!

W ostatnim odcinku „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler przeżyła niemały szok. Odwiedzając trójmiejską restaurację na pewno nie spodziewała się tego, że w menu nie znajdzie ani jednej potrawy przyrządzanej z ryby! Znalazła jednak inny pomysł na upadający lokal, a jednym z serwowanych w nim popisowych dań jest sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu Magdy Gessler! „Niezłe Kino” w Gdyni Ratowanym lokalem było bistro „Neptun”, znajdujące się w miejscu, w którym wcześniej było kino. Magda Gessler wymyśliła zmianę nazwy restauracji na „Niezłe Kino” oraz menu – znalazły się w nim ulubione potrawy znanych polskich aktorek i aktorów. Jedną z potraw jest zapomniany przepis na sałatkę Kaliny Jędrusik. Podobno aktorka słynęła ze swoich sałatek, które zawsze przyrządzała na spotkania ze znajomymi. Zróbcie ją sami z poniższego przepisu Magdy Gessler!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Kuchenne Rewolucje TVN (@kuchennerewolucjetvn) Przepis na sałatkę Kaliny Jędrusik Do przygotowania ulubionej sałatki gwiazdy polskiego kina, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 2 ogórki 2 ząbki czosnku Pół pęczka natki pietruszki Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka koperku Sos winegret Sól Pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak wsypcie do garnka z osoloną wodą i gotujcie przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Umyjcie pęczek pietruszki,...

Najgorsza rewolucja w historii programu. Magda Gessler była oburzona
ONS.pl
Newsy
Najgorsza rewolucja w historii programu. Magda Gessler była oburzona
W ciągu 10 lat trwania programu „Kuchenne rewolucje” jeszcze nie zdarzyło się, by Magda Gessler natrafiła na takie problemy w trakcie ratowania restauracji. Największy problem był z… właścicielką lokalu, która sama wezwała Magdę Gessler do pomocy.

Program „Kuchenne rewolucje” od ponad 10 lat cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Niektórzy nawet zastanawiają się, czy Magdzie Gessler nie znudziło się już ratowanie restauracji . Jak tu się jednak nudzić, gdy niektóre rewolucje są tak emocjonujące, że sama prowadząca czuje się wyprowadzona z równowagi? Przypominamy najbardziej kontrowersyjną i nieudaną rewolucję w historii programu. Odcinek, który przeszedł do historii Widzowie programu „Kuchenne rewolucje” widzieli już niejedno. Jednak to, co się działo w odcinku poświęconemu bistro „Le Papillon Noir” zdecydowanie przejdzie do historii! Właścicielka lokalu Justyna poprosiła Magdę Gessler o pomoc, ponieważ nie radziła już sobie z prowadzeniem swojej restauracji. I to pomimo świetnej lokalizacji w samym centrum Katowic – z jakiegoś powodu ludzie omijali to miejsce szerokim łukiem. Nawet pracownicy lokalu przyznali się Magdzie Gessler, że przygotowywane przez nich potrawy nie są zbyt apetyczne. W menu można było znaleźć duszone ślimaki i żabie udka, czyli typowe francuskie specjały, jednak nikt nie miał ochoty ich spróbować.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez silesia smakuje (@silesiasmakuje) Arogancka właścicielka Oglądając odcinek o „Le Papillon Noir”, można było odnieść wrażenie, że właścicielka niespecjalnie miała ochotę na jakąkolwiek rewolucję. Od samego początku była nastawiona negatywnie do wszelkich zmian i zachowywała się wręcz arogancko w stosunku do Magdy Gessler. Sama nie miała sobie nic do...

Oświadczenie restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Tak się współpracuje z Magdą Gessler
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Oświadczenie restauracji po „Kuchennych rewolucjach”. Tak się współpracuje z Magdą Gessler
Nie każda Kuchenna Rewolucja jest udana. Niektóre ujawniają brak pasji właścicieli i talentu kucharzy. Jak było w Grodzisku Mazowieckim?

To już 21 lat, gdy można oglądać w telewizji program „Kuchenne rewolucje”. Program jest polską adaptacją amerykańskiego formatu Kitchen Nightmare, prowadzonego przez popularnego angielskiego szefa kuchni i restauratora Gordona Ramseya. Polską edycję od początku prowadzi celebrytka i restauratorka, Magda Gessler. Z jednego z ostatnich odcinków dowiadujemy się, na czym polega pomoc Magdy Gessler i jak wygląda jej współpraca z restauracjami. Ratowana restauracja wydała  niecodzienne oświadczenie. Na czym polega program „Kuchenne rewolucje”? Do programu zgłaszają się restauracje, które mają problem z ilością klientów, dochodami i którym zaczyna grozić bankructwo. Prowadząca wraz z ekipą pojawia się w restauracji i diagnozuje, na czym polega źródło problemów. Przygląda się pracy lokalu, ocenia współpracę właścicieli z personelem, kontroluje czystość  w kuchni, jakość używanych składników, a przede wszystkim próbuje podawanych tam potraw. W ciągu kilku dni restauratorka nie tylko ocenia aktualną sytuację, ale też przedstawia plan naprawczy. Zmienia wystrój, menu i uczy załogę przygotowywania nowych potraw. Pierwszy etap rewolucji zawsze kończy się kolacją wydaną dla mieszkających w okolicy klientów. Po kilku tygodniach restauratorka wraca do reformowanej restauracji i ocenia czy właścicielom udało się wdrożyć wszystkie jej zalecenia i wyprowadzić swój lokal z zapaści. W tym czasie wydaje recenzję naprawianej restauracji. Zachęca widzów do odwiedzenia jej albo wręcz przeciwnie, odradza jedzenie w tym miejscu. Niektóre wizyty Magdy Gessler w restauracji bywają burzliwe. Restauratorka rzuca talerzami i wyrzuca nieświeżą czy złej jakości żywność. Jak zakończyła się rewolucja w Grodzisku Mazowieckim? Kuchenne...

Klapa w kuchennych rewolucjach. Właściciel nie chciał współpracować z Magdą Gessler
ONS.pl
Newsy
Klapa w kuchennych rewolucjach. Właściciel nie chciał współpracować z Magdą Gessler
Mimo, że to właściciele restauracji zapraszają do nich Magdę Gessler, nie wszyscy chcą się stosować do jej rad. Co wyszło z rewolucji w lokalu w Brzegu Dolnym?

Ostatni odcinek „Kuchennych rewolucji” zdecydowanie był bardzo emocjonujący! Magda Gessler odwiedziła restaurację o nazwie „Wilcza 8”, znajdującą się w Brzegu Dolnym. Właścicielem lokalu jest 28-letni Patryk, który zatrudnia u siebie dwie kelnerki – Edytę i Kingę, kucharzy Kacpra i Daniela oraz pomocą kuchenną, panią Ilonę. Od razu po otwarciu karty dań Magda Gessler była bardzo zdziwiona tym, jak działa cała restauracja. Okazało się bowiem, że właściciel nie mogąc się najwidoczniej zdecydować na to, jakich gości preferuje w swoim lokalu, serwował dania zarówno z myślą o klientach biznesowych, jak i rodzinach z dziećmi. W „Wilczej 8” można było zatem zamówić zarówno gęsinę, jak i burgery. Totalna klapa w kuchni w "Kuchennych rewolucjach" Magda Gessler zamówiła kilka dań, które bardzo szybko oceniła – i to wcale nie pozytywnie. Burger okazał się być suchy, flaczki niedoprawione, a sałatka była zaledwie poprawna. Gessler wydała bardzo ciekawą opinię na temat kaczki, którą jej podano: Wydaje mi się, że dla ludzi ze sztuczną szczęką jest to bardzo dobre danie Gdy przyszedł czas na inspekcję kuchni, Gessler była zszokowana. W lodówkach i zamrażarkach znalazła ogromne ilości mrożonych gołąbków, pierogów i innych dań, które w dodatku były fatalnie przechowywane. Magda po prostu wyrzucała pojemniki z jedzeniem na podłogę, a całość skwitowała słowami: Ta restauracja to bałagan na bogato Restauracja "Wilcza 8" bez szefa Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła poprosić każdego z pracowników o to, by powiedział co jego zdaniem jest największym problemem w lokalu „Wilcza 8”. Jednogłośnie stwierdzili, że to szef Patryk odpowiada za niepowodzenie restauracji. Jest...