Dania gotowe i coraz powszechniej bardziej powszechne diety pudełkowe powodują, że przestajemy skupiać się na wyborze najlepszej jakości produktów, a następnie przyrządzać z nich zdrowe i smaczne potrawy w domu. Prezenterka programu śniadaniowego „Dzień dobry TVN” w tej dziedzinie życia, jaką jest odżywianie, nie podąża jednak za trendami. Woli gotować sama. Ma też ulubioną przyprawę.
Codzienne rytuały Agnieszki Woźniak-Starak
Dziennikarka w wywiadzie dla portalu „Plejada.pl” zdradziła, że nie zajmuje się szukaniem dla siebie tak modnych w dzisiejszych czasach diet pudełkowych. Uważa, że zdecydowanie mniej zachodu wymaga… gotowanie w domu:
- Wyeliminowałam z mojej diety sporo produktów, więc trudno mi trafić na dietę pudełkową, która spełniałaby moje oczekiwania, łatwiej przyrządzić mi coś w domu. Najzdrowsze jest proste jedzenie, jak najmniej przetworzone. Warzywa, owoce, kasza, ryby, jaja, ziarna, orzechy. (…) Gdy tylko mogę, w pierwszej kolejności sięgam po dania wegańskie.
Żeby przyrządzić posiłki i wykonać wszystkie rytuały pielęgnacyjne, celebrytka wstaje codziennie bardzo wcześniej:
- Muszę się wymasować, wyszczotkować, zrobić swoje wszystkie napary przed wyjściem z domu. Strasznie lubię celebrować dzień, nie mieć poczucia, że się spieszę.
Co Agnieszka Woźniak – Starak znalazła w kurkumie?
43-latka szczególnie ceni jedną przyprawę, którą często dodaje do dań. Uważa, że pozytywnie wpływa na organizm, bo jest nawet uznawana za środek leczniczy. Chodzi o kurkumę.
Zobacz także:
Dziennikarka ma rację. Kurkuma jest zaliczana do najzdrowszych przypraw świata. Jej właściwości wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Stosowana jest też w kosmetologii.
Właściwości zdrowotne kurkumy:
- Wzmacnia odporność
- Chroni serce
- Usprawnia pracę mózgu
- Poprawia pracę układu trawienia i sprzyja odchudzaniu
- Działa przeciwnowotworowo
Jeśli używacie kurkumy w kuchni pamiętajcie, że jej przyswajanie zwiększa się jeśli zawierający ją roztwór, np. sos lub zdrowotny napar, podawany jest na ciepło. Dobrze także używać jej w towarzystwie tłuszczy i pieprzu. Z tłuszczy najlepszy jest kokosowy, a pieprzu dlatego, że ma składzie ma piperynę, substancję, która wzmacnia wchłanianie się kurkuminoidów, składnika kurkumy.
Źródło: plejada.pl, abczdrowie.pl