Czy planujecie podać w tym roku na Wigilię karpia? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie nasz trik na pozbycie się z niego ości. Dzięki tej prostej metodzie, pozbędziecie się nawet najmniejszych kawałków.
Jak pozbyć się ości z karpia?
Karp to ryba, bez której trudno sobie nawet wyobrazić Wigilię. Zwykle gości na naszych stołach w formie smażonej, ale podajemy go też w galarecie a nawet w zupie. Jak pozbyć się ości z karpia, żeby nasi goście nie musieli robić tego samodzielnie na talerzu? Znamy pewien sprytny i łatwy sposób.
Przed przystąpieniem do pracy koniecznie zadbajcie o sprzęt, którym będziecie sprawiać waszą rybę. Nóż powinien być bardzo dobrze naostrzony. W przeciwnym wypadku ryba nie będzie kroiła się dobrze i z właściwego filetowania wyjdą nici. Ponadto zaopatrzcie się w cytrynę. Przyda się wam już na samym końcu filetowania i pozbywania się ości z karpia.
Instrukcja usuwania ości z karpia krok po kroku:
- Przygotujcie stalowy, dobrze naostrzony nóż.
- Połóżcie karpia na suchej desce przykrytej ścierką (powinien leżeć grzbietem do was).
- Powoli natnijcie karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokości kręgosłupa.
- Przesuwajcie powoli nóż w stronę ogona, ciągle na tej samej głębokości (właśnie tak oddziela się mięso karpia od kręgosłupa).
- Przełóżcie karpia na drugą stronę, aby jego głowa była zwrócona odwrotnie (ale nadal grzbietem do was).
- Powtórzcie cięcie na pozostałej części karpia.
- Otrzymane filety oddzielcie od resztek krwi i ewentualnych grubych ości.
- Filety z karpia połóżcie na desce mięsem do góry (skóra powinna przylegać do deski).
- Szerokim nożem natnijcie karpia w pionowe paski o milimetrowej głębokości, nie dotykając skóry ryby.
- Natrzyjcie karpia sokiem ze świeżej cytryny i włóżcie go do lodówki na noc (cytryna doskonale zmiękczy maleńkie ości, których nie da się ręcznie usunąć).
- Pamiętajcie, że ości i kręgosłup karpia są bardzo twarde, więc ruchy nożem powinny być zdecydowane, ale wolne.
Jak podać karpia na Wigilię?
Jeżeli zastanawiacie się, jak podać w tym roku karpia, podpowiemy wam, co możecie z niego zrobić.
Zobacz także:
- podać w galarecie
- upiec w piekarniku z dodatkiem aromatycznych przypraw
- podać w śmietanie
- zapiec w cieście
- zrobić z niego zupę rybną
- lub po prostu go usmażyć w panierce lub bez niej.