Dzieciństwo spędzone w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej miało swoje ciemne i jasne strony. Tę pierwszą, znacznie mniej przyjemną część zostawmy do osądzenia historykom. Skupmy się na drugiej stronie. Do przyjemności dzieci należały rzecz jasna ówczesne łakocie.

A tych wbrew pozorom wcale nie brakowało. Puste półki choćby z lat 80. sprawiały, że PRL-owskie gospodynie ocierały się niemalże o geniusz jeśli chodzi o inwencję twórczą. Z ograniczonej ilości składników robiono wówczas takie słodkie cuda, które pochwaliliby z uznaniem nawet dzisiejsi zawodowi cukiernicy.

Jakie słodycze były w czasach PRL?

Weźmy na warsztat kilka ówczesnych rarytasów. Pamiętacie blok czekoladowy? Pamiętacie kogel-mogel? Zaraz obok na liście mogłyby się znaleźć takie przysmaki jak domowa krówka-ciągutka zwana także mordoklejką, czy też szyszki z ryżu preparowanego.

Listę smakołyków z okresu minionej epoki można wyliczać i wyliczać w nieskończoność. Wysokie pozycje w tym zestawieniu z pewnością zajęłyby dwa desery na bazie maki ziemniaczanej. Na jej podstawie powstawał oczywiście domowy budyń z obowiązkową łyżką masła, przygotowywany na żółtkach.

Zobacz także:

Jak dawniej robiło się kisiel?

Także mąka ziemniaczana była potrzeba, by zrobić pyszny, domowy kisiel. Nie potrzeba było żadnych gotowców w torebkach. Gospodynie brały do ręki świeże owoce lub soki owocowe, cukier, skrobię i zaraz zabierały się do pracy.  A jeśli „na stanie” była jeszcze słodka śmietanka do zrobienia bitej śmietany, wtedy radości dzieci nie było końca!

Przepis na domowy kisiel

  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 10 dag świeżych lub mrożonych owoców (można użyć także owoców z kompotu) lub sok owocowy (syrop). W przypadku użycia soku owocowego, należy stosownie zmniejszyć ilość wody i cukru
  • Słodka śmietanka 30% tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie półtorej szklanki wody.
  2. Owoce podsmażcie w drugim garnuszku z cukrem
  3. W połowie szklanki wody przygotujcie zawiesinę z mąki ziemniaczanej.
  4. Do wrzącej wody dodajcie podsmażone owoce, zamieszajcie, doprowadźcie razem do wrzenia i wlejcie zawiesinę.
  5. Mieszajcie powstały kisiel do momentu pojawienia się bąbelków.
  6. Podawajcie z kleksem ubitej śmietany.

Smacznego!