Zarówno na święta wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia, od wielu lat przygotowuje się te same potrawy, które wszyscy bardzo dobrze znamy. Mogą się różnić w zależności od regionu, ale pewne zasady pozostają niezmienne.

W Wigilię potrawą dominującą są ryby na różne sposoby, a na Wielkanoc jajka, wędliny i inne smakołyki podawane głównie na zimno. To najczęściej biała kiełbasa, schab, a także sery. Dawniej na Podkarpaciu oraz w innych częściach Polski przyrządzało się jeszcze jeden prosty przysmak wielkanocny, czyli ser jajeczny. Zobaczcie, jak go przygotować. 

Wielkanocne potrawy regionalne

Ta przekąska serem jest tylko z nazwy. Tak naprawdę są to po prostu jajka gotowane z mlekiem i odrobiną soli. Otrzymaną masę przecedza się i odciska na tetrowej pielusze, a następnie umieszcza na niej ciężki przedmiot, podobnie jak ma to miejsce w przypadku prawdziwych serów. Już po dwóch godzinach taki jajeczny ser tężeje i jest gotowy do podania.

Poszczególne regiony Polski obfitują w wiele innych, ciekawych świątecznych przepisów. Na Podlasiu króluje barszcz czerwony z kiszonych buraków oraz serowa pascha, a z kolei na Śląsku robi się buchtę i strucle. W Małopolsce i na Podhalu można się spotkać z różnymi wersjami zupy chrzanowej, podawanej na Wielkanoc zamiast żurku.   

Zobacz także:

Przepis na wielkanocny ser z Podkarpacia

Składniki:

  • 10 jaj
  • 1 litr mleka
  • pół łyżeczki soli 
  • Opcjonalnie: kminek, czarnuszka lub inne przyprawy i dodatki

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski i dobrze roztrzepcie.
  2. Do garnka wlejcie mleko, dodajcie sól i wymieszajcie. Podgrzejcie, a zanim mleko zacznie się gotować, dodajcie do niego jajka i wymieszajcie. 
  3. W momencie, gdy masa będzie już gorąca, ale jeszcze nie zacznie wrzeć, przecedźcie ją przez tetrową pieluchę i dobrze odciśnijcie. To bardzo ważne - mleko z jajkami nie może się zagotować. 
  4. Mocno zawińcie materiał i przyciśnijcie jego zawartość czymś ciężkim. Odstawcie na dwie godziny.
  5. Po tym czasie ser jajeczny jest już gotowy. Wystarczy go pokroić i można od razu podawać na stół. Smacznego!