Na jakim mięsie powinno gotować się rosół? Jakie warzywa i w jakich ilościach wrzucić do garnka, by otrzymać jak najlepszy wywar? Co Polak, to inna opinia. Swoje trzy grosze w ogólnonarodowej debacie na ten temat wtrącił pewnego czasu także i Tomek Strzelczyk.
Twórca kanału „Oddasz Fartucha” na YouTube to znawca, jakich mało. Zwłaszcza w takim temacie, jak najbardziej popularne polskie potrawy. Skuteczność jego przepisów, receptur, sztuczek i trików przetestowało już wielu z nas.
Jak Tomasz Strzelczyk gotuje swój rosół?
Nie sposób nie zgodzić się z Tomaszem Strzelczykiem w sprawie wyboru mięsa na rosół. Zamiast zwykłego paszowego kurczaka, znany i lubiany kucharz stawia na całą (ale bez podrobów) kurę wiejską, która wymaga co prawda dłuższego gotowania, ale wynagradza to swoim smakiem. Do tego oczywiście wkładka wołowa – Tomek wybiera mały kawałek antrykotu.
Co z warzywami? Tutaj pan Tomasz idzie zarówno „w jakość”, ale też „w ilość”. Standardowa włoszczyzna z koniecznym dodatkiem selera naciowego i świeżej natki pietruszki, ale też spora ilość cebuli – zarówno świeżej, jak i opalonej, a także marchewki. To wszystko w połączeniu z przyprawami i odrobiną suszonych grzybów da wspaniały efekt smakowy bez żadnych kostek i innych zbędnych dodatków.
Zobacz także:
Spoglądając na listę składników dociekliwi i uważni czytelnicy zauważą z pewnością brak jednej pozycji. Otóż przygotowując swój staropolski rosół pan Tomek najwyraźniej zapomniał o lubczyku. Innym wytłumaczeniem mogły być też problemy zaopatrzeniowe kucharza, gdyż to przecież właśnie zioło wspaniale „podkręca” smak chyba najsłynniejszej polskiej zupy.
Przepis na rosół staropolski Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kura wiejska
- Kawałek antrykotu wołowego (ok. 20-30 dag)
- 4-5 marchewek
- Ok. 1/3 korzenia selera
- Seler naciowy
- 4 cebule surowe
- 2 cebule opalone
- 2 pietruszki
- 1 por
- Natka pietruszki
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- Kilka ziaren pieprzu w ziarnach
- Kilka grzybów suszonych
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Oprawioną kurę włóżcie do garnka wraz z antrykotem. Zalejcie 4 litrami zimnej wody i gotujcie przez ok. 20-30 minut dokładnie zbierając szumy.
- Po tym czasie dodajcie obrane warzywa. Por zwiążcie nicią kucharską wraz z pietruszką, by potem łatwo wyłowić go z garnka.
- Doprawcie od razu wszystkimi przyprawami i grzybami.
- Gotujcie na małym ogniu przez ok. 3 godziny.
- Na koniec doprawcie do smaku i podawajcie z makaronem i świeżą pietruszką.
- Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha/YouTube