Ćwikła z chrzanem to dodatek, który bardzo kojarzy nam się z Wielkanocą. Wszystko dlatego, że doskonale komponuje się nie tylko z pieczonymi, gotowanymi i wędzonymi mięsami, ale również z jajkami w przeróżnych formach.
Nie każdy potrafi jednak doprawić tę purpurową mieszankę tak, aby zachwycała smakiem i aromatem. Zobaczcie, jak zrobić dobrą domową ćwikłę, która smakuje dokładnie tak, jak u naszych mam i babć.
Jak zrobić dobrą ćwikłę z chrzanem?
Najważniejszym składnikiem całej tej mieszanki jest oczywiście obok buraczków chrzan, bo to właśnie on gra tu pierwsze skrzypce jeśli chodzi o smak. Ważny jest też wygląd i prezencja całej mieszanki.
Najlepiej oczywiście użyć własnoręcznie startego korzenia, ale nie każdy ma dostęp do takiego produktu, dlatego, jeśli już wybieracie chrzan ze sklepu, uważnie przeczytajcie jego skład.
Zobacz także:
Wiele gotowców ma niestety w składzie mleko w proszku, czyli niepotrzebny, łagodzący smak zapychacz, który nie dodaje żadnych wartości, a tylko osłabia wyrazisty aromat korzenia. To jednak nie wszystko. Rozrobiony z mlekiem chrzan sprawia także, że ćwikła nie ma wyrazistego, czerwono-bordowego koloru, tylko znacznie jaśniejszy. A tego chcielibyśmy uniknąć, chcąc zrobić ją tak jak dawniej.
Jeśli więc decydujecie się na gotowy tarty chrzan, postarajcie się kupić go ze sprawdzonego źródła i dokładnie prześledzić prawdziwą zawartość słoiczka.
Jak doprawić buraczki z chrzanem?
Kiedy macie już pod ręką dobry chrzan o wyrazistym smaku, zapachu i nienagannym składzie, nie potrzebujecie wielu dodatków. Wystarczą oczywiście jedynie dorodne buraczki, które wcześniej należy ugotować i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do tego jednak obowiązkowe będą przyprawy, czyli ocet lub sok z cytryny, a także sól, pieprz i odrobina cukru.
Choć ten ostatni składnik może wydać się niepotrzebny, to warto go sypnąć, bo słodka nuta świetnie podbija ostrość purpurowej mieszanki i idealnie balansuje całość. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie zrobić w tym roku własną ćwikłę z chrzanem. Gwarantujemy, że już po pierwszej łyżeczce nie będziecie chcieli kupować gotowców ze sklepu.
Przepis na ćwikłę z chrzanem
Składniki:
- 50-70 g startego chrzanu,
- 3 buraki,
- 30 ml soku z cytryny,
- 20 g cukru pudru,
- sól i pierz do smaku.
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórkach.
- Najlepiej robić to na małej mocy palnika i do momentu, aż zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Tak przygotowane buraczki studzimy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Do tego dodajemy sól, pieprz i cukier oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy całość.
- Na koniec tak przygotowaną ćwikłę łączymy z tartym chrzanem (dokładną ilość dobierzcie według własnych upodobań) i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet na całą noc. Dzięki temu wszystkie smaki dobrze się przegryzą i stworzą idealną kompozycję.