Anię Starmach większość z was na pewno zna z programów MasterChef oraz MasterChef Junior. Mało kto jednak wie, że znana blogerka kulinarna z wyróżnieniem ukończyła kurs w szkole kucharskiej Le Cordon Bleu w Paryżu. Nie tylko więc kocha gotowanie, ale ma też solidne wykształcenie w tym kierunku.
Na swoim blogu Ania Starmach regularnie dzieli się mnóstwem przepisów kulinarnych. Są wśród nich potrawy wykwintne oraz bardzo proste, które każdy z nas zna i lubi - na przykład zupa pieczarkowa. Ania nie szczędzi do niej grzybów, dzięki czemu danie jest po prostu pyszne. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować.
Przepis na zupę pieczarkową Ani Starmach
Składniki:
- 1,2 l bulionu warzywnego
- Ok. 70 ml śmietany 18%
- 60 dag pieczarek
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Umyjcie starannie pieczarki i oczyśćcie. Pokrójcie je na ćwiartki.
- Rozgrzejcie masło w garnku o grubym dnie i wrzućcie pieczarki. Podsmażcie je na dużym ogniu, a gdy się zrumienią, przełóżcie je do miski.
- Obierzcie warzywa korzeniowe (pietruszkę, marchew oraz seler) i pokrójcie drobno w kostkę. Ziemniaki pokrójcie na nieco większe kawałki, a cebulę posiekajcie.
- Do garnka, w którym smażyły się pieczarki, dodajcie jeszcze odrobinę masła i podgrzejcie. Wrzućcie cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe i smażcie kilka chwil.
- Następnie dodajcie pokrojone w kostkę warzywa, wymieszajcie i zalejcie wszystko bulionem warzywnym.
- Od momentu zagotowania, gotujcie składniki przez 20 minut.
- Po tym czasie dodajcie podsmażone pieczarki i gotujcie jeszcze przez kwadrans.
- W miseczce wymieszajcie śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlejcie do garnka. Doprawcie solą i pieprzem.
- Po rozlaniu zupy na talerze, posypcie ją posiekaną natką pietruszki. Jeżeli chcecie, możecie dodatkowo ugotować do zupy pieczarkowej makaron. Smacznego!
Źródło: aniastarmach.pl