Czy wszystkie lokale nad morzem muszą serwować ryby? Magda Gessler była zdumiona, że tak nie jest
ONS.pl
Newsy

Czy wszystkie lokale nad morzem muszą serwować ryby? Magda Gessler była zdumiona, że tak nie jest

W ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji” Magdę Gessler czekało spore wyzwanie – jak uratować restaurację w trakcie pandemii koronawirusa?

Można by się spodziewać, że restauracje działające w nadmorskich miejscowościach koniecznie powinny mieć w swoim menu dania z ryb. Dotyczy to zwłaszcza trójmiejskich lokali! Jednak w ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji” okazało się, że ryby na stole wcale nie muszą być regułą. Przeczytajcie, jak przebiegła wizyta Magdy Gessler w bistro „Neptun” w Gdyni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdeterminowani właściciele

Prowadzenie restauracji w trakcie pandemii koronawirusa jest ogromnym wyzwaniem. Niektórzy nawet się zastanawiali, czy program „Kuchenne rewolucje” nie zostanie w związku z tym zdjęty z ramówki! Jednak mimo wielu utrudnień, Magda Gessler wciąż jeździ po Polsce i ratuje upadające lokale w 22. już sezonie popularnego show. W ostatnim odcinku wybrała się do trójmiejskiej restauracji „Neptun”, której właścicielka poprosiła Gessler o pomoc.

W Gdyni dawniej funkcjonowało kino „Neptun”, a dziś w tym miejscu znajduje się bistro o tej samej nazwie. Pani Klaudia, właścicielka lokalu wyznała, że była zmuszona zamknąć swoją restaurację przez pandemię koronawirusa, jednak była tak zdeterminowana, że spróbowała ponownie otworzyć bistro. Niestety, miejsce przynosiło same straty.

Zobacz także

Trudny los restauracji „Neptun”

Bistro radziło sobie tak fatalnie, że obecnie funkcjonuje tylko dzięki mężowi Pani Klaudii, który każdego miesiąca dokłada z własnej pensji 3 tysiące złotych do interesu. Takie poświęcenie nie zrobiło jednak wrażenia na Magdzie Gessler która stwierdziła, że skoro męża nie ma nigdy na miejscu, to nie kocha on swojej żony.

„Rosół z kury przemysłowej” i brak ryb w menu

Jak w każdym odcinku, Magda Gessler odwiedziny restauracji rozpoczyna od spróbowania kilku dań z karty. Była nimi ogromnie rozczarowana – stwierdziła, że kotlet śmierdzi, naleśnik był „smażony na nie wiadomo czym”, a rosół smakuje, jakby był zrobiony „z kury przemysłowej”. Jednak to, co najbardziej zaskoczyło Gessler był fakt, że restauracja znajdująca się w Gdyni w ogóle nie serwuje dań z ryb!

Rewolucja mimo pandemii

Ostatecznie Magda Gessler postanowiła zmienić nazwę restauracji na „Niezłe Kino” i wprowadzić do menu ulubione dania sławnych aktorek i aktorów. Niestety, z powodu pandemii zamiast uroczystej kolacji zorganizowano degustację nowych potraw na zewnątrz. Po kilku tygodniach Gessler odwiedziła lokal ponownie i była zachwycona tym, jak sobie radzi po jej rewolucji. Powiedziała, że „nigdzie w Polsce nie jadła lepszego de volaille’a”.  

Czytaj także:

Komentarze
Magda Gessler restauracje
ons
Gwiazdy Ile restauracji tak naprawdę prowadzi Magda Gessler? My już wiemy!
Magda Gessler od lat określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji w Polsce”. Okazuje się jednak, że większości z nich udziela tylko swojego nazwiska i pomysłów na dania. Miejsc, które stworzyła całkowicie sama nie jest więc tak wiele.
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

Magda Gessler od lat pomaga Polakom ratować ich gastronomiczne biznesy. W „Kuchennych Rewolucjach” kobieta określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji i niekwestionowany autorytet kulinarny”. I o ile do tej drugiej części nikt nie ma zarzutów, o tyle pierwsza fraza budzi ogromne zainteresowanie wśród miłośników jedzenia i fanów gwiazdy. Gessler pozwala używać swojego nazwiska Magda Gessler już kilkanaście lat temu wytłumaczyła, dlaczego tak wiele miejsc promuje się jej nazwiskiem, mimo że nie są jej własnością. Okazuje się, że restauratorka ściśle współpracuje z kilkunastoma punktami gastronomicznymi w kraju i udziela na to zgody. Oczywiście nie za darmo. Daję tym miejscom nie tylko moje nazwisko, ale przede wszystkim całą siebie – moje najlepsze pomysły, jakość, która z mojego nazwiska wynika. Sama wszystkiego pilnuję, doglądam, unowocześniam smaki, poprawiam. W ten sposób Gessler przez lata wspierała między innymi Willę Uciechę, Hestię, Bażanciarnię, Gar czy Belugę. Jednak bezpośrednio spod jej skrzydeł wyszło o wiele mniej restauracji. Jedną z nich i jednocześnie pierwszą, którą stworzyła jest zlokalizowana w Warszawie „U Fukiera”. To moja i tylko moja restauracja, okręt flagowy, początek mojego życia w Polsce po powrocie z Hiszpanii. Tutaj gotuję i bywam - można mnie tu spotkać prawie codziennie. Tu wreszcie sama chętnie wybieram dania dla moich gości.  Kulinarne perełki na mapie Polski Na tym jednak nie koniec. Będąc w stolicy można również zajrzeć do nowo otwartego lokalu „Słodki Słony Familia”, który Gessler otworzyła razem ze swoim synem, Tadeuszem Mullerem. W menu cukierni znalazły się między innymi maślane bułeczki, kruche ciasteczka, ciastka, drożdżówki, eklerki, mazurki, a nawet...

Przeczytaj
Magda Gessler
ONS
Newsy Magda Gessler przyznała się do pewnego grzeszku. Nigdy byście nie zgadli, że jej największa słabość to...
Prowadząca „Kuchennych rewolucji” znowu zaskakuje. Ciekawe co na jej zwyczaje żywieniowe powiedzieliby dietetycy!
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Magda Gessler nie schodzi z czołówek gazet i portali internetowych. A to rzuci stołem podczas nagrywania odcinka swojego show, a to zdecyduje się na sprzedawanie gołąbków za 60 zł w swoim sklepie. Ostatnio pani Magda wymyśliła z kolei, że w dobie pandemii będzie sprzedawała zupę za złotówkę…  Wszystko to w celu pomocy seniorom w dobie pandemii. Za Gessler trudno czasem nadążyć. Ostatnio znana restauratorka wywołała kolejną burzliwą dyskusję pod swoim wpisem w sieciach społecznościowych. Poruszony został temat odżywiania. Cała Magda… Tę burzę włosów każdy zna. Do tego jeszcze dość specyficzny i jedyny w swoim rodzaju styl ubierania się. Magda Gessler bez wątpienia wyróżnia się z tłumu. Dość niedawno portale plotkarskie odnotowały, że słynna restauratorka schudła nawet do 10 kilogramów. Gessler powiedziała jedynie, że „tak się ma po pomidorach i po miłości”. Gwiazda TVN-u nigdy nie słynęła ze zbytnio zdrowego trybu życia. Testowanie potraw w „Kuchennych rewolucjach”, smakowanie wyrobów w swojej restauracji. Magda nie troszczy się za bardzo o swoją wagę. Słodka tajemnica Ostatnio wyszedł na jaw jeszcze jeden mały sekret 67-latki. Gessler przyznała się bez skrępowania swoim fanom na Instagramie, że uwielbia nocne podjadanie!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official) Lody, suszona kiełbasa z pomidorem, tort kasztanowy – o tych wszystkich delikatesach opowiedziała Gessler w szczerym poście. Warto...

Przeczytaj
Magda Gessler
Adobe Stock/ons
Gwiazdy Szokująca cena masła w sklepie Magdy Gessler! Na taki przysmak stać tylko nielicznych!
W internetowej spiżarni „Schroniska Smaków Magdy Gessler” nawet najbardziej wymagający fani kulinariów znajdą coś dla siebie. Za najwyższej jakości produkty trzeba jednak niemało zapłacić.
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Magda Gessler to ikona polskiej gastronomii. Na kulinariach zna się przecież jak nikt inny. Właścicielka kilkunastu restauracji kojarzona jest przede wszystkim z nieszablonowymi połączeniami smaków i kreatywnym podejściem do tradycyjnych potraw. Swoją miłością do gotowania od lat zaraża wszystkich, których spotka. Zawsze podkreśla, że w kuchni najważniejsza jest jakość produktów, które muszą być przede wszystkim świeże, zdrowe i lokalne. Nic więc dziwnego, że w spiżarni „Schroniska Smaków” nie brakuje produktów najwyższej jakości, przygotowywanych w znanej góralskiej restauracji. W ofercie sklepu znajdują się jednak nie tylko polskie przysmaki. Nie od dziś wiadomo, że Magda Gessler ogromną miłością darzy Włochy. Nie tylko z uwagi na temperament tamtejszej społeczności, ale również na smakowitą kuchnię. Restauratorka dobrze zna nie tylko sam kraj, ale też język, co nieraz dało się zauważyć podczas „Kuchennych Rewolucji”. Do takiego stanu rzeczy bez wątpienia przyczynił się jej ojciec, który miał włoskie korzenie. Magda Gessler postanowiła więc sprzedawać w swoim sklepie również produkty importowane z tego pięknego kraju. Smakowity chlebek Oferta sklepu Magdy Gessler jest bardzo szeroka, a każdy produkt starannie wyselekcjonowany. Można tam kupić, na przykład chleb pieczony bez mąki, drożdży, ulepszaczy czy konserwantów. Chleb bez ziaren dostępny w naszym sklepie jest pieczony codziennie w naszej restauracji. Większość składu to płatki owsiane, słonecznik i siemię lniane. Całość łączymy z olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno w naszej restauracji i odrobiną miodu. Do mieszanki trafia jeszcze sezam, łuskana dynia, niełuskane ziarna pszenicy, płatki żytnie i odrobina płatków sojowych, które zapewniają teksturę pieczywa i chronią je przed...

Przeczytaj
Magda Gessler i ajwar
Adobe Stock, ons.pl
Newsy Gessler reklamuje produkt ze swojego sklepu, a fani wytknęli jej duży błąd w przepisie. I mieli rację
Słynna restauratorka nie ma ostatnio dobrej prasy. Po tym jak zaskoczyła swoich fanów cenami w delikatesach, teraz nie popisała się znajomością kulinarnego przepisu.
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

Magda Gessler nie przestaje schodzić z czołówek gazet i portali internetowych. Charyzmatyczna showmanka TVN-u ostatnio nie przestaje szokować swoich fanów. Pisaliśmy niedawno o tym ile Magda żąda za swoje przetwory. Nie tylko nam opadła szczęka. Ceny w Delikatesach "U Fukiera" sprawdzicie TUTAJ. Prowadząca „Kuchennych rewolucji” z przytupem weszła w biznes „delikatesowy” i od pewnego czasu sprzedaje swoje wyroby w słoiczkach i nie tylko swoim fanom. Wszystko to ma swoje źródło oczywiście w pandemii koronawirusa i obostrzeniach. Restauratorka w ten sposób próbuje ratować swoje restauracje, które cierpią na brak gości. Ostatnio Magda dołączyła do swojego menu słoiczki ajwaru. Pod tą nazwą zwykle kryje się pasta z papryki, bakłażanów i czosnku. Ten dodatek do mięs i różnego rodzaju innych dań to stały element kuchni bałkańskiej. Afera ajwarowa Jesteśmy przekonani, że znawczyni światowych kulinariów powinna akurat o tym wiedzieć. Tymczasem na profilu Gessler zobaczyć mogliśmy pewien nietypowy wpis. Magda oświadczyła bowiem, że właśnie przygotowuje dla swoich klientów ajwar z pomidorów! Spójrzcie sami: Na komentarze przytomnych użytkowników Facebooka nie trzeba było długo czekać. Fani od razu zwrócili restauratorce uwagę, że do tego typu dania powinno używać się przede wszystkim papryki i bakłażanów. Względnie kabaczków… Jakby tego mało, facebookowiczom nie spodobało się, że pani Magda znów nie spięła swoich bujnych loków w kok podczas gotowania. Pani Magdo, prosimy o przestrzeganie odpowiednich standardów w swojej kuchni! Pozostaje jeszcze pytanie, skąd wziął się ten ajwarowy błąd? Drożyzna u Fukiera Być może Gessler pomyliła po prostu bałkańskie...

Przeczytaj