Kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie chce wam się długo wyrabiać ciasta, mamy proste rozwiązanie - zróbcie jogurtowiec. Ciasto na jogurcie robi się bardzo szybko, każdemu smakuje i można je zrobić z czym tylko chcecie, np. ze świeżymi owocami, dżemem czy orzechami.

Jest bardzo smaczne również bez żadnych dodatków, posypane jedynie z wierzchu cukrem pudrem. To genialny wypiek, który sprawdza się zawsze wtedy, gdy nie macie dużo czasu na pieczenie, a chcecie zaskoczyć swoich gości ciepłym, pysznym ciastem. A do tego robi się je błyskawicznie.

Jak zrobić ciasto jogurtowe?

Podstawą jogurtowca, jak sama nazwa wskazuje, jest oczywiście jogurt. Może być zwykły, naturalny, albo grecki. To jednak nie wszystko - ważne, by użyte składniki były w jednakowej temperaturze pokojowej. Wyjmijcie więc jajka wcześniej z lodówki, a rozpuszczone masło odstawcie do ostudzenia, żeby nie było zbyt gorące.

Zobacz także:

Składniki wystarczy następnie wymieszać i wlać do formy - nie zajmie wam to więcej niż 5 minut. Później wrzućcie ciasto do piekarnika i po godzinie otrzymacie doskonały wypiek na każdą okazję. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie taki jogurtowiec sami. 

Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 120 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)

  • 100 g cukru

  • 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)

  • 80 g rozpuszczonego, płynnego masła (nieco mniej niż połowa kostki)

  • 60 ml mleka (ok. 1/5 szklanki)

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • Oraz opcjonalnie ok. 200 g owoców, np. ananasa świeżego lub z puszki

Przygotowanie:

  1. Rozpuśćcie masło i ostudźcie. 

  2. Wbijcie jajka do miski. Wsypcie cukier, szczyptę soli i utrzyjcie, aż powstanie gęsta piana. 

  3. Wlejcie do jajek rozpuszczone i ostudzone masło, powoli, cały czas mieszając. Dodajcie też jogurt naturalny.

  4. Podgrzejcie 60 ml mleka tak, aby było gorące, i wlejcie je do reszty składników.

  5. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypcie do miski z mokrymi składnikami.

  6. Za pomocą szpatułki wymieszajcie wszystko tak, by zniknęły grudki, a masa była gładka i jednolita.

  7. Pokrójcie ananasa na mniejsze kawałki, wrzućcie do ciasta i jeszcze raz wymieszajcie.

  8. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia. Wlejcie do środka ciasto, wyrównajcie z wierzchu i wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez około godzinę, do suchego patyczka.

  9. Po upieczeniu posypcie ciasto cukrem pudrem. Smacznego!