Magda Gessler
Adobe Stock/ons
Gwiazdy

Szokująca cena masła w sklepie Magdy Gessler! Na taki przysmak stać tylko nielicznych!

W internetowej spiżarni „Schroniska Smaków Magdy Gessler” nawet najbardziej wymagający fani kulinariów znajdą coś dla siebie. Za najwyższej jakości produkty trzeba jednak niemało zapłacić.
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Magda Gessler to ikona polskiej gastronomii. Na kulinariach zna się przecież jak nikt inny. Właścicielka kilkunastu restauracji kojarzona jest przede wszystkim z nieszablonowymi połączeniami smaków i kreatywnym podejściem do tradycyjnych potraw. Swoją miłością do gotowania od lat zaraża wszystkich, których spotka. Zawsze podkreśla, że w kuchni najważniejsza jest jakość produktów, które muszą być przede wszystkim świeże, zdrowe i lokalne.

Nic więc dziwnego, że w spiżarni „Schroniska Smaków” nie brakuje produktów najwyższej jakości, przygotowywanych w znanej góralskiej restauracji. W ofercie sklepu znajdują się jednak nie tylko polskie przysmaki.

Nie od dziś wiadomo, że Magda Gessler ogromną miłością darzy Włochy. Nie tylko z uwagi na temperament tamtejszej społeczności, ale również na smakowitą kuchnię. Restauratorka dobrze zna nie tylko sam kraj, ale też język, co nieraz dało się zauważyć podczas „Kuchennych Rewolucji”. Do takiego stanu rzeczy bez wątpienia przyczynił się jej ojciec, który miał włoskie korzenie. Magda Gessler postanowiła więc sprzedawać w swoim sklepie również produkty importowane z tego pięknego kraju.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Smakowity chlebek

Oferta sklepu Magdy Gessler jest bardzo szeroka, a każdy produkt starannie wyselekcjonowany. Można tam kupić, na przykład chleb pieczony bez mąki, drożdży, ulepszaczy czy konserwantów.

Chleb bez ziaren dostępny w naszym sklepie jest pieczony codziennie w naszej restauracji. Większość składu to płatki owsiane, słonecznik i siemię lniane. Całość łączymy z olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno w naszej restauracji i odrobiną miodu. Do mieszanki trafia jeszcze sezam, łuskana dynia, niełuskane ziarna pszenicy, płatki żytnie i odrobina płatków sojowych, które zapewniają teksturę pieczywa i chronią je przed kruszeniem.

Za 400 gramów tego smakołyku zapłacisz aż 14 złotych. Taki chleb z pewnością stanowi jednak zdrowszą wersję spożywanego na co dzień pieczywa. Wspaniale nadaje się do kanapek. Mimo że zawiera gluten, jego jedzenie niesamowicie korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Luksusowe masło

Jak chleb to tylko z masłem, które również znajdziesz w ofercie spiżarni Magdy Gessler. Ten bardzo luksusowy produkt pochodzenia włoskiego, zdecydowanie podnosi poprzeczkę innym smarowidłom. Swoją wyjątkowość zawdzięcza bowiem liofilizowanym truflom.

To produkt doskonałej jakości, sprowadzony wprost ze starannie wyselekcjonowanego, włoskiego źródła. Użyte w nim składniki są naturalne i nie zawierają dodatkowej wody. To sprawia, że zamknięte w higienicznym słoiku masło ma długą, wielomiesięczną datę ważności pomimo braku konserwantów. Smakuje wybornie i stanowi atrakcyjny dodatek do dań, a także ciekawy prezent dla wielbiciela gotowania.

Za 200 gramów tego smakołyku zapłacisz aż 120 złotych! Takie masło możesz jednak wykorzystać nie tylko do kanapek. Wspaniale sprawdzi się również jako dodatek do wielu dań. Można nim przyprawić sos lub zupę. Takie połączenie na pewno pozostanie na długo w twojej pamięci.

Źródło: spizarnia.schroniskosmakow.pl

Komentarze
Kluski śląskie
Pixabay/RitaE
Triki kulinarne Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Magda Gessler zdradziła
Kluski śląskie najlepiej pasują do gulaszu, czy potrawki z dzika. Można uniknąć tego, by były gumowate i twarde. Zdradzamy sekret!
Aleksandra Jaworska
listopad 10, 2020

Tajemnica dobrego przepisu zazwyczaj tkwi w jakości dobieranych produktów. Biorąc pod uwagę przepis na kluski śląskie, równie ważny jest wybór mąki i jej proporcja. Gwarancja uniknięcia gumowatości klusków śląskich tkwi w proporcji mąki w stosunku do użytych ziemniaków. Mąką ziemniaczana powinna stanowić nie więcej niż ¼ objętosci ziemniaków.  Patent, pod którym podpisuje się sama Magda Gessler , można wcielić w życie w bardzo łatwy sposób. Ziemniaki w misce dzielimy na 4 części, zostawiając jedną pustą, którą wypełnimy mąka ziemniaczaną. Tak zachowamy wspomnianą proporcję, dzięki której kluski śląskie po ugotowaniu pozostają miękkie. Magda Gessler, w jednym z odcinków “Kuchennych rewolucji”, podała szczegóły przepisu na bezbłędne kluski w stylu śląskim. Możemy użyć go do własnych kuchennych eksperymentów. Jak zrobić kluski według przepisu Magdy Gessler? Potrzebne składniki: 1 kg ziemniaków, 250 g mąki ziemniaczanej, jajko i sól. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy (wedle proporcji i patentu z miską!) jajko, mąkę oraz sól. Gładkie ciasto formujemy w niewielkie kulki, odciskając na ich środku dziurkę. Powinny wypłynąć z osolonej wody po 2 minutach. Ziemniak a ziemniak Jedno jest pewne. Nie wszystkie ziemniaki nadają się na kluski śląskie. Jeśli planujemy gotować właśnie śląskie, najlepiej patrzeć za ziemniakami typu C. Dzięki dużej ilości skrobi są bardziej mączyste. M.in. będą to: Ibis, Bursztyn, czy Gracja.   Źródło: Ofeminin.pl  

Przeczytaj