Dzieciństwo spędzone w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej miało swoje ciemne i jasne strony. Tę pierwszą, znacznie mniej przyjemną część zostawmy do osądzenia historykom. Skupmy się na drugiej stronie. Do przyjemności dzieci należały rzecz jasna ówczesne łakocie.
A tych wbrew pozorom wcale nie brakowało. Puste półki choćby z lat 80. sprawiały, że PRL-owskie gospodynie ocierały się niemalże o geniusz jeśli chodzi o inwencję twórczą. Z ograniczonej ilości składników robiono wówczas takie słodkie cuda, które pochwaliliby z uznaniem nawet dzisiejsi zawodowi cukiernicy.
Jakie słodycze były w czasach PRL?
Weźmy na warsztat kilka ówczesnych rarytasów. Pamiętacie blok czekoladowy? Pamiętacie kogel-mogel? Zaraz obok na liście mogłyby się znaleźć takie przysmaki jak domowa krówka-ciągutka zwana także mordoklejką, czy też szyszki z ryżu preparowanego.
Listę smakołyków z okresu minionej epoki można wyliczać i wyliczać w nieskończoność. Wysokie pozycje w tym zestawieniu z pewnością zajęłyby dwa desery na bazie maki ziemniaczanej. Na jej podstawie powstawał oczywiście domowy budyń z obowiązkową łyżką masła, przygotowywany na żółtkach.
Zobacz także:
Jak dawniej robiło się kisiel?
Także mąka ziemniaczana była potrzeba, by zrobić pyszny, domowy kisiel. Nie potrzeba było żadnych gotowców w torebkach. Gospodynie brały do ręki świeże owoce lub soki owocowe, cukier, skrobię i zaraz zabierały się do pracy. A jeśli „na stanie” była jeszcze słodka śmietanka do zrobienia bitej śmietany, wtedy radości dzieci nie było końca!
Przepis na domowy kisiel
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2-3 łyżeczki cukru
- 10 dag świeżych lub mrożonych owoców (można użyć także owoców z kompotu) lub sok owocowy (syrop). W przypadku użycia soku owocowego, należy stosownie zmniejszyć ilość wody i cukru
- Słodka śmietanka 30% tłuszczu
Przygotowanie:
- Zagotujcie półtorej szklanki wody.
- Owoce podsmażcie w drugim garnuszku z cukrem
- W połowie szklanki wody przygotujcie zawiesinę z mąki ziemniaczanej.
- Do wrzącej wody dodajcie podsmażone owoce, zamieszajcie, doprowadźcie razem do wrzenia i wlejcie zawiesinę.
- Mieszajcie powstały kisiel do momentu pojawienia się bąbelków.
- Podawajcie z kleksem ubitej śmietany.
Smacznego!