Nikt nie lubi przesuszonych wypieków, w tym kruszących się i utykających w gardle babek, które trzeba przepijać herbatą. Warto wiedzieć, jaką babkę upiec, by jak najdłużej zachowała wilgotność i świeżość.
Do ulubionych babek Polaków z pewnością należy babka piaskowa, babka na oleju i babka parzona gorącym masłem z mlekiem, o której pisaliśmy szczegółowo jakiś czas temu. Dla świeżości tego ciasta znaczenie mają nie tylko użyte składniki, ale też sposób przechowywania gotowego wypieku i postępowanie tuż po wyjęciu z pieca.
Jak przechowywać babkę, by jak najdłużej była świeża i wilgotna?
Jak długo zachować świeżość babki? Jest na to kilka sposobów. Gotowe i wystudzone ciasto (drożdżowe również) owińcie ściereczką, a następnie folią spożywczą. Tak zabezpieczony wypiek przełóżcie do szczelnego pojemnika plastikowego i włóżcie do lodówki lub przechowujcie na blacie w kuchni. Na blacie zachowa świeżość przez 3-4 dni, w lodówce nawet przez tydzień.
Inny skuteczny sposób to mrożenie. Zamrozić można każdą gotową babkę. Zróbcie to jednak przed udekorowaniem jej, a lukier i inne ozdoby nałóżcie dopiero po rozmrożeniu. Ciasto może wytrzymać w zamrażarce nawet 3 miesiące. Zapakujcie je do szczelnego, plastikowego pojemnika, by nie chłonęło innych zapachów z lodówki. Raz rozmrożonego ciasta nie wolno zamrażać po raz drugi. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika rozmrażajcie najlepiej w lodówce.
Zobacz także:
Sposób Ani Bardowskiej na wilgotną babkę
Ania Bardowska, jedna z gwiazd programu „Rolnik szuka żony” na swoim Instagramie od czasu do czasu dzieli się z fanami swoimi przepisami i patentami kulinarnymi. Na jej profilu znajdziecie sporo wypieków na słono i na słodko. Pani Ania wzięła się za świąteczną babkę.
Poza tym, że pani Ania przygotowuje jeden z pewniaków (babkę na oleju), nie zapomina też o innej rzeczy. Babkę kroi ona dopiero, gdy ciasto wystygnie. Bardowska celnie podpowiada, że jeśli zrobimy to wcześniej, zacznie szybko odparowywać i tracić wilgotność w środku. Dzięki odrobinie cierpliwości babka będzie bardziej wilgotna na dużo dłużej. Warto więc powstrzymać się przed zjedzeniem jej od razu.
Najlepsza wilgotna babka na oleju wg Ani Bardowskiej - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo: 2 łyżki mleka i 1 łyżka kakao do stworzenia kakaowego spodu babki.
Sposób przygotowania:
- Ubijcie jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając, stopniowo, niewielkim strumieniem wlewajcie do ubijanych jajek olej.
- Do mokrych składników przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia, wlejcie 1/4 szklanki mleka i wyróbcie masę do połączenia składników.
- Formę na babkę posmarujcie masłem i oprószcie bułką tartą.
- Wlejcie 2/3 ciasta do formy. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajcie 1 łyżkę kakao i 2 łyżki mleka. Wymieszajcie.
- Wlejcie do formy i delikatnie wymieszajcie widelcem.
- Pieczcie w temperaturze 170 st. C przez ok. 50-60 minut.