Pulchne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką brzmi jak marzenie. Jest znacznie lżejsze od kruchego, sernika czy ciasta jogurtowego i w ramach przekąski do kawy będzie w sam raz.

Jest jednak jeden haczyk, ponieważ zrobienie ciasta drożdżowego teoretycznie wymaga krzepy. Trzeba je cierpliwie mieszać, ugniatać i wyrabiać, by wyszło takie, jak trzeba. Należy też użyć przy tym odpowiednio dużo siły (w końcu dobrze napowietrzone ciasto drożdżowe jest najlepsze).

Niektórym pomaga w tym robot kuchenny, jednak jeśli go nie macie, trzeba użyć siły swoich rąk. Jak zatem pominąć ten krok? Zaoszczędzicie sobie pracy, gdy wykorzystacie przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Sprawdźcie, jak je zrobić. 

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Aby zrobić takie ciasto bez wysiłku, trzeba się zdać na właściwości drożdży i trochę im „pomóc”. W jaki sposób? Chodzi o to, by włożyć do miski wszystkie składniki na ciasto, ale w odpowiedniej kolejności.

Zobacz także:

Później trzeba wstawić ją do lodówki, gdzie drożdże zaczną powoli pracować i ciasto wyrośnie samo, bez waszego udziału. Zamiast siły trzeba się wykazać tutaj cierpliwością (masa powinna leżeć w lodówce co najmniej 4-5 godzin, najlepiej ok. 8), ale jeżeli nigdzie się wam nie spieszy, to naprawdę warto. Cały przepis wraz ze sposobem przygotowania znajdziecie poniżej.

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 100 g drożdży (1 kostka)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Bardzo ważne jest, by trzymać się kolejności dodawania składników - to gwarancja tego, że ciasto się uda.

  1. Wsypcie do miski rozkruszone, świeże drożdże. Zasypcie je szklanką cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego.
  2. W osobnej miseczce wymieszajcie jajka z mlekiem oraz olejem. Wlejcie tę mieszankę do miski z resztą składników.
  3. Wsypcie przesianą mąkę oraz szczyptę soli. 
  4. Przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie do lodówki na 4-8 godzin. Nie mieszajcie składników!
  5. Po upływie tego czasu można już wymieszać zawartość miski, aż składniki się bardziej połączą. Nie przejmujcie się, że konsystencja ciasta jest dość rzadka.
  6. Wlejcie je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać.
  7. Na wierzchu połóżcie ulubione owoce albo dżem. Posypcie z wierzchu kruszonką.
  8. Blaszkę z ciastem wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 50 minut. Smacznego!