Tradycyjny przepis na galaretę, czyli tak zwane zimne nóżki, zakłada użycia rzecz jasna właśnie wieprzowych nóżek, które dzięki naturalnemu kolagenowi nadają gotowemu produktowi odpowiednich właściwości żelujących. 

Wielu jednak nie przepada za wieprzowym posmakiem takiego dania i zamiast tego wybiera mięso drobiowe, np. z kurczaka. Wówczas konieczne jest dodanie do powstałego wywaru żelatyny, która sprawi, że galareta będzie mogła odpowiednio się związać.

Jak zrobić galaretę mieszaną?

A co jeśli połączyć oba te sposoby? Ugotujcie wywar zarówno na nóżkach, jak i na drobiu (np. na ćwiartkach z indyka) i przygotujcie w ten sposób tak zwaną galaretę mieszaną. Dla pewności można dodać do garnka z wywarem na galaretę także żelatynę, ale nie musi być to konieczne.

Istotą takiego zabiegu jest odpowiedni smak potrawy. Mocny smak wieprzowych nóżek nie przyćmi delikatnego indyka. Razem będą smakowały doskonale w połączeniu z warzywnymi dodatkami i z jajkami. Wypróbujcie ten przepis, a nie zechcecie jeść galarety w innej postaci.

Zobacz także:

Przepis na galaretę indyczo-wieprzową

Składniki:

  • 4-5 ćwiartek z indyka
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 2-3 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Groszek konserwowy
  • Kukurydza konserwowa
  • 2-3 jajka
  • Ćwiartka selera
  • Kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól
  • Żelatyna spożywcza

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i zalejcie zimną wodą. Gotujcie jak rosół i szumujcie zawartość garnka.
  2. Po ok. godzinie gotowania dodajcie obrane warzywa i gotujcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości nóżek.
  3. Ugotujcie jajka na twardo, wyciągnijcie z wywaru warzywa i mięso, oddzielcie od kości i pokrójcie wszystko na mniejsze kawałki.
  4. Przygotowane warzywa, mięso, jajka, konserwową kukurydzę i groszek wyłóżcie do miseczek do połowy wysokości.
  5. Wywar odcedźcie i dobrze posólcie i popieprzcie. Dodajcie żelatynę – ilość będzie zależała od ilości powstałego wywaru. Zastosujcie proporcje wskazane przez producenta. 
  6. Zalejcie miseczki wywarem i odstawcie do zastygnięcia.
  7. Podawajcie z chlebem i odrobiną octu lub soku z cytryny.