Brak mąki powoduje, że „masa” na mleku skondensowanym ma leciutką jak chmurka konsystencję. Nie trzeba jej gryźć, bo sama rozpływa się w ustach, pod wpływem ciepła.
Deser jest dość słodki. Jeśli chcecie, zmniejszcie ilość cukru w przepisie, ale wtedy warstwa wierzchnia wyjdzie wam cieńsza. Jeśli kochacie kremowe desery, w tym np. francuski crème brûlée czy włoską panna cottę, prosty do przygotowania flan również wam się spodoba. Tym bardziej, że jednym z jego zaledwie 5 składników jest coś, co uwielbiają od dziecka chyba wszyscy - słodzone mleko skondensowane.
Co to jest flan?
Flan to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich deserów, ale został on przez Hiszpanów tak naprawdę przejęty od starożytnych Rzymian. W Europie południowej i centralnej znalazł się w średniowieczu.
Maurowie w średniowiecznej Hiszpanii wzbogacili przepis migdałami i cytrusami, a dzięki Kolumbowi pojawił się też w Ameryce Północnej i Południowej. W Wenezueli deser ten nazywa się quesillo (od hiszpańskiego słowa „queso”, oznaczającego ser).
Zobacz także:
Jak zrobić i podawać flan?
Flan przypomina sernik jedynie z wyglądu. Nie ma w nim ani grama sera czy mąki. Na urlopie w Hiszpanii wypróbujcie przede wszystkim flan casero - najbardziej podstawową wersję. Deser składa się z mleka skondensowanego, kokosowego, cukru i jajek, zmiksowanych i zapieczonych na spodzie z karmelu. Karmel powinien pokrywać równą warstwą cały wierzch deseru i nie spływać na boki. Podczas chłodzenia masa jajeczno-mleczna zastygnie, tworząc lekką konsystencję, typową dla wnętrza crème brûlée czy panna cotty.
Flan można podawać bez dodatków, jako „ciasto” z mlekiem skondensowanym lub z migdałami, posypany cynamonem, owocami, orzechami, czekoladą, a nawet z konfiturą. Owoce przełamią nieco karmelowo-mleczny smak deseru.
Lekkie jak chmurka „ciasto” z mlekiem skondensowanym - przepis
Składniki (na formę o śr. ok. 22-23 cm):
- 190 g cukru
- 800 ml mleka kokosowego (pełnotłustego)
- 400 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 5 dużych jajek
- kilka kropli aromatu kokosowego do ciast
Dodatkowo (opcjonalnie, do dekoracji): podprażone wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C.
- W niewielkim rondelku o grubszym dnie podgrzejcie cukier na karmel, stale mieszając, przez ok. 6-8 minut lub do rozpuszczenia i uzyskania jasnobrązowego koloru.
- Wlejcie karmel na spód tortownicy, obracając formą, by pokrył całe dno równą warstwą. Zróbcie to szybko, bo karmel zastyga.
- Przełóżcie mleko kokosowe, słodzone mleko skondensowane, jajka i aromat kokosowy do blendera. Zmiksujcie przez 5 sekund do połączenia składników.
- Wlejcie do przygotowanej formy, przykryjcie lekko folią spożywczą.
- Przełóżcie tortownicę do większego naczynia żaroodpornego i napełnijcie naczynie ciepłą wodą do wysokości ok. 3 cm.
- Pieczcie przez ok. 1 i 1/2 godziny lub do momentu, aż patyczek włożony w środek wyjdzie czysty.
- Wyjmijcie formę z flanem z wody. Wystudźcie.
- Chłodne ciasto przełóżcie do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc.
- Następnego dnia, aby wyjąć flan, podważcie szpatułką krawędzie formy i przełóżcie flan, lekko potrząsając, na talerz.
- Udekorujcie podprażonymi wiórkami kokosowymi.