Wielkanoc nieodłącznie wiąże się z tradycją spożywania jajek i dań na ich bazie. Jaja, jako symbol nowego życia, lądują w koszyczku, lądują także i na wielkanocnym stole w postaci np. faszerowanej.

Nie od rzeczy będzie przygotowanie także pysznej sałatki na bazie jajek. W tym roku polecamy wam wypróbować wyborną sałatkę z tego składnika od naszych zachodnich sąsiadów.

Jak w Niemczech robi się sałatkę jajeczną?

W czym tkwi smak niemieckiej sałatki jajecznej? Wystarczy rzut oka na składniki. Brak w nich majonezu, są zaś składniki z których zwykle majonez się składa. O co tutaj chodzi? Oczywiście o zrobienie majonezu we własnym zakresie.

To właśnie domowy majonez sprawi, że sałatka będzie smakowała po prostu znakomicie. Na nic zdadzą się tutaj kupne sosy. Smak jajek najlepiej podkreśli własnoręcznie przygotowany biały sos. 

Zobacz także:

Przepis na niemiecką sałatkę jajeczną

Składniki:

  • 5 jaj do gotowania + 1 jajko
  • 10 dag boczku wędzonego surowego w plastrach
  • 1 mała świeża papryka czerwona (lub żółta)
  • Łyżka kaparów
  • Świeży koperek
  • 150-200 ml oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka w proszku
  • Łyżeczka soku z cytryny 

Przygotowanie:

  1. Włóżcie jajka do zimnej wody i gotujcie. Od momentu zagotowania wody gotujcie je przez ok. 11 minut.
  2. Po ugotowaniu wylejcie wrzątek i zalejcie jajka zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
  3. Paprykę umyjcie, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w drobną kosteczkę.
  4. Boczek pokrójcie drobniutko i wrzućcie na patelnię. Podsmażcie boczek, by wytopić z niego tłuszcz. 
  5. Pora przygotować prosty majonez domowy. Do jednego jajka dodajcie łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i 200 ml oleju. Miksujcie majonez w wąskim naczyniu blenderem na gładką masę. 
  6. Ugotowane jajka obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę lub w podłużne, nieduże łódeczki. Wymieszajcie jajka z gotowym majonezem, posiekaną papryką, boczkiem, doprawcie papryką słodką w proszku i dodajcie dla smaku odrobinę kaparów (opcjonalnie). Gotową sałatkę dobrze jest odstawić na noc do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.
  7. Podawajcie gotową sałatkę przybraną świeżym koperkiem.

Smacznego!