Tradycyjne polskie gołąbki to te przygotowywane z mięsem wieprzowym oraz ryżem. Można jednak odświeżyć ich recepturę, wzbogacając ją o bardziej egzotyczne smaki. Ostatnio proponowaliśmy np. gołąbki meksykańskie, a teraz – ich azjatycką odmianę, która z pewnością zachwyci waszych gości.
Gołąbki po chińsku z kurczakiem
Kurczak, o ile tylko pochodzi z naturalnego chowu bez antybiotyków i kupujemy go z zaufanego źródła, jest zdrowym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, a wysokiej zawartości białka. Mięso drobiowe polecane jest przy dietach niskokalorycznych, a także w dietach sportowców, które powinny być bogate w łatwo przyswajalne białko. Gołąbki przyrządzone z kurczakiem zyskają zupełnie nowy smak – wypróbujcie i przekonajcie się sami!
Przepis na gołąbki po chińsku
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 kapusta pekińska
- pieprz czarny
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka ryżu
- Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i połączyć. Czosnek powinien być posiekany i roztarty, a cebula drobno pokrojona.
- Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wystudzić.
- Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z ryżem. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem.
- Poszczególne liście kapusty oddzielić od siebie i włożyć do wrzątku na 3 min.
- Odsączyć, przestudzić i ściąć zgrubienia.
- Kłaść porcję farszu na brzeg liścia i zwijać gołąbka.
- Na dnie brytfanki położyć parę liści i układać zwinięte gołąbki jeden przy drugim. Na wierzchu również przykryć paroma liśćmi.
- Bulion wymieszać z sosem sojowym i mieloną papryką. Podlać gołąbki i dusić na małym ogniu około godziny. Smacznego!
Czytaj też: