Kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie chce wam się długo wyrabiać ciasta, mamy proste rozwiązanie - zróbcie jogurtowiec. Ciasto na jogurcie robi się bardzo szybko, każdemu smakuje i można je zrobić z czym tylko chcecie, np. ze świeżymi owocami, dżemem czy orzechami.
Jest bardzo smaczne również bez żadnych dodatków, posypane jedynie z wierzchu cukrem pudrem. To genialny wypiek, który sprawdza się zawsze wtedy, gdy nie macie dużo czasu na pieczenie, a chcecie zaskoczyć swoich gości ciepłym, pysznym ciastem. A do tego robi się je błyskawicznie.
Jak zrobić ciasto jogurtowe?
Podstawą jogurtowca, jak sama nazwa wskazuje, jest oczywiście jogurt. Może być zwykły, naturalny, albo grecki. To jednak nie wszystko - ważne, by użyte składniki były w jednakowej temperaturze pokojowej. Wyjmijcie więc jajka wcześniej z lodówki, a rozpuszczone masło odstawcie do ostudzenia, żeby nie było zbyt gorące.
Zobacz także:
Składniki wystarczy następnie wymieszać i wlać do formy - nie zajmie wam to więcej niż 5 minut. Później wrzućcie ciasto do piekarnika i po godzinie otrzymacie doskonały wypiek na każdą okazję. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie taki jogurtowiec sami.
Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe
Składniki:
-
250 g mąki pszennej
-
120 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
-
100 g cukru
-
10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
-
80 g rozpuszczonego, płynnego masła (nieco mniej niż połowa kostki)
-
60 ml mleka (ok. 1/5 szklanki)
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
Oraz opcjonalnie ok. 200 g owoców, np. ananasa świeżego lub z puszki
Przygotowanie:
-
Rozpuśćcie masło i ostudźcie.
-
Wbijcie jajka do miski. Wsypcie cukier, szczyptę soli i utrzyjcie, aż powstanie gęsta piana.
-
Wlejcie do jajek rozpuszczone i ostudzone masło, powoli, cały czas mieszając. Dodajcie też jogurt naturalny.
-
Podgrzejcie 60 ml mleka tak, aby było gorące, i wlejcie je do reszty składników.
-
Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypcie do miski z mokrymi składnikami.
-
Za pomocą szpatułki wymieszajcie wszystko tak, by zniknęły grudki, a masa była gładka i jednolita.
-
Pokrójcie ananasa na mniejsze kawałki, wrzućcie do ciasta i jeszcze raz wymieszajcie.
-
Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia. Wlejcie do środka ciasto, wyrównajcie z wierzchu i wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez około godzinę, do suchego patyczka.
-
Po upieczeniu posypcie ciasto cukrem pudrem. Smacznego!