Na jakim mięsie powinno gotować się rosół? Jakie warzywa i w jakich ilościach wrzucić do garnka, by otrzymać jak najlepszy wywar? Co Polak, to inna opinia. Swoje trzy grosze w ogólnonarodowej debacie na ten temat wtrącił pewnego czasu także i Tomek Strzelczyk.

Twórca kanału „Oddasz Fartucha” na YouTube to znawca, jakich mało. Zwłaszcza w takim temacie, jak najbardziej popularne polskie potrawy. Skuteczność jego przepisów, receptur, sztuczek i trików przetestowało już wielu z nas.

Jak Tomasz Strzelczyk gotuje swój rosół?

Nie sposób nie zgodzić się z Tomaszem Strzelczykiem w sprawie wyboru mięsa na rosół. Zamiast zwykłego paszowego kurczaka, znany i lubiany kucharz stawia na całą (ale bez podrobów) kurę wiejską, która wymaga co prawda dłuższego gotowania, ale wynagradza to swoim smakiem. Do tego oczywiście wkładka wołowa – Tomek wybiera mały kawałek antrykotu.

Co z warzywami? Tutaj pan Tomasz idzie zarówno „w jakość”, ale też „w ilość”. Standardowa włoszczyzna z koniecznym dodatkiem selera naciowego i świeżej natki pietruszki, ale też spora ilość cebuli – zarówno świeżej, jak i opalonej, a także marchewki. To wszystko w połączeniu z przyprawami i odrobiną suszonych grzybów da wspaniały efekt smakowy bez żadnych kostek i innych zbędnych dodatków.

Zobacz także:

Spoglądając na listę składników dociekliwi i uważni czytelnicy zauważą z pewnością brak jednej pozycji. Otóż przygotowując swój staropolski rosół pan Tomek najwyraźniej zapomniał o lubczyku. Innym wytłumaczeniem mogły być też problemy zaopatrzeniowe kucharza, gdyż to przecież właśnie zioło wspaniale „podkręca” smak chyba najsłynniejszej polskiej zupy.

Przepis na rosół staropolski Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kura wiejska 
  • Kawałek antrykotu wołowego (ok. 20-30 dag)
  • 4-5 marchewek
  • Ok. 1/3 korzenia selera
  • Seler naciowy
  • 4 cebule surowe
  • 2 cebule opalone
  • 2 pietruszki
  • 1 por    
  • Natka pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu w ziarnach
  • Kilka grzybów suszonych
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Oprawioną kurę włóżcie do garnka wraz z antrykotem. Zalejcie 4 litrami zimnej wody i gotujcie przez ok. 20-30 minut dokładnie zbierając szumy.
  2. Po tym czasie dodajcie obrane warzywa. Por zwiążcie nicią kucharską wraz z pietruszką, by potem łatwo wyłowić go z garnka.
  3. Doprawcie od razu wszystkimi przyprawami i grzybami. 
  4. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 3 godziny.
  5. Na koniec doprawcie do smaku i podawajcie z makaronem i świeżą pietruszką.
  6. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha/YouTube