Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym, produkowanym od tysięcy lat. Znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej.
Kefir ma podobną kaloryczność jak mleko, z którego został zrobiony. Szklanka kefiru o zawartości tłuszczu 1,5% ma 113 kalorii. Napój zawiera wiele witamin i minerałów, ale najważniejsze dla są obecne w nim bakterie i drożdże.
Oto jak kefir działa na organizm:
- Jest probiotykiem, czyli źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój dobrej mikroflory organizmu i zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Równowaga bakteryjna, którą zapewnia, pozwala zachować właściwe trawienie, regularne wypróżnienia, a nawet dobre samopoczucie psychiczne. Jako probiotyk pomaga na zespół jelita drażliwego, nieszczelne jelito.
- Zmniejsza ryzyko osteoporozy. To dlatego, że kefir jest dobrym źródłem wapnia i magnezu, czyli minerałów kluczowych dla zdrowych i mocnych kości. Zawiera też witaminę K, która odpowiada za metabolizm wapnia i zmniejsza ryzyko złamań kości. Zwiększa absorpcję wapnia przez komórki kośćca, co wpływa na większą gęstość kości i także mniejsze ryzyko złamań. Dzięki bakteriom probiotycznym wapń z kefiru jest lepiej przyswajany przez organizm.
- Dobrze wpływa na system immunologiczny. Badania potwierdziły, że zarówno bakterie probiotyczne jak i bioaktywne peptydy wytwarzane podczas fermentacji symulują działanie układu odpornościowego i wzmacniają odpowiedź organizmu na atak antygenów. Zwiększa się ilość przeciwciał, zmniejsza się stan zapalny u osób pijących kefir.
- Pozytywnie wpływa na poziom tzw. złego cholesterolu. Badania kliniczne przeprowadzone w 2002 roku pokazały, że u osób regularnie spożywających kefir obniżał się poziom „złego” i podnosił poziom „dobrego” cholesterolu. Naukowcy przypuszczają, że powodem jest wytwarzanie enzymu rozkładającego cholesterol.
- Może hamować rozwój nowotworów. Naukowcy mają teorie, które wymagają jednak potwierdzenia w dalszych badaniach, że picie kefiru może wpływać na zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych i zapobiegania przerzutom raka piersi, płuc i czerniaka.
Kefir dobry na odchudzanie. Można go zrobić w domu
Dobroczynne działanie systematycznego picia kefiru na sylwetkę związane jest z kwasem mlekowym, zawartym w tym fermentowanym napoju. Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny, który przyspiesza metabolizm, wpływa na przemianę materii, szybkość trawienia pokarmów, a do tego oczyszcza organizm z toksyn.
Zobacz także:
Powstało kilka diet kefirowych, które jak każda dieta, działają czasowo, mogą wywoływać efekt jo-jo po powrocie do normalnych zwyczajów żywieniowych. Do tego jeśli polegają na eliminowaniu z jadłospisu zwykłych posiłków, mogą przyczyniać się do powstawania niedoborów. Dlatego, zamiast szukać kefirowych diet cud, lepiej włączyć kefir do codziennej diety i pić szklankę dziennie, do posiłków lub pomiędzy posiłkami.
Kefir można przygotować samodzielnie w domu. Korzyść z tego jest taka, że można przygotować go na swoim ulubionym mleku: krowim, kozim czy roślinnym.
Jak zrobić samodzielnie kefir?
Przygotowanie domowego kefiru jest bardzo łatwe. Zobaczcie sami!
Składniki:
- 1 litr mleka
- 250 naturalnego sera lub kefiru
Przygotowanie:
- Litr mleka wlejcie do garnka.
- Przez 45 minut gotujcie na małym ogniu.
- Po 45 minutach odstawcie, żeby mleko trochę odparowało.
- Jeśli powstał kożuch to go zdejmijcie.
- Dolejcie powoli kefir cały czas mieszając do dokładnej konsystencji.
- Przykryjcie garnek talerzem i zostawcie do następnego dnia.
- Rano już możecie go spożyć.
Źródło: poradnikzdrowie.pl, gotujmy.pl