W polskiej kuchni przyjęło się wykorzystywać mięso mielone głównie do dwóch celów. Przede wszystkim do rozmaitych kotletów mielonych i pulpetów, a ponadto do takich klasyków naszego gotowania jak gołąbki.

Wielu z nas wciąż nie może przekonać się do mieszania mięsa mielonego z makaronem. Ta prosta kombinacja to jeden ze stałych fragmentów kuchni włoskiej – to właśnie te składniki obok pomidorów stanowią podstawę słynnego spaghetti bolognese.

Co zrobić zamiast sosu bolognese?

Połączenie makaronu i mielonego mięsa jest na porządku dziennym także w kuchni… rosyjskiej, a właściwie radzieckiej. Co prawda tamtejsza kuchnia kojarzy się raczej z siermięgą i brakiem gustu, to zdarzają się jednak wyjątki. Jednym z nich jest np. prosty, ale godny uwagi przepis na makaron po marynarsku (znany także jako makaron po flocku).

Na bazie tego prostego przepisu można wykonywać tysiące różnych smakowych kombinacji. Całość sprowadza się do obsmażenia razem makaronu właśnie z mielonką, dowolnego rodzaju. Sprawdźcie, jak zrobić to z pomysłem i ze smakiem w poniższym przepisie.

Zobacz także:

Przepis na smażony makaron z mięsem mielonym

Składniki:

  • 400 g makaronu kolanka lub innego rodzaju
  • 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała papryka czerwona 
  • Czosnek w proszku lub 1-2 ząbki czosnku świeżego
  • Suszona lub świeża pietruszka
  • Suszone oregano
  • Odrobina oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od razu od gotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. Makaron gotujcie 3-4 minuty mniej niż podają wskazówki na opakowaniach.
  2. Kiedy woda na makaron będzie się gotowała, obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. W tym czasie można posiekać także i czosnek, jeśli wybraliście właśnie czosnek świeży.
  3. Na bardzo małej ilości oleju wstępnie podsmażcie w dużej patelni cebulę i czosnek. Po chwili dodajcie całe surowe mięso mielone i smażcie na sporym ogniu, często mieszając. Dodajcie sól i łyżkę koncentratu pomidorowego, a po chwili przyprawy – oregano, suszoną pietruszkę, ewentualnie bazylię.
  4. Podgotowany wstępnie makaron odcedźcie, a wodę z jego gotowania zachowajcie. Przyda się za chwilę.
  5. Dodajcie na patelnię pokrojoną w drobną kostkę paprykę, a następnie zalejcie wszystko ok. 2 szklankami wody, w której gotował się makaron. Duście mięso z warzywami pod przykryciem przez ok. 20 min.
  6. Po tym czasie wrzućcie na patelnię podgotowany wcześniej makaron. Gotujcie wszystko razem do miękkości, ok. 3-4 min.