Nikt nie lubi przesuszonych wypieków, w tym kruszących się i utykających w gardle babek, które trzeba przepijać herbatą. Warto wiedzieć, jaką babkę upiec, by jak najdłużej zachowała wilgotność i świeżość.

Do ulubionych babek Polaków z pewnością należy babka piaskowa, babka na oleju i babka parzona gorącym masłem z mlekiem, o której pisaliśmy szczegółowo jakiś czas temu. Dla świeżości tego ciasta znaczenie mają nie tylko użyte składniki, ale też sposób przechowywania gotowego wypieku i postępowanie tuż po wyjęciu z pieca. 

Jak przechowywać babkę, by jak najdłużej była świeża i wilgotna?

Jak długo zachować świeżość babki? Jest na to kilka sposobów. Gotowe i wystudzone ciasto (drożdżowe również) owińcie ściereczką, a następnie folią spożywczą. Tak zabezpieczony wypiek przełóżcie do szczelnego pojemnika plastikowego i włóżcie do lodówki lub przechowujcie na blacie w kuchni. Na blacie zachowa świeżość przez 3-4 dni, w lodówce nawet przez tydzień. 

Inny skuteczny sposób to mrożenie. Zamrozić można każdą gotową babkę. Zróbcie to jednak przed udekorowaniem jej, a lukier i inne ozdoby nałóżcie dopiero po rozmrożeniu. Ciasto może wytrzymać w zamrażarce nawet 3 miesiące. Zapakujcie je do szczelnego, plastikowego pojemnika, by nie chłonęło innych zapachów z lodówki. Raz rozmrożonego ciasta nie wolno zamrażać po raz drugi. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika rozmrażajcie najlepiej w lodówce. 

Zobacz także:

Sposób Ani Bardowskiej na wilgotną babkę

Ania Bardowska, jedna z gwiazd programu „Rolnik szuka żony” na swoim Instagramie od czasu do czasu dzieli się z fanami swoimi przepisami i patentami kulinarnymi. Na jej profilu znajdziecie sporo wypieków na słono i na słodko. Pani Ania wzięła się za świąteczną babkę. 

Poza tym, że pani Ania przygotowuje jeden z pewniaków (babkę na oleju), nie zapomina też o innej rzeczy. Babkę kroi ona dopiero, gdy ciasto wystygnie. Bardowska celnie podpowiada, że jeśli zrobimy to wcześniej, zacznie szybko odparowywać i tracić wilgotność w środku. Dzięki odrobinie cierpliwości babka będzie bardziej wilgotna na dużo dłużej. Warto więc powstrzymać się przed zjedzeniem jej od razu. 

Najlepsza wilgotna babka na oleju wg Ani Bardowskiej - przepis 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka

Dodatkowo: 2 łyżki mleka i 1 łyżka kakao do stworzenia kakaowego spodu babki. 

Sposób przygotowania:

  1. Ubijcie jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając, stopniowo, niewielkim strumieniem wlewajcie do ubijanych jajek olej. 
  2. Do mokrych składników przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia, wlejcie 1/4 szklanki mleka i wyróbcie masę do połączenia składników. 
  3. Formę na babkę posmarujcie masłem i oprószcie bułką tartą.
  4. Wlejcie 2/3 ciasta do formy. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajcie 1 łyżkę kakao i 2 łyżki mleka. Wymieszajcie. 
  5. Wlejcie do formy i delikatnie wymieszajcie widelcem. 
  6. Pieczcie w temperaturze 170 st. C przez ok. 50-60 minut.