Marchewka to charakterystyczne warzywo. Oczywiście ze względu na swój dość słodki smak. To właśnie dlatego marchew tak dobrze komponuje się z różnymi słodkimi dodatkami, a w połączeniu tworzy ciekawe smakowe kombinacje. Przykładem jest klasyczna surówka z marchewki z jabłkiem, które można też zamienić na ananasa, gruszkę albo rodzynki.
Surówka z marchewki z nowym dodatkiem
Taką surówkę możecie zrobić z jeszcze innym, nietypowym dodatkiem. Polecamy wam wykorzystać ten przepis zwłaszcza zimą, gdy potrzebny składnik jest w sklepach na okrągło i kosztuje naprawdę niewiele.
Chodzi oczywiście o pomarańczę - nie dość, że pasuje do marchewki kolorem, to świetnie uzupełnia jej smak. Lekko kwaśna i jednocześnie słodka pomarańcza doskonale pasuje do również słodkiej, ale i czasami nieco gorzkiej marchewki. Skorzystajcie z poniższego przepisu i wypróbujcie to ciekawe połączenie.
Przepis na surówkę z marchewki inaczej
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 małe pomarańcze
- pół cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Obrane marchewki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
- Z cytryny wyciśnijcie sok, wlejcie do marchwi i wymieszajcie.
- Obierzcie obie pomarańcze i pokrójcie je w kostkę. Wsypcie do miski z marchewką.
- Do surówki wlejcie jeszcze miód oraz oliwę. Wymieszajcie, a następnie włóżcie miskę do lodówki na pół godziny. Gdy już lekko się schłodzi, od razu można ją podawać. Smacznego!
Dlaczego warto jeść marchew?
Z marchewki możecie zrobić surówkę, udusić ją z groszkiem na patelni albo zapiec w piekarniku i zrobić w ten sposób beztłuszczowe i lekkie „frytki” marchewkowe. Warzywo to warto jeść pod każdą postacią z kilku względów:
Zobacz także:
- nadaje skórze zdrowy wygląd
- zapobiega zaparciom i wspiera funkcjonowanie całego układu pokarmowego
- zwiększa odporność organizmu
- wspomaga wzrok
Na marchewkę powinny uważać osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe. Warzywo to jest bogate w witaminę K, która wspomaga krzepnięcie krwi. Bardzo duże spożycie marchewki może spowodować z kolei karotenemię - nieszkodliwy stan powodowany przez beta-karoten znajdujący się w marchwi. Wówczas skóra jest zabarwiona na kolor żółty, a nawet żółto-pomarańczowy. Na szczęście gdy ograniczy się jedzenie marchewki, skóra wróci do swojego naturalnego stanu.