Brak mąki powoduje, że „masa” na mleku skondensowanym ma leciutką jak chmurka konsystencję. Nie trzeba jej gryźć, bo sama rozpływa się w ustach, pod wpływem ciepła.

Deser jest dość słodki. Jeśli chcecie, zmniejszcie ilość cukru w przepisie, ale wtedy warstwa wierzchnia wyjdzie wam cieńsza. Jeśli kochacie kremowe desery, w tym np. francuski crème brûlée czy włoską panna cottę, prosty do przygotowania flan również wam się spodoba. Tym bardziej, że jednym z jego zaledwie 5 składników jest coś, co uwielbiają od dziecka chyba wszyscy - słodzone mleko skondensowane. 

Co to jest flan?

Flan to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich deserów, ale został on przez Hiszpanów tak naprawdę przejęty od starożytnych Rzymian. W Europie południowej i centralnej znalazł się w średniowieczu.

Maurowie w średniowiecznej Hiszpanii wzbogacili przepis migdałami i cytrusami, a dzięki Kolumbowi pojawił się też w Ameryce Północnej i Południowej. W Wenezueli deser ten nazywa się quesillo (od hiszpańskiego słowa „queso”, oznaczającego ser). 

Zobacz także:

Jak zrobić i podawać flan? 

Flan przypomina sernik jedynie z wyglądu. Nie ma w nim ani grama sera czy mąki. Na urlopie w Hiszpanii wypróbujcie przede wszystkim flan casero - najbardziej podstawową wersję. Deser składa się z mleka skondensowanego, kokosowego, cukru i jajek, zmiksowanych i zapieczonych na spodzie z karmelu. Karmel powinien pokrywać równą warstwą cały wierzch deseru i nie spływać na boki. Podczas chłodzenia masa jajeczno-mleczna zastygnie, tworząc lekką konsystencję, typową dla wnętrza crème brûlée czy panna cotty. 

Flan można podawać bez dodatków, jako „ciasto” z mlekiem skondensowanym lub z migdałami, posypany cynamonem, owocami, orzechami, czekoladą, a nawet z konfiturą. Owoce przełamią nieco karmelowo-mleczny smak deseru. 

Lekkie jak chmurka „ciasto” z mlekiem skondensowanym - przepis

Składniki (na formę o śr. ok. 22-23 cm):

  • 190 g cukru 
  • 800 ml mleka kokosowego (pełnotłustego)
  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego 
  • 5 dużych jajek
  • kilka kropli aromatu kokosowego do ciast

Dodatkowo (opcjonalnie, do dekoracji): podprażone wiórki kokosowe.

​​​Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C. 
  2. W niewielkim rondelku o grubszym dnie podgrzejcie cukier na karmel, stale mieszając, przez ok. 6-8 minut lub do rozpuszczenia i uzyskania jasnobrązowego koloru.
  3. Wlejcie karmel na spód tortownicy, obracając formą, by pokrył całe dno równą warstwą. Zróbcie to szybko, bo karmel zastyga. 
  4. Przełóżcie mleko kokosowe, słodzone mleko skondensowane, jajka i aromat kokosowy do blendera. Zmiksujcie przez 5 sekund do połączenia składników. 
  5. Wlejcie do przygotowanej formy, przykryjcie lekko folią spożywczą.
  6. Przełóżcie tortownicę do większego naczynia żaroodpornego i napełnijcie naczynie ciepłą wodą do wysokości ok. 3 cm. 
  7. Pieczcie przez ok. 1 i 1/2 godziny lub do momentu, aż patyczek włożony w środek wyjdzie czysty. 
  8. Wyjmijcie formę z flanem z wody. Wystudźcie. 
  9. Chłodne ciasto przełóżcie do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc. 
  10. Następnego dnia, aby wyjąć flan, podważcie szpatułką krawędzie formy i przełóżcie flan, lekko potrząsając, na talerz.
  11. Udekorujcie podprażonymi wiórkami kokosowymi.