Żadna podniosła okazja, jak urodziny, a nawet wesele, nie może się obejść bez sernika. To jedno z bardziej klasycznych ciast, które każdy z nas doskonale zna. W internecie można znaleźć sporo przepisów na serniki - na przykład z rodzynkami, na zimno, w polewie z białej czekolady albo choćby na sernik pieczony w kąpieli wodnej. 

Na pewno znacie także sernik królewski, czyli pieczony na spodzie z dodatkiem kakao i z podobną, kakaową kruszonką. Co ciekawe, przepis na to ciasto pochodzi z Niemiec, a w oryginale nazywa się „Russicher Zupfkuchen”, czyli rosyjskie ciasto skubane.

Poniżej prezentujemy nieco zmienioną wersję tej receptury, z wiśniową wkładką zamiast oklepanych rodzynek. Ciasto dzięki temu nabiera ciekawszego smaku i koloru, stąd jego nowa, w pełni zasłużona nazwa „sernik księżniczki”. 

Przepis na sernik księżniczki

Składniki na blaszkę 25x30 cm:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • Ok. 300-400 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 140 g cukru
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Ciasto kakaowe:

  • 350 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 3 łyżki kakao 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania ciasta, czyli spodu i góry. Wymieszajcie mąkę z cukrem, kakao oraz zimnym masłem za pomocą noża.
  2. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia. Odmierzcie ok. ⅔ ciasta i wyłóżcie na dno formy. Pozostałą część ciasta zawińcie w folię i odstawcie do lodówki. 
  3. Wstawcie spód do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 10 minut. Wyjmijcie do ostudzenia. 
  4. Następnie do miski wbijcie jajka, dodajcie cukier i utrzyjcie. 
  5. Gdy masa będzie już miała prawie biały kolor, dodawajcie partiami twaróg oraz mascarpone, cały czas mieszając.
  6. Wsypcie budyń, jeszcze raz wymieszajcie i wylejcie masę na podpieczony spód. 
  7. Ułóżcie na niej wiśnie. Powinny być koniecznie suche - to ważne szczególnie, jeśli używacie mrożonych. Należy je wcześniej rozmrozić i pozbawić nadmiaru soku.
  8. Posypcie ciasto z góry resztą kakaowego ciasta, ścierając ciasto na tarce.
  9. Włóżcie blaszkę ponownie do piekarnika i pieczcie przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
  10. Po tym czasie uchylcie drzwiczki piekarnika i zostawcie sernik w środku do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!