Zamiast faszerować mięso wymyślnymi nadzieniami, znacznie lepiej wybrać przepis Tomasza Strzelczyka na schab pieczony w całości. Taki wariant jest zdecydowanie najszybszy i najprostszy, a pozwala uzyskać pyszną pieczeń dla całej rodziny. Cały sekret tkwi tu jednak w przyprawach i dodatkach, a Strzelczyk ich nie żałuje. Zobaczcie, jak przygotować najpyszniejsze schab na Wielkanoc.

Jak zrobić pyszny schab? Pomysł Tomasza Strzelczyka

Przepis Tomasza Strzelczyka na pieczony schab jest inny niż wszystkie, bo znajdziemy tu mnóstwo aromatycznych, wyrazistych dodatków. Pierwsze skrzypce gra jednak samo mięso, a to jest wyjątkowo pyszne, bo kucharz najpierw naciera surowy schab mieszanką przypraw, a później dodatkowo smaruje glazurą z miodu, koncentratu pomidorowego i musztardy.

Tak przygotowany schab pieczony w całości wychodzi pełen smaku i aromatu i zachwyca rumianą, chrupiącą skórką, a gdy dorzucimy do tego jeszcze dodatki w postaci jabłek oraz suszonych grzybów i śliwek, otrzymamy mieszankę doskonałą. Zobaczcie przepis poniżej i koniecznie spróbujcie.

Przepis na schab Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • Ok. 1,2 kg schabu,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 50 g śliwek suszonych,
  • kilka gałązek tymianku,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól, pieprz i 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki.

Przygotowanie:

  1. Surowy schab należy posypać solą, pieprzem i mieloną słodką papryką, a następnie dokładnie natrzeć go tą mieszanką ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła klarowanego i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
  2. W międzyczasie do naczynia żaroodpornego wsypujemy suszone śliwki i grzyby, gałązki tymianku oraz delikatnie rozgniecione ząbki czosnku. Następnie kroimy w ćwiartki cebulkę oraz jabłka (wcześniej usuwamy z nich gniazda nasienne) i również dorzucamy je do naczynia. 
  3. Przesmażony schab zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu wlewamy wodę i pocieramy dno łopatką, aby zebrać wszystkie resztki przypraw. Tę mieszankę przelewamy do naczynia z mięsem i dodatkami, po czym wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na godzinę.
  4. Po tym czasie ostrożnie przekładamy na talerz, a upieczone dodatki przecedzamy przez sito, zachowując pozostały płyn. Teraz bierzemy się za glazurę, czyli mieszamy miód z koncentratem pomidorowym i musztardą. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie smarujemy mięso z każdej strony i ponownie wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Glazurowany schab zapiekamy jeszcze przez 15 minut i gotowe. 
  5. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy całość. Do takiej zasmażki wlewamy płyn odcedzony z pieczenia schabu, dodajemy sos sojowy, mielony pieprz oraz sól i dokładnie mieszamy całość. Gotowym sosem polewamy upieczony schab glazurowany i podajemy całość z pieczonymi jabłkami, śliwkami i grzybami. 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

Zobacz także: